Intervju med Martin Ravenščak inför Rally Uppland

Annons:

Intervju med den kroatiska rallyfören Martin Ravenščak som gör debut på svenska rallyvägar i helgens SM-deltävling Rally Uppland.

Med den svenska ERC-deltävlingen Royal Rally of Scandinavia ökar chansen för internationella besök i våra svenska nationella tävlingar. Som till deltävling nummer 4 i årets Rally-SM, Rally Uppland.

Med i startlistan till den uppländska SM-tävlingen finns Martin Ravenščak från Kroatien som kommer start i klassen Nationella 4wd tillsammans med sin co-driver och syster Dora Ravenščak.

Den 27-årige Zagren-bon Martin kör en Ford Fiesta Rally3. En bil och klass som är vanligare i internationella mästerskap än i våra svenska rallyskogen.

Motorsport4sale passade på att intervjua Martin som senast i fjol körde bland annat så väl WRC Rally Croatia som WRC Central European Rally.

Annons:

Namn: Martin Ravenščak
Ålder: 27
Klubb: AKK Sveta Nedelja
Ort: Zagreb, Kroatien
Co-driver: Dora Ravenščak (Martins syster)
Bil: Ford Fiesta Rally3

Rally3-Fordarna byggs av M-Sport i Polen, och den lilla fyrhjulsdrivna Fiestan har en 3-cylindrig turboförsedd motor på 1497 cc. När den varvar 5000 varv så levererar den hela 235 hästkrafter. För den som vill veta mer så finns specs här i PDF-format.

När startade du din rallykarriär?
– Jag började 2012. Min första rallytävling var med en Peugeot 206 RC, i vår hemmatävling, Rally Show Santa Domenica (RSSD). Det är ett rally där förare kan köra utan körkort. Det är roligt eftersom det bara finns fyra samma sträckor på grus och det är perfekt för nybörjare.

Hur kommer det sig att du började med rally?
– Först körde jag karting, det var vår tillflyktsort och pappa-son-helger. Min far körde rally förr i tiden, jag älskade att vara ute och se honom tävla. Efter karting var nästa steg att börja med rally.

Hur kom det sig att du anmälde dig till Rally Uppland?
– Det blir vårt test och förberedelser inför den svenska ERC-deltävlingen (Royal Rally of Scandinavia, reds. anm.). I år tävlar vi i klassen Fiesta Rally3 Trophy.

Vad vet du om svenska rallyn?
– Vår kunskap är att vi vet att det kommer att gå väldigt snabbt. jag är inte van vid sådana här vägar, eftersom vi aldrig på svenska vägar. Inför Rally Uppland har vi två dagars träning med Pontus Tideman och åker sedan direkt till recce.

Har du några svenska kontakter som kan ge dig tips och råd?
– Vår kontakt är Mille Johanson, vår rallyvän som vann JWRC-klassen i årets Rally Sweden med en Fiesta Rally3. Och som sagt, Pontus hjälper oss med att testa på svenska vägar.

– Han är Milles tränare, så vi kan säga att han är en bra tränare eftersom Milles och Johans prestationer hittills. Och Johan hjälper också min syster, min codriver, med några av era svenska regler. Vi är också goda bekanta med Dennis Råadström och Julia Thulin.

Vad är ditt mål i Rally Uppland?
– Vårt mål i Rally Uppland är att ha kul och njuta, försöka vänja oss vid svenska vägar och hitta bra fart inför ERC-deltävlingen.

Hur tror du att Rally3-Forden står sig jämfört med alla Mitsubishis i samma klass?
– Jag tror att vår bil är snabbare, men man vet aldrig vad som kan hända, en sak är bilen och en annan är föraren. Jag tror att de kommer att ha en fördel eftersom de kör på svenska vägar och de är vana vid sådana här vägar. Jag förväntar mig inte några bra resultat, jag vill fokusera på vår körning och vägarna.

Rally i Kroatien. Tävlas det i ett mästerskap med blandat underlag eller kör ni separata grus-/asfaltmästerskap?
– Kroatiska mästerskapet är körs på asfalt. Vi har också några grustävlingar, men de ingår inte i något mästerskap. Och vi har även WRC-deltävling som alltid är trevligt att köra och besöka.

Har du någon tävling i Kroatien som du skulle vilja rekommendera svenska rallyteam att prova på, vilken skulle det vara och varför?
– Jag skulle rekommendera WRC Croatia om du har råd

– Även det finns Rally Show Santa Domenica som är bra, för det finns många olika bilar och det är riktigt roligt. (se filmen som Martin rekommenderade)

– Jag kan också varmt rekommendera alla deltävlingarna i det slovenska mästerskapet. Konkurrensen är stor och sträckorna är väldigt bra, den har allt man kan tänka sig.

Vad ser du mest fram emot med Rally Uppland?
– Jag ser fram emot den här tävlingen för jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle vara i Sverige och köra rally. Jag ska bara njuta och samla minnen för livet. Kan inte vänta på att få starta rallyt.

Vilka är dina kommande tävlingsplaner?
– Våra rallyplaner för i år är Fiesta Rally3 Trophy i ERC och kanske de andra två tävlingarna som är kvar i ERC. Vi får se hur vi slutar i Sverige. Vi kommer att försöka göra vårt bästa för att representera oss och vårt land.

Vi tackar Martin för svaren och hoppas att han och Dora får en riktig kanonvecka i Sverige och kommer väl förberedda till Royal Rally of Scandinavia senare i sommar. Vi säger ”Ploču u tepih i DRŽI!!!” som ska betyda, enligt Google Translate, ”Plattan i mattan och HÅLL I!!!”.

Du kan också följa teamet på Instagramfölja teamet på Instagram och FacebookFacebook.

Rally Uppland startar på fredagskväll den 31 maj med två specialsträckor och fortsätter sedan under lördagen den 1 juni. Här kommer vi lägga upp tidsschema och resultatlänk med mera för Rally Uppland 2024.

Annonser: