Susanne Kottulinsky tar plats FIA Women in Motorsport Commission

Sveriges första dam SM-vinnare i rally, Susanne Kottulinsky tar klivet in på den globala scenen när hon av bilsportens internationella förbund, FIA, nu tilldelats en plats i FIA Women in Motorsport Commission. Där kommer Kottulinsky arbeta nära med rallyikonen Michèle Mouton som är ordförande för kommissionen.

– Jag känner mig oerhört smickrad och tacksam för det förtroende jag fått av Svenska Bilsportförbundet och FIA. Det kommer bli en ny spännande utmaning för mig men jag har alltid brunnit för motorsport både under och efter min aktiva tid som rallyförare, berättar Susanne Kottulinsky.

Susanne Kottulinsky

Robert Jakobsson lånade ut sin Mitsubishi under Rally Xplosion 2003 till Susanne Kottulinsky som körde sin andra sprint den här sommaren. Susanne klarade sig vidare till andra omgången. (Läs reportaget från Rally Xplosion 2003 här)

Inom Svensk Bilsport finns 4000 licenserade kvinnliga förare, kartläsare och en tredjedel kvinnliga ledare och funktionärer bland 100 000 medlemmar.

– Av de 140 medlemsländerna är vi faktiskt det land som har flest kvinnliga licenser och de ska vi vara mycket stolta över. Det internationella arbetet är viktigt för Svensk Bilsport och vi arbetar strategiskt med att bemanna olika kommissioner inom FIA för att vara med att påverka sportens utveckling. Vi har idag 14 personer i olika befattningar inom FIA och bilsportförbundets styrelse nominerade Susanne för att hon med sin erfarenhet och goda kontaktnät kommer att bidra på ett mycket bra sätt i kommissionen men också bli en nyckelperson i våra nationella satsningar på tjejer inom bilsporten, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.

En härlig rallybild på en klassisk svensk rallyförare. Susanne Kottulinsky-Åhlin hade fått inbjudan och blev erbjuden att låna en bil till BILAM-Trofén 2003. Och Susanne tog chansen, till slut var hon bara två hundradelar från finalen. Huddinge-föraren berättade efter tävlingen att hon tyckte att det var jättekul men att det var lite ”svårt” att satsa 101 procent när man kör en lånad bil. Läs reportaget från BILAM-Trofén 2003 här()

Att Susanne Kottulinsky har en gedigen erfarenhet från bilsporten råder det ingen tvekan om. Redan 1983 var hon med i det landslag för rallyjuniorer som fanns då och hon var tillsammans med ett antal andra aktiva kvinnliga rallyförare med och fick Tjej-RM att 1990 få SM-status som hon även vann.

Nu får Susanne Kottulinsky en gedigen uppgift att sätta sig in i FIA Women in Motorsport Commission för att kunna förvalta sin styrelsepost på bästa sätt.

Susanne Kottulinsky tar plats FIA Women in Motorsport Commission

Foto: P4 Värmland

– Jag har redan fått en ”snabbkurs” av Thomas Jansson men jag får allt läsa in mig och kommer att arbeta för kvinnorna som redan är i motorsporten, men även för att på bästa sätt stötta och hjälpa deras resa mot sina mål och på så sätt förhoppningsvis knyta nya nyfikna tjejer till den fantastiska motorsporten. En sport som personligen har gett mig så mycket livserfarenhet på vägen, avslutar Susanne Kottulinsky.

Vi avslutar med bilder och filmklipp, först inför finska Hankiralli 1986 där Susanne kom till start tillsammans med Tina Thörner i deras Volvo 240 Turbo. Se filmklippet nedan, där den svenska duon intervjuas vid 4 minuter in i klippet.

Susanne och Tina inför Hankiralli 1986

Sen incar från 2013 och 2014 och Eifel Rallye Festival där vi får ”åka med i baksätet” med Susanne Kottulinsky när hon rattade en Rothmans Audi Quattro A2 Grupp-B.