Volkswagen Motorsport inför Rally Finland

Annons

Alla fyra hjulen i luften 77 gånger, ren flygning i mer än en halv minut – den legendariska  specialsträckan ‘Ouninpohja’ är tillbaka i ‘Neste Oil Rally Finland’. Det Nordslingan i Nürburgring är för racerförare är den här fullfartssträckan genom skogarna kring Jyväskylä för rallyförare, där säsongens åttonde VM-deltävlingkörs med start torsdagen den 30 juli och målgång söndagen den 2 augusti.

Dubbla världsmästarna och ledarna i årets VM-tabell, Volkswagens Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), har fartrekordet på ‘Ouninpohja’ sedan 2013. De siktar på att ta hem segern i årets Rally Finland. Men två av deras många konkurrenter är teamkollegorna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) som har fördelen av hemmabana. Det tredje Volkswagen-paret Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N) känner sig särskilt hemma på snabba banor och skuggar nu på andra plats i VM-tabellen.

– Många beskriver Rally Finland som skogens Formel 1, säger Volkswagens motorsportsdirektör Jost Capito.

– På Volkswagen menar vi att flygning på fyra hjul är en riktig beskrivning av det här ikoniska rallyt. Det finns inget annat rally där förarna upplever så många krön och så långa hopp. Och det finns inget annat ställe med så snabba och smala grusvägar som i Finland. Det handlar om precisionskörning, och om att förarna har förtroende för sina rallybilar och om att inställningarna är perfekta. Med Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen har vi inte bara världens bästa förare utan också de bästa tekniska förutsättningarna för Rally Finland i form av Polo R WRC. Och det är precis vad vi vill bevisa nu för tredje gången i rad.

Annons

Mest spektakulära rallyt
Rally Finland är essensen av vad rally är för de verkliga fansen. Rallyt runt Jyväskylä, som tidigare kallades ”De tusen sjöars rally”, har varit Finlands inslag i World Rally Championship i mer än fyra decennier utan avbrott. Vid sidan av Rally Monte Carlo är det det mest prestigefyllda rallyt i kalendern och bara Rally Great Britain har körts lika många gånger som WRC-rally, 41 gånger.

Det vann sitt rykte som ”Grand Prix på grus” med sina typiska snabba och följsamma specialsträckor med hastigheter nästan lika höga som på asfaltsrallyn. WRC-förarna får sin ultimata adrenalinkick i Rally Finland i allmänhet och på specialsträckan ‘Ouninpohja’ i synnerhet. På 2013 års version av den legendariska, 33 kilometer långa specialsträckan, blev WRC-bilarna luftburna vid exakt 77 tillfällen och förblev i luften totalt 30,4 sekunder- utan motstycke i rallyvärlden. Markko Märtin har rekordet för det längsta hoppet i WRC-historien när han 2003 flög 57 meter i 171 km/tim. Sébastien Ogier har ett annat rekord från 2013 när han körde sträckan med en snittfart av 130,75 km/tim.

Vid sidan av ”Ouninpohja”, som är tillbaka efter ett års uppehåll, erbjuder Rally Finland 2015 många klassiker, som ‘Himos’, ‘Jukojärvi’ och andra. År 2015 körs 20 specialsträckor, totalt exakt 320 km. De enda helt nya partierna av rallyt är Power Stage ‘Myhinpää’ och några korta sektioner av andra specialsträckor.

Finland mot Frankrike
Med sin seger i Rally Poland gav Sébastien Ogier Frankrike ledningen i tävlingen om vilket land som har segrar med 174 vinster, Finland ligger omedelbart bakom med 173 segrar. Sedan handlar det naturligtvis om äran, på sin hemmabana vill Jari-Matti Latvala jämna ut resultatet för sitt hemland Finland. ”JML” har utomordenligt stora chanser statistiskt sett. Han är den ende av de nuvarande WRC-förarna som vunnit rallyt två gånger. Och dessutom vann han med knapp marginal förra året. Segermarginalen i den eviga duellen med Sébastien Ogier var bara 3,6 sekunder vilket gör det till ett av de tio tätaste resultaten i WRC-historien.

