Kristian Johansson siktar på SM-guld i ny bil

Efter årets två delsegrar i Rally-SM som resulterade i ett SM-Silver den trimmade klasse för tvåhjulsdrivna klass satsar nu Svenljungasonen Kristian Johansson på SM-Guldet 2017 i ny bil.

Kristian, som i många år tävlat med en VW Golf, bytte inför årets SM-final Rally Uppsala upp sig till en nyare version av Golf, vilket slutade med storseger i finaltävlingen. Nu har teamet införskaffat en Suzuki Swift S1600, byggd av Suzukis tävlingsavdelning, och man hoppas att detta som ska vara pusselbiten som för teamet till SM-guld. Bilen har två SM-guld sedan tidigare med Johan Holmberg bakom ratten 2012 och 2013.

Kristian Johansson siktar på SM-guld i ny bil

– Suzukin är modernare än Golfarna och det är framförallt lättare att driva runt den och få ta på delar. Jag vet inte vad största skillnaden mot Golfen blir, jag har inte hunnit köra så mycket än. Men den har bättre och modernare fjädring, och Suzuki vann VM flera gånger med Swiften vilket bevisar dens potential, säger Kristian.

Kristian är en av favoriterna i klassen när mästerskapet startar i februari. Och efter tre SM-silver är målsättningarna höga.

– Målsättningen är att bli svenska mästare! Men det kommer inte bli lätt. Det är många duktiga förare i klassen, och vi kommer till start med en helt ny oprovad bil. Alla tävlingar räknas, så det gäller att köra smart över hela säsongen och inte bryta. En bruten tävling kan stjälpa allt, fortsätter Kristian.

Den regerande mästaren Tobias Söderqvist meddelade tidigare i höstas att han kommer ta en time-out från SM nästa år, i alla fall inledningsvis. Men Kristian tror ändå på hårt motstånd från de andra i klassen.

Kristian Johansson siktar på SM-guld i ny bil

– Det kommer en del nya motståndare till klassen nästa år. Pelle Wilén, svensk juniormästare både 2015 och 2016, Johan Holmberg och eventuellt också Mattias Ledin som blev svensk mästare i Otrimmat 2WD 2015 och 2016, dessa kommer bli tuffa redan från start. Vi ska inte heller glömma bort fjolårets bronsmedaljör Johan Green som kommer i ny och snabbare bil. Det känns som att klassen kommer bli tuffare och jämnare nästa år, avslutar Kristian.

Rally-SM 2017 avgörs över sex stycken deltävlingar med start under SM-veckan i Söderhamn den 4-5 februari och Kristian Johansson kommer till start med kartläsaren Fredrik Livh i klassen Trimmat tvåhjulsdrivet.

Så här avgörs Rally-SM 2017
4-5/2 Söderhamn (Sprint-SM under SM-veckan)
24-25/2 Östersund
25-27/5 Karlskrona
16-17/6 Sandviken
18-19/8 Kolsva
8-9/9 Linköping