Silly Season 2016: Jonna jobbar för att köra SM och DM

Tävlingssäsongen 2015 är snart klar och Motorsport4sale varvar upp med Silly season-intervjuer inför 2016 års spännande säsong. Här en intervju med Jonna Eson Brådhe som både hunnit ta sin första klasseger och tävlat utomlands under året som gått.

Namn: Jonna Eson Brådhe

Ålder: 21

Ort: Stockholm

Klubb: Haninge MK

Hemsidawww.rallyjonna.com

FacebookRallyJonna-Jonna-Eson-Brådhe-

Hur har säsongen 2015 gått?
– Det började i mitten på januari när vi tog buss och släp upp till Vännäs för att hämta hem en ny rallybil till garaget, en Ford Fiesta ST. Den bilen Nils Fransson tävlat med i Rally-SM och även blivit svensk mästare med den.

Jonna på Gotland

– Under vintern blev det inga tävlingar då vi plockade ner bilen i molekyler och renoverade den. Första tävlingen blev Rally Gotland följt av SM i Karlskrona, det gick rätt lugnt och försiktigt jag skulle ta detta år som ett läroår och köra mitt egna race och öka farten vart eftersom. Överraskningen kom i somras när jag åkte Gästabudstrofén i Nyköping, och vi direkt från start var med och krigade om första och andra placeringen i klassen.

– Min första seger kom i augusti i Rally Norduppland, den känslan var helt underbar, efter allt hårt jobb fick vi äntligen kliva högst upp på pallen!

Jonna

– Tyvärr avslutade vi säsongen med en rullning, men det är inget vi hänger läpp över, vi vann Stockholms-DM C-Cup vilket jag aldrig hade trott i början av året, och jag fick även åka i väg på mitt första utlandsäventyr till Qatar/Doha och köra Cross Country Rally vilket var väldigt speciellt, men en otrolig häftig upplevelse!

151130_sillyseason_jonna4

Jonna (till höger) i Qatar med australienskan Rhianon Gelsomino som sedan fem år tillbaka är professionell co-driver och åker i VM och det amerikanska mästerskapet

Vad har du för planer och mål för 2016?
– Jag har en ny kartläsare med mig till nästa år, Sandra Bergström från Haninge MK. Vi har åkt två SM-tävlingar tillsammans i år och känslan i bilen är kanon. Vi känner att vi verkligen kan utvecklas tillsammans och vi båda jobbar mot samma mål!

– Det jobbas just stenhårt med att få ihop budgeten till 2016 då vi satsar på att åka full SM-säsong och Stockholms-DM, sen är även målet att försöka komma utomlands och köra någon tävling.

Blir det fler Cross country-rallyn äventyr?
– Jag skulle utan tvekan åka tillbaka och köra om jag fick erbjudandet. Men i nuläget skulle jag inte dra igång en satsning själv med att försöka få ihop pengar för Cross Country Rally. Det är fortfarande rally som är prio ett och dit alla pengar går just nu, nästa steg är att få ihop budgeten för att kunna köra någon rallytävling utanför Sverige! Erfarenheten jag fick där borta är något jag verkligen kommer ha nytta av i framtiden och ta med mig.

Blir det en ny eller uppdaterad bil för 2016?
– Det blir samma Ford Fiesta som vi kört med i år, det är en riktigt rolig bil att köra och den har verkligen passat mig. Jag vet att jag kan utvecklas ännu mer i Fiestan, så det är perfekt att köra ett år till i den!

Jonna jobbar i garaget

– Det är fullfart i garaget för att få den återställd efter rullning och gå igenom allt inför första tävlingen i januari.

Hur har det gått med Stockholm Rally School för dig och Annie Seel?
– Vi har haft en kurs i år, i början av 2015. Vi startade Stockholm Rally School 2014 med målet att flera ska få chansen att sladda men även bli säkrare förare i trafiken. Tyvärr råkade vi ut för stöld och brand, där av att det varit så få kurser i år, då vi står utan bilar just nu. Vi hoppas kunna hitta en lösning till nästa år för detta är verkligen något jag och Annie brinner för!

Motorsport4sale tackar för intervjun och önskar Jonna lycka till under 2016 och att hon även hinner med rallyskolan. Håll utkik och läs mer här om Stockholm Rally School