Citat inför Rally Finland
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
-Jag tog några dagars semester inför rallyt vilket alltid är bra för att rensa skallen. Det gör att man hinner ladda batterierna halvvägs genom säsongen. Vad gäller Rally Finland så är det definitivt en av mina favoriter i kalendern. Man får verkligen en känsla av fart i bilen. Vi brukar jämföra det med en berg och dalbana. Det går upp och ned hela tiden, det är aldrig riktigt platt. Det är många, långa hopp över skymda krön. Ofta kan man inte se vart vägen går och därför är korrekta noter extremt viktiga. Man måste också veta hur bilen reagerar när man går över ett krön så att man inte får några otrevliga överraskningar. Höjdpunkten i Rally Finland är ‘Ouninpohja’. Om vi blev ombedda att lista de bästa sträckorna i hela mästerskapet skulle ‘Ouninpohja’ definitivt vara med. För två år sedan körde vi hela sträckan och jag slog rekordtiden. Jag vill vara längst fram i år också. Men det kommer inte att bli lätt eftersom finländarna ofta är mycket starka på hemmaplan. Jag förväntar mig att min team-kollega Jari-Matti Latvala kommer att vara en utmaning i år igen. Han är mannen man måste slå.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-Finland är ett av de mest krävande och snabba rallyna i WRC-kalendern. Varje hopp måste hanteras med försiktighet. Mina team-kollegor Sébastien Ogier och Andreas Mikkelsen är i god form för tillfället och kommer utan tvekan att ge allt för att vinna. Men jag vill detsamma. Det gör det ännu viktigare för mig att köra med full koncentration från första stund och kämpa om varje meter. Mitt mål är att än en gång få uppleva känslan från förra året av att stå på segerpallen. Rally Finland var otroligt för mig då. Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket då jag stod på podiet, höll segerpokalen i min hand och alla fans hurrade. Rally Finland är min hemmabana, vilket naturligtvis gör mig motiverad men också sätter press på mig. I sådana ögonblick är min mentala coach Christopher Treier särskilt viktig för mig. Han hjälper mig att komma till start lugn och samlad.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Det senaste rallyt i Polen gick bra för oss. Vi höll konstant press på Ogier. Låt oss se om vi lyckas med det i Finland. Jag väntar mig att rallyt blir mycket svårare för mig. Polen var mer eller mindre ny terräng för alla förarna. Det var många nya specialsträckor. Rally Finland däremot innehåller många traditionella sträckor som många av förarna känner till. Jag har lärt mig mycket i Finland genom åren och tror att jag kan hålla jämna steg med täten. Men jag skulle vara mer än nöjd med en pallplats. De många hoppen över krön som ibland är skymda och sker i en otrolig hastighet är vad som gör Rally Finland så krävande. Jag gillar det verkligen. Man måste ställa upp bilen perfekt före hoppet så att man inte landar fel och riskerar att köra av vägen. Noterna måste vara perfekta och därför är ”recce”, rekognoseringen, så extremt viktig.

– Höjdpunkten i Rally Finland är specialsträckan ‘Ouninpohja’. Den är extremt snabb och krävande. De första 20 kilometrarna är särskilt utmanande. Man kör i hög fart över långa sträckor med det ena hoppet efter det andra. Under ”recce” är det svårt att beräkna hur fort man kan köra över krönen eftersom man inte får köra fortare än 70 km/tim under inspektionen, medan man under rallyt kör i nästan 200 km/tim. Noterna är avgörande här också. Man får oerhörd respekt för den specialsträckan.

Tre frågor till motorteknikern Phil Barret
Vad gör Finland så speciellt för en motortekniker?
– Det handlar om fart, helt enkelt. Finland är ett av flera rallyn där motorprestanda är mer avgörande för hela paketet än på andra ställen. Förutom Finland gäller det även Mexiko och Sverige. Dessutom har Finland den längsta historien och mesta traditionen som ett fullfartsrally. Finland är den största utmaningen för motoravdelningen, så att säga.

Vilka är de speciella krav som Rally Finland ställer på motorerna?
– Man måste ha så många hästkrafter som möjligt, det är helt klart. Men det finns en annan mindre känd effekt. Enligt reglementet får motorn inte varva högre än 8 500 varv per minut. Att ligga så nära det värdet som möjligt utan att överskrida det på de långa fullfartssträckorna med långa hopp är inte så lätt som det låter. Om varvtalet överskrids intervenerar ett FIA-system, mycket kraftfullt och abrupt. Så man måste försäkra sig om att man håller så hög fart som möjligt utan att systemet griper in. Men man kan också förlora fem kilometer i timmen i toppfart om motorstyrningen är för konservativ.

Polo R WRC håller hastighetsrekordet för ‘Ouninpohja’. Tror du att rekordet slås i år?
– Jag skulle vilja svara med ett definitivt ”ja”. Men jag tror att det beror på omständigheterna under rallyt. Om det blir lika tätt som i Polen kommer alla förare att köra fullt utan kompromisser. Och vad gäller Polo R WRC har den förbättrats i alla avseenden sedan 2013, som var när ‘Ouninpohja’ kördes senast. Motorn har vidareutvecklats och det har även aerodynamik och chassi. Det är särskilt chassit som gjort hela paketet bättre. Så i teorin är det möjligt.

Annons