Inför premiären av Rally-VM 2017

På torsdag startar årets Rally-VM när det klassiska Monte Carlo-rallyt drar igång. Totalt består årets säsong av 13 deltävlingar världen över, från 35 gradig värme på Sardinien till 20 minus i vårt Svenska Rally.

Det är inte vilken säsongspremiär som helst, när bilarna rullar ut mot SS1 på torsdag kväll är det bilar byggda efter helt nytt reglemente. Bredare, starkare, säkrare och snabbare kan man summera de nya bilarna. Volkswagen hoppade av efter fyra framgångsrika säsongen, men samtidigt gör det tidigare överlägsna teamet comeback, Citroën Racing, med deras C3. Och de får sällskap av 90-tals ikonerna Toyota i en helt ny Yaris byggd av, testad av och som kommer att köras av blåvita rallystjärnor.

Fjolårstvåan i märkes-VM, Hyundai ses som favoriterna i årets serie med deras i20 Coupe, eller i alla fall gjorde, innan M-sport fick den franske regerande fyrfaldige världsmästaren som sin försteförare bakom ratten på teamets Fiesta WRC.

På 1900-talets slut hette det att ”You need a finn to win” och sen på 2000-talet gick det till ”Bara en Sébastien kan vinna igen” …. ja den var dålig, nog ingen som sagt så förut, men ni förstår. Från att varit ett mästerskap som de senaste 13-14 åren känts som en-mans-show som alltid toppats av en fransman med namnet Sébastien i förnamn känns det nu mer öppet.

2017 kan också vara året då Sverige är tillbaka på allvar i VM-cirkusen, med två snabba och lovande förare i varsin vinnarbil i WRC2, Emil Bergkvist i Citroën och Pontus Tidemand i Skoda så ser framtiden både ljus och blågul ut.