Intervju med Bo Almgren inför 2023 års säsong

Annons:

Vi intervjuar Bo Almgren om säsongen som gått, om rally-Golfen och planerna för 2023 års säsong.

Efter en lång säsong 2022 med många tävlingar och framgångar i bland annat Hälsingeserien laddar nu Golf-föraren Bo Almgren inför en ny säsong.

Bo som 2008 flyttade från Arboga till Viksjöfors, några mil väster om Bollnäs, har tidigare tävlat för SMK Arboga och Mälaröarnas MK. Men sedan 2017 tävlar han med sin Orange-färgade Golf III för Woxnadalens MK.

Just en Golf är bilmodellen som man förknippar Bo Almgrens framfart i rallyskogen med under 2000-talet.

Hur länge har du tävlat med en Golf? Hur många Golf har du ägt?
– Jag startade om rallykarriären 1998 med en Golf 1:a efter nio års uppehåll. Det blev ett fåtal tävlingar då yrkeslivet var hett och sonens tävlande med Formel Ford tog mycket tid.

Annons:

– Därefter blev det en nystart med Golf 2:a säsongen 2002. Fram till 2016 körde jag två olika bilar, den ena var ex-Robert Johanssons (Ljusdal) som sedermera blev skrot i Taxinge 2005. Det innebar ett karossbyte, ett bygge som imponerade på M4S-redaktören när vi besiktigade den i Stockholm 2006. Men som sen blev skrot i Sydsvenska (SM) 2008.

– Efter det blev det Björne Blomqvist MAC-Tools Golf som var med till fram till 2016, därefter Golf 3:an som jag har idag, alltså fyra stycken olika registreringsnummer totalt.

Snabba fakta
Namn
Bo Almgren
Klubb Woxnadalens MK
Ort Viksjöfors
Co-driver Ordinarie är Johan Thelin, Mälaröarnas MK. Under 2022 även Niklas Löfven, Tobbe Sandmark och Henrik Hedström.
Sponsorer The Sign Sthlm. JG Optotech AB Örebro, Lindbergs Edsbyn och bra support av Yokohama Gävle samt Sellholm Tuning AB Köping
Bil VW Golf 3 16v, 1996 Grupp-H.

Silly season 2023 med Bo Almgren

Motor (Ultra motor/Nille) VW 2,0 liters med 16v-topp, stålvev och extra allt. Supersprint avgasgrenrör 4/2/1 med långt byxrör och en egenkonstruerad restriktorplatta (38mm), eget insugsförlängning med komposithylsor och två stycken Jenvei-spjälhus som styrs av en MBE-box för tändning och bränsle. Effekt och vridmoment är väldigt bra för att vara byggd för Aspenbensin.

Transmission
Tractive SD905, Sellholms drivaxlar och knutar.

Väghållning
Öhlins TPX som jobbar mot Kitcar-spindlar med AP 5000+ ok och 297-skivor med Ferodobelägg fram. Öhlins TTX i bak som jobbar mot Golf 3-bakaxel som har led-lagringar, Kitcar-nav, Torsen-stag och AP-racing 2-kolvs OK med 25-4 skivor med Ferodobelägg.

Rörbärarmar Kitcar fram och vid asfaltstävlingar även Knivkrängare Sellholm och 3-vägs Proflexdämpare asfaltssättning och fjädrar fram och 3-vägs Proflex även bak med asfaltssättning och fjädrar.

Bra support Från Woxna Åkeri med maskinsuport och Pepp. Inte att glömma min hustru som står ut med gubbens rallyåkande och familj som stöttar mig i tävlandet.

Silly season 2023 med Bo Almgren

Hur mycket av motordelarna har du byggt och konstruerat själv?
– Restriktorplattan med runda 38 mm hål och 3mm bred, som är en kombination av ett kapat original-insug till en 16v- motor och en egentillverkad restriktordel hopfogat till en 50 mm tjock del, enligt gällande reglemente Grupp-H. Förlängningsdel 100 mm med 44 mm hål mellan restriktorplattan och spjälhusen för att uppnå en insugslängd på cirka 380 mm, där jag har en lösning med inpressade komposithylsor för att öka gashastigheten vilket är kopiering av TIBUC-insugets ovala lösning.

Silly season 2023 med Bo Almgren

– Avgasgrenröret är också en till viss del egen lösning med Super Sprint kopia 4/2/1 i rostfritt från toppen till anslutningsskarven mot byxröret som har optimerats gällande längden från “2till1”-utloppet på 2,5 tum till avgassystemets första dämpare där det övergår till 3,0 tum och avslutas med en HTC-Cat 3 tum som är SBF/FIA-klassad. Innebär bra vridmomentskurva i paritet med vissa Corollor.

Silly season 2023 med Bo Almgren

Vad är det som du velat ha som inte gått med liknande ”köpedelar”?
– TIBUC-insuget är det en otroligt lång leveranstid, om tillverkaren ens vill tillverka längre, och även kostnaden på drygt 60.000 kronor från toppen till trattarna, men då exklusive spridare, luftfilter och reglagelösning, vilket var avgörande för att bygga själv.

– Avgasgrenröret är delar som följt mig från Golf 2-tiden som fungerat bra och numera efter kopiering hos det lokala företaget Custom Parts service i Edsbyn är det otroligt hållbart då rörkvalitén är extremt optimerad för racingmotorer med turbo.

Berätta om säsongen 2022 och hur den gick.
– På grund av en axelskada senhösten 2021 så blev säsongsstarten förskjuten till våren 2022 och Norrköping MKs Stenbocken-sprinten där jag slutade åtta av 16 i klassen, bara några sekunder efter Linus Månsson vilket var överraskande efter tävlingsuppehållet.

– Morgongåvasvängen blev nästa utmaning. En onotad tävling vilket kändes ovant, blev tia av 16 i klassen och med en till synes trött maskin utan komp på två cylindrar vid analysen. Då blev det uppehåll igen, nu för en tur till Ultra motor/Nille och motorrenovering med extra allt.

– Nya tag i Värmesprinten i Eskilstuna, en onotad tävling där det blev en blygsam placering efter dikesvisit. Fortsatte med SM-veckans sprint i Linköping där jag inte kvalade in till finalkörning, blev 21 av 32.

– Eckerölinjen Rallysprint på Åland var nästa tävling, där blev det en sjätte plats med endast nio tiondelars marginal till Micke Lundberg. Sedan följde GrusOve-rallyt (Bergs MK) där det äntligen blev en pallplats som trea i A/B 2wd efter två snabba B-förare.

– Årets utmaning blev Laxårallyt där vi äntligen fick upp ett bra tempo på de utmanade och på slutet regnhala specialsträckorna. Tog en elfte plats av 30 i den stenhårda konkurrensen i klassen.

Bo och Johan i YRC-sprinten 2022

– Sen blev det ytterligare en SM-sprint, och då i Vallentuna och YRC-sprinten där jag efter tre åk kunde konstatera att vi blev sexa av 23 deltagare. Vi tog oss förbi Tomas “Lången” Pettersson i det sista åket och därmed körde in 10 SM-poäng vilket jag var otroligt nöjd med då det var första gången jag testade den sprintsträckan till skillnad mot mina konkurrenter.

– Hösten fortsatte med Wez-Mek sprinten i Tierp som nästa utmaning, där tempot från Vallentuna satt i och jag tog en andraplats efter fyra specialsträckor, endast slagen av Tobias Johansson. I Light On Sprinten i Östersund, där jag var ensam i A-2wd, blev det ju en enkel seger och en sjätteplats totalt.

Avslutningen blev Kåtmyraslaget i Ljusdal där Hälsingeserien avslutades på deras Rallycrossbana. Jag hade ledningen i A trimmat 2wd i Hälsingeserien så åkte på i lugnt tempo och blev tvåa efter Patrik Åkerman då vi var tre stycken i klassen. Med det, och de fyra tävlingar jag åkte (GrusOve, Wez-Mek, Light On och Kåtmyraslaget) i nämnd serie så tog jag ytterligare en totalseger i A Trimmat 2wd (tidigare segrar var 2016 i en Golf 2 och 2018 Golf 3).

Nu väntar ny säsong, blir det några uppdateringar på bilen till 2023?
– Inga stora uppdateringar, utan det blir en grundlig genomgång av alla hjulupphängningar inklusive rengöring av fjäderben, byte av bakre bromsskivor och belägg. Oljebyten i motor och växellåda, byte av kylvatten och bromsvätskor samt allmän bultcheck.

– Känner inte att det går att optimera bilen mer utan nu gäller det att piloten är hel och i trim för test i årsskiftet. Testkörning sker på egen preparerad skogsväg där jag kommer försöka optimera fjädringen ytterligare för att passa mitt pensionärstempo till 100 procent.

Bo Almgren redo att besiktiga sin Golf inför YRC-sprinten 2022

Vad har du för tävlingsplaner för 2023?
– Att åka så mycket som den här slitna kroppen pallar med. Men måste begränsa antalet SS-kilometer då min axel har en bestående skada som gör att fysiken inte riktigt är med mig vid längre tävlingar över 70 kilometer SS. Man får i min ålder som 70 plus jobba på att motivera sig, samt orka underhålla och ha bilen i topptrim till varje tävling och om allt stämmer kunna matcha dom yngre förarna i A-2wd.

Kommer du att sikta på någon speciell serie eller mästerskap?
– Planeringen innefattar hela Supercupen 2023, strötävlingar i Hälsingeserien, SM-veckan vinter i Falköping och hela Back SM 2023. Hade planen att åka några SM-sprintar men då det geografiskt inte ligger inom rimligt avstånd så kan det kanske bli asfalten i Enköping.

Vad har du för målsättning?
– Att tagga till i varje tävling och prestera utifrån min högsta förmåga. Om det då blir några pallplatser så är jag jättenöjd, men kommer göra mitt yttersta för att ta en topp-10 placering totalt i Supercupen 2wd, topp 5 i SM-veckan 2wd, topp 5 i Back-SM 2wd och vinna Hälsingeserien 2023 i A-2wd igen.

Är det någon tävling som du ser fram emot mest under 2023, och varför?
– I rally får det bli Tierps båda tävlingar då vägkaraktären verkar passa pensionärens tempo bra.

– I Back-SM är det Arboga och Röfors då det är min gamla hemmaplan.

Vi tackar Bo för svaren håller tummarna för en fin säsong 2023 och att vi får många bilder på en sladdande Golf.

Annonser: