Rikspokalen snart uppe i 180

Annons:

Vi börjar närma oss mitten på oktober och slutspurten för årets rallysäsong, men flera fina och spännande tävlingar återstår. En av dem är Rikspokalen i Örebro lördagen den 18 oktober. Anmälningstiden går ut på söndag kväll och redan nu är det cirka 150 ekipage anmälda.

Ja, vill man vara med och sladda i Rikspokalen är det hög tid att skicka in anmälan. Enligt Inbjudan är startantalet maxat till cirka 180 bilar och det kommer nog att slås med råge, redan 150 bilar varav flera norska ekipage har anmält sig.

Rikspokalen är en traditionstyngd tävling, som sträcker sig längre tillbaka i rallyhistorien än år 2000 när ASG-rallyt blev Rikspokalen. Arrangören SMK Örebo bildades 1917 och är en av flera ”SMK-klubbar” i landet som ingår i Svenska Motorklubben som är en ideell sammanslutning av lokala avdelningar inom landet. Länk till SMK´s hemsida. Det finns många SMK-klubbar ute i landet och SMK har till ändamål att verka för motorsportens och motortrafikens sunda utveckling och befrämja arbetet för ungdomsvård och nykterhet. I verksamheten ingår genomförandet av traditionstävlingar och att söka samarbeten med andra organisationer och med myndigheter i hela Sverige.

Rikspokalen

Årets upplaga av Rikspokalen ingår i Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap, DM för Stockholm1300 RallyCup samt Rallymästerskapet (Den gemensamma FM/DMserien för Nedre Norra, Upplands och Stockholms Bilsportförbund)

Annons:

En snabb koll i anmälningslistan på onsdagskvällen och det ser ut att bli en Mitsubishi-kamp om totalsegern mellan hemmahoppet Jan-Erik Folkesson och formtoppade Patrik Åkerman från Ljusdals MK. Bland de över 20 anmälda bilarna i A-2wd får de kämpa hårt mot Uppsala-segraren Tobias Söderqvist från AMF Årsunda.

1300 RallyCup har än så länge 12 anmälda, och Rickard Andersson är den jagade.

Första bil lämnar Risbergska skolan i Örebro, som är start och mål, klockan 12.00. Tävlingsträckningen i år består inte helt oväntat av tre specialsträckor. Den sammanlagda längden på dem är 31 kilometer. Totalt är rallyt 10 mil långt och det är Gunnar Barth somt står för noterna.

Tyckte du 10 mil var långt skulle du varit med 1955! Då tog Erik Karlsson hem totalsegern i Rikspokalen. (Smeknamnet ”På taket” kom senare). Då var rallyt 83 mil långt och vinnarbilen en 2-cylindrig Saab 92. Det var ett tufft rally, och på Linköpings MS nostalgi-sidor (som rekommenderas starkt) kan man bland annat läsa:

”Många kom i mål med med bilar vilkas utseende skulle ha glatt vilken skrothandlare som helst. C. G. Hammarlund, som blev svensk mästare, vände upp och ner på sin beprövade Volkswagen efter en besvärlig kurva kurva uppe i Dalarna och tryckte in taket. Men snälla dalmasar hjälpte C. G. att knuffa bilen så att den kom på fötter igen. Sedan var det bara att fylla på olja och fortsätta hetsjakten.” (läs hela tävlingsrapporten här)

Lyftvilliga masar kommer det säkert finnas gott om i år också bland publiken i Örebroskogarna. Och de 31 kilometrarna specialssträckor kommer att räcka gott för att skilja agnarna från vetet i 2014 års upplaga.

Så, se till nu att skicka in din anmälan i god tid om du ska vara med och tävla. Bara under tiden det tog att skriva den här artikeln har Stockholmarna Robin Nyberg och Andreas Broberg liksom junioren Jesper Holmgren anmält sig och listan närmar sig 160.

Länk till Inbjudan och E-anmälan på RaceConsulting.

Annonser: