Pontus Tidemand om andraplatsen i Rally Sweden WRC2

Annons:

En hejdundrande sekundstrid ramade in årets Rally Sweden för den regerande WRC 2-världsmästaren och förra årets vinnare Pontus Tidemand. Spänningen höll i sig hela tävlingen igenom och det avgjordes inte förrän på allra sista sträckan. – Fantastiskt rally i superförhållanden. Jag är nöjd, säger värmlänningen som gick i mål som tvåa.

En flygande start inför fullsatta läktare på Färjestads travbana i Karlstad på torsdagskvällen kickade igång SKODA-föraren Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Anderssons Rally Sweden. De startade den första fullängdsdagen med en marginell ledning och fick direkt hård konkurrens från sina medtävlande. Värmlandsduon gjorde sin senaste tävling i oktober förra året och bestämde sig därför för att gå ut försiktigt för att sedan bygga upp tävlingstempot ju varmare de blev i kläderna.

Efter fredagens etapper hade de jobbat sig till andraplatsen och var hack i häl på den ledande japanen Takamoto Katsuta med en jagande Ole Christian Veiby strax bakom sig. Den intensiva toppstriden gick vidare under lördagen och Pontus gav allt han kunde för att nå toppen, men det lösa och uppkörda underlaget stod för den tuffaste matchen.

– Vi gjorde vårt bästa och pushade där vi kunde, mer än så gick inte att göra i situationen, säger Pontus. Vi fick en otrolig påhejning från publiken och det var fantastiskt att se ett hav av svenska flaggor på bland annat Colins Crest. Det gjorde också att vi ville kämpa till den absolut sista metern, för vår hemmapublik.

Med endast tre specialsträckor kvar på den avslutande tävlingsdagen gjorde Pontus en ansträngning för att nå japanen. Avståndet minskade drastiskt, men det var inte tillräckligt för att klättra till förstaplatsen.

Annons:

– Vi gjorde ett sista försök att komma ikapp men de fem milen räckte inte och vi fick inse att vi inte kunde göra mer än så, säger Pontus som var allra snabbast i klassen på söndagens första sträcka.

Efter den dryga nio kilometer korta men krävande powerstagen säkrade Pontus andraplatsen i sin säsongspremiär och tar med sig många positiva faktorer inför fortsättningen.

– Jag är nöjd med tävlingen och förstås med mästerskapspoängen som vi behöver börja plocka nu för att nå vårt mål att försvara titeln. Vi gled inte igenom och bevakade vår position, vi fightade verkligen och det tar vi med oss, precis som det faktum att vi samtidigt klarade oss utan incidenter eller misstag.

– Jag är också nöjd med farten. Jämför man vår fart med hur mycket vi tappar till WRC per kilometer så är vi närmare än vi någonsin varit sen de nya bilarna kom. Det ser jag som ett bevis på framsteg och att vi är på rätt spår.

Vann WRC 2-klassen gjorde Katsuta med fyra och en halv sekund och Pontus teamkamrat Ole Christian Veiby tog tredjeplatsen, en halvminut bakom japanen.

– Katsuta gjorde ett otroligt performance i helgen och hade marginalerna på sin sida. Hatten av för honom, konstaterar Pontus.

Rally Sweden 2017 WRC 2
1.Takamoto Katsuta (JAP) 3:01:27.5
2. Pontus Tidemand (SWE) +4.5
3. Ole Christian Veiby (NOR) +30.5
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:49.3
5. Janne Tuohino (FIN) +2:29.9

Annonser: