Reportage: Rally Xplosion 6 november 2016

Annons

Det blev en spännande avslutning på årets AutoExperten Rallycup när Västerås MS arrangerade sin tävling Rally Xplosion Parallellrally på Västerås Motorstadion.

Det kom ett 70-tal ekipage till start i de olika klasserna i årets finaltävling som avgjordes i Västerås. Totalt var det fyra kvalheat som skulle genomföras där samtliga tider räknades. Här följer ett reportage från tävlingen med text av Thord Söderberg och bilder med kommentarer från Pierre Skytt.

Jens Branteström,

Den som var snabbast av samtliga var inte helt oväntat Daniel Wall från MSK Kvarnvingarna i klassen A-2wd. Han tillhör de snabbaste Volvochaufförerna i Sverige vågar jag påstå, tvåa i denna klass var Peter Hellström tävlandes för MK Kopparberg och som trea kom Rasbo MKs Jens Branteström.

Annons

B-2wd fick en liten överraskning till vinnare genom Kenneth Nilsson från Strängnäs AMS som i år har åkt en hel del rallysprintar och haft fina framgångar, med andra ord en perfekt avslutning på årets säsong. Andreas Grip från SMK Gävle landande på andraplats distanserad med cirka sex sekunder och därefter kom Jörgen Johansson från Fredriksbergs MK ytterligare en sek. efter.

Rally Xplosion 2016 Rickard Berglund

Vi fick se en snabb C-2wd från SMK Gävle, nämligen Rikard Berglund, med en tid som innebar fjärdeplats totalt. Där Lucas Branteström från Rasbo MK blev tvåa och med Magnus Alarik från Örsundsbro MK som trea och som då går upp i topp i sammandraget.

Redan klara serievinnaren Michael Holmgren Gnesta MK hade inga större problem med att vinna 4wd-klassen före Mikael Hallqvist från Finspångs MS och i år sporadiskt tävlande Mats Attlebrant, från Gnesta Mk också han.

Hur skulle det gå i klassen VOC/Grp N A – B förare då i första hand mellan VOC-mästaren Oskar Larsson från SMK Vingåker och Andreas Pettersson från MSK Hammaren? Jo det var Larsson som gick segrande ur den fighten men med endast cirka två sekunders marginal och så därefter ytterligare två sekunder till trean Marcus Henriksson från Hällefors MK.

Inte heller denna gång rådde Daniel Frisk från SMK Sala på SMK Nyköpings Andreas Hultström, men det var väldigt jämnt, endast sju tiondelar skiljde dem åt. Det var inte mycket efter fyra omgångar, men så här har det sett ut mellan dessa två i de flesta av de sju deltävlingarna. Tobias Anderstedt Eskilstuna Mk var trea i denna klass VOC/ Grp N C förare.

Återigen fick Johan Karlsson från Katrineholms MK en klasseger i årets AutoExperten Rallycup i klassen Grp E och befäste därmed sin totala andraplats i sammandraget, tvåa blev Robin Granfors från Eskilstuna MK (som blir klassvinnare i årets AutoExperten Rallycup) före Ricard Gelin tävlandes för Gnesta MK och som blir trea i sammandraget.

Anders Frisk från SMK Sala fick nöja sig med andraplatsen i klassen App. K bakom Björn Norman från Skepptuna MK, men det kanske inte gör så mycket eftersom han vinner klassen i årets serie, trea blev Lars ”Ludde” Davidsson från Enköpings MK.

Joakim Ellner-Landberg

Topptrion i Ungdomsklassen kom till start och här var det Joakim Ellner-Landberg från SMK Södermanland som tog hem sin första seger efter en hård match med tvåan David Dannevall sladdandes för Värmdö MK då Pontus Florin från Eskilstuna MK denna gång fick nöja sig med tredjeplats efter att han fått maxtid i första omgången. Dessa tre toppar också slutställningen då med Dannevall i topp med Ellner-Landberg tvåa och Florin trea.

Pontus Florin

Resultat från Rally Xplosion 2016 finns här.

161106-rally-xplosion-6 161106-rally-xplosion-4 161106-rally-xplosion-8

Det var allt från årets AutoExperten Rallycup och nu återstår ”bara” prisutdelningsfesten i Västerås 26/11 då den stora prispotten i AutoExperten Rallycup skall fördelas tillsammans med pokaler och vandringspris. Håll utkik på 7klubbars hemsida för Inbjudan till festen.

Annons