Tuff start på det finska mästerskapet för Jacob och Stefan.

Det blev en tuff start på det finska mästerskapet för Jacob Jansson och Stefan Gustavsson  i premiären Arctic Rally i Rovaniemi i norra Finland. Tekniska bekymmer satte stopp för duon som här ger sin racerapport.

– Planen var att vi skulle starta i vårat tempo och jobba oss in i tävlingen. Tyvärr vart det stötte vi på patrull direkt då intercomen slutade fungera en bit in på första sträckan och vi fick stanna efter en stund för att kunna byta kablar till våran reserv-intercom, berättar Jacob.

Köra det finska mästerskapet i Rovaniemi-skogen utan intercom är ingen enkel uppgift och Jacob och Stefan tappade cirka 40 sekunder till ledaren i klassen. Men de jobbade sig tillbaka under under eftermiddagen och kvällen och hade 11 sekunder upp till pallplats inför nattvilan.

Lördagmorgon och termometern visade 20 minus. Målsättning för teamet var att jobba ifatt bilen framför och ta en pallplats i premiärtävlingen. Och morgonen började bra och duon hade bra fart på den inledande sträckan. Men sen började de tekniska problemen igen.

– Efter remoteservicen upptäcke vi att diffpumpen gett upp, men det hämmade oss inte så mycket utan vi tog in på bilen framför.

Men säg den glädje som varar, när de kom i mål på SS8 och skulle kliva ur bilen upptäckte de att det läckte olja kring oljekylaren utan att ha slagit i något.

–  Vi har inte lokaliserat felet men troligtvis har kylan tagit hårt på slangarna till oljekylaren som gett upp. Tråkig start på mästerskapet, men vi lagar bilen och kommer igen. Någon gång vänder oturen, avslutar Jacob som var imponerad över hur finländarna bemästrar snö och is.

Nästa deltävling är SM Vaakuna-Ralli som körs i skogarna kring Mikkeli den 16-17 februari. Då får vi hoppas att Jacob och Stefan får chans till revansch.