Tidemands triumf – seger i Rally Mexico

Att ställa om sig från snö till grus och värme var inga problem för den svenske rallytalangen Pontus Tidemand. En månad efter segern i Rally Sweden upprepade han succén i totalt motsatta förhållanden när han tog hem vinsten efter en hård fight i helgens Rally Mexico.

Rally Mexico är världsmästerskapets bokstavligt talat högtflygande event med höjder som når nästan 2750 meter över havet. Samtidigt körs sträckorna i krävande och omväxlande miljöer och sätter både man och maskin på prov. Pontus kom till Mexico utan någon tidigare erfarenhet från tävlingen men var trots det en av de segertippade. Och han gjorde ingen besviken när han susade fram genom det karga landskapet mot seger i WRC 2-klassen.

– Vilket otroligt rally vi har haft, säger Pontus. Målet var att ta oss igenom den stentuffa tävlingen och få med oss så mycket poäng som möjligt men med tanke på att det här var min debut i Mexico var själva erfarenheten lika viktig. Vi hade inte kunnat få en bättre start på mästerskapssäsongen med två vinster i rad och just nu ska vi bara njuta av det.

SKODA Motorsport- och EVEN Managementföraren Pontus, som ackompanjeras av co-driver Jonas Andersson, fick en felfri start på stadssträckan i hjärtat av Mexico City på torsdagen och gick direkt upp i ledning i WRC 2. På fredagen var det dags att trappa upp kampen ytterligare med de första krävande fullängssträckorna, varav VM-seriens allra längsta sträcka, och tre kortare publiksträckor. Pontus höll ett högt tempo med sin Fabia R5, kammade hem flera sträckvinster och fick en tidsdifferens på en halvminut ner till fransmannen Eric Camilli på andraplatsen.

På lördagens långa rutt förväntade sig Pontus att bli utmanad av Camilli, som både är snabb och har tidigare erfarenhet från tävlingen. Mycket riktigt – fransmannen knaprade sekunder och tog snart över ledningen. Men Pontus gav snabbt prov på sin mentala styrka när han satte press på honom och en spännande närkamp var ett faktum. De turades om att vara snabbast och tillslut drog Pontus det längsta strået och fick ett försprång på två sekunder inför finaldagen.

I rysarens slutliga uppgörelse visade Pontus att han är en mästare på att leverera när allt står på spel. Redan på den första av söndagens två sträckor ökade han ledningen med 22.5 sekunder och drygade ut den med nästan lika mycket på rallyts sista prövning. Totalt tog han med sig 11 sträcksegrar av 17 och vann över Camilli med 42,7 sekunder. Tredjeplatsen kneps av hemmaföraren Benito Guerra.

– Fighten var grädden på moset och gjorde att vi fick extra spänning ända till slutet, precis som jag vill ha det, samtidigt som det plockade fram det bästa i oss. Vi ändrade strategin idag och gick ut hårdare för att kunna säkra vinsten och planen gick i lås. En perfekt insats från teamet och Jonas, säger en nöjd Pontus som nu stärker sin ledning i WRC 2-mästerskapet efter två av de sju nominerade deltävlingarna avklarade.

WRC 2 topp 3 Rally Mexico 2017
1. Pontus Tidemand (SWE) 3:32:56.5
2. Eric Camilli (FRA) +42.7
3. Benito Guerra (MEX) +7:46.1