Nya Ford Fiesta WRC 2017 – men vem kör?

Här är Forden som M-Sport ska skörda framgångar med de närmsta åren. En splitterny WRC-Fiesta med en Ecoboost-motor som levererar 380 hästar och med aerodynamik som får en att tänka på 80-talets Grupp-B och dess brutala bilar.

M-sport blev det andra teamet att presentera sin nya 2017-års WRC-bil. Tidigare har Hyundai visat upp sin i20 Coupé WRC som räknas som storfavoriten inför den kommande säsongen. Men är det inte dags nu för Ford, M-sport och teamchefen Malcom Wilson att steppa upp lite till?

Fiestan har efter versionerna som R1, R2, R5, S2000 och WRC blivit den mest framgångsrika bil med totalsegrar och mästerskapstitlar. Och nu är det alltså dags för en splitterny version av Fiestan.

Nya Ford Fiesta WRC 2017

2017 års WRC-bil är byggd från grunden, 95% är ombyggt och nytt jämfört med 2016 års bil, och med rejäla splitters både i fören och aktern tillsammans med den brutala vingen blir det en ny look nästa år.

Nya Ford Fiesta WRC 2017

Den 1600 kubik stora (eller lilla om man så vill) Ecoboost-motorn med sin 36 mm restriktorförsedda turbo levererar hela 380 hästar, eller för den delen 450 nm i vrid.

Nya Ford Fiesta WRC 2017

Kraften ur motorn fördelas ut via en helt nyutvecklad 6 växlad sekventiell-låda och för att få ner farten har den bland annat utrustats med kraftigt ventilerade bromsskivor. Teamets ingenjörer kommer att kunna följa varenda liten rörelse i bilen med dataöverföring och säkerhetsmässigt har bilen senaste tekniken i bur och stolar, det senare i samarbete med Sparco.

Den regerande världsmästaren Ogier har provkört bilen, och tillsammans med teamets testförare har de genomfört 6 392 kilometer testkörning. Men vilka kommer då att få köra den? Ingenting är klart ännu, men det krävs nog inte IQ som Einstein för att räkna ut att Wilson säkerligen först väntar ut Ogiers val.

Malcom Wilson, på engelska, om bilen:
– Entering a new era in the FIA World Rally Championship, there is a real sense of excitement throughout the team, and rightly so as I believe we have created something extremely special in the new Ford Fiesta WRC.

– Having driven the car myself, I can honestly say that it is one of the most impressive we have ever produced. It’s exciting to drive, it sounds fantastic and it looks absolutely sensational.

– Every team is starting on an equal footing and I’m confident that we have produced another car which is capable of challenging – and winning – at the very highest level.

– More than 95 percent has been designed from scratch and our team has had whatever they’ve wanted to build the best possible car. No expense has been spared, and we start the 2017 season with one goal in mind – returning to the top step of the podium.”