Blir Andreas Mikkelsen bäste Hyundaiförare i år?

Andreas Mikkelsen hoppade in i Hyundaien under de tre sista VM-deltävlingarna och visade både klass och toppfart. Blir han teamets snabbaste förare bakom ratten på 2018 års Hyundai i20 Coupe WRC som har genomgått ett omfattande utvecklingsprogram under vintern?

Hyundai Motorsport höll tre dagars tester norr om Nice i Frankrike under december för att starta uppladdningen inför 2018 års Rally-VM, följt av ytterligare tre dagar nära Gap under nyår. Därefter åkte teamet till Spanien för några sista dagar av utvärdering i en mängd olika förhållanden. Alla besättningar som tävlar i Monte-Carlo fick chansen att bekanta sig med bilen på torr och blöt asfalt likväl som på snö och is. Allt för att vara förberedda på de olika scenarion som Monte-Carlo kan ställa dem inför.

Teamchefen Michel Nandan kommenterar teamets uppladdning.
– Vi är så förberedda vi bara kan inför kommande säsongen och redo för en ny kamp om mästerskapstiteln. Bilens fina prestationer under förra säsongens sista omgångar, speciellt segern i Australien gav oss en bra start inför vinterns tester. Vi har haft både bilar och team i Frankrike och Spanien för utveckling den senaste månaden.

Neuville var fjolårets försteförare, men i år utmanas han om den titeln på visitkortet av Andreas Mikkelsen som efter tre säsonger som tredjeförare i Volkswagen. De som trodde att den norske förarens framskjutna placeringar i den framgångsrika Polon enbart berodde på den snabba bilen fick tänka om efter Mikkelsens, och co-driverns Jægers, inhopp i 2017 års tre sista deltävlingar. Duon var uppe i ledningen under både Spanien och Australien samt slutade fyra i Wales Rally GB.

Andreas Mikkelsen med nummer 4 på sin Hyundai i20 Coupe WRC inleder sin första kompletta WRC-säsong för Hyundai Motorsport i Monte-Carlo.

– Det är en fantastisk känsla att få köra en hel WRC-säsong tillsammans med Hyundai Motorsport. Förra året var lite frustrerande så jag siktar på ett mer konsekvent 2018 med massor av rallyn och vara med i kampen om mästerskapstiteln.

Om VM-premiären i Monte Carlo säger Andreas så här.
– Monte är förstås ett extremt utmanande rally att starta året på då det bjuder på alla möjliga förhållanden, inklusive nattetapper som med blåis som snabbt kan sätta bilen ur spel. Tillsammans med Anders är jag extremt laddad på att få dra igång säsongen.

Mikkelsen vs Neuville

Andreas Mikkelsen
Född: 1989
Första WRC-tävlingen: 2006, Wales Rally GB
WRC-starter: 87
Pallplatser i WRC: 21
WRC-segrar: 3
Rallye Monte-Carlo bästa: 2 plats

Thierry Neuville
Född: 1988
Första WRC-tävlingen: 2009, Rally Catalunya
WRC-starter: 85
Pallplatser i WRC: 27
WRC-segrar: 6
Rallye Monte-Carlo bästa: 3 plats