Sébastien Ogier: Målet är att försvara världsmästartiteln

Annons:

Den 5-8 februari körs årets andra deltävling i rally-VM, Rally Sweden. Det var i Sverige som världsmästaren Sébastien Ogier förra året vann sin första tävling för Volkswagen. Fransmannen säger i en exklusiv intervju att det svenska VM-rallyt är ett av hans favoritrallyn och han inte skulle byta bort sin Polo R WRC mot någon annan bil.

Volkswagen-föraren Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia förlängde sin framgångsrika fjolårssäsong genom att vinna årets första tävling, Monte Carlo-rallyt. Nästa tävling är Rally Sweden – ett rally som väcker fina minnen; det var här som Ogier/Ingrassia tog sin första vinst för Volkswagen förra året . I en exklusiv intervju ser VM- ledaren tillbaka på den framgångsrika säsongen 2013, och svarar på frågor om hans möjligheter i Sverige, hans största rivaler , och det tryck han sätts under som titelförsvarare .

 

Sébastien, grattis till segern i årets första WRC-tävling i Monte Carlo!
– Tack, vilken perfekt inledning på säsongen! Det är en fantastisk känsla att vinna Monte Carlo-rallyt under så svåra förhållanden – särskilt nu när ”Monte” ingår i VM igen. Och ännu mer när man tänker på de sista två dagarna; när vi kom tillbaka i regnet och snökaoset i Col Turini.

Du kommer att få ännu mer snö i Sverige. Vad tycker du om det rallyt?
– Rally Sweden är helt klart ett av mina favoritrallyn under året. Särskilt som vi och Volkswagen fick vår första seger tillsammans här efter hård kamp med Sébastien Loeb. Det var så långt min bästa tävling i karriären tror jag. Vi körde för fullt hela tiden precis som Loeb och vi var tvungna att ge 100 procent varje minut på specialsträckorna. Det lönade sig till slut och vi vann den här enorma utmaningen.

Annons:

Hur känns det att köra på snö i en WRC-bil?
– Om snöförhållandena är bra är det verkligen roligt. Snittfarterna är ganska höga och fästet i dubbdäcken är helt fantastiskt. Jag älskar att ställa upp min Polo R WRC i breda sladdar på is.

Efter en briljant uppvisning av både dig och Volkswagen vann ni mästerskapen redan första året. Hade du någonsin räknat med det?
– Nej, om någon före säsongsstarten hade förutsagt att Julien och jag skulle vinna nio deltävlingar och världsmästartiteln, skulle vi förmodligen skickat honom direkt till team-läkaren. Före den första säsongen vet man aldrig hur konkurrenskraftig bilen är, särskilt om man utvecklade en helt ny bil som vi gjorde med Polo R WRC. Men sedan vi vunnit i Sverige, Mexiko och Portugal visste vi att vi hade ett bra paket. Och redan nu har det börjat mycket bra!

Som världsmästare, känner du av trycket mer nu?
– Mest känner jag mig stolt. Den första titeln kan ingen ta ifrån Julien, mig eller teamet. Naturligtvis är målet att försvara titeln. Förra året vann Volkswagen 10 av tretton rallyn, det kommer definitivt att bli svårt att göra om det igen – men var säker på att vi ska försöka!

Om vi ser tillbaka, vilket var det mest känslofyllda tillfället förra säsongen?
– Definitivt att vinna världsmästartiteln vid franska rallyt. När Julien och jag korsade mållinjen vid slutet av power stage och insåg att vi var världsmästare – det var ett otroligt ögonblick! Det var en dröm som man jobbat så hårt för att nå som blev sann. Alla var där för att gratulera och i det ögonblicket blir man helt överväldigad av känslor.

Om det finns något speciellt tillfälle i något rally under de senaste tolv månaderna som du aldrig kommer att glömma, kan du beskriva det och förklara vad det handlade om?
– Det lustigaste tillfället var i mexikanska rallyt när vi på 32:a kilometern på den 18:e specialsträckan ”Otates 2” tvingades till ett panikstopp från full fart – för att en grind var stängd. Min kartläsare Julien tvingades hoppa ur bilen och öppna grinden innan vi kunde fortsätta. Som tur var gav funktionärerna oss tillbaka de 37 sekunderna vi förlorade på grund av den här manövern.

Vem blir din tuffaste utmanare år 2014?
– Först och främst min teamkollega Jari-Matti Latvala. Sedan kommer det att bli intressant att följa Thierry Neuville och Hyundai i Sverige efter all deras otur i Monte Carlo. Och Citroën är naturligtvis ett starkt team med massor av erfarenhet, och med Mads och Kris Meeke har de bra förare. Robert Kubica är helt klart också på min lista, speciellt efter hans första dag i Monte Carlo-rallyt. Han har en fantastisk fart särskilt på asfalt – man märker hans bakgrund från Formel 1. Det var synd att han inte lyckades gå i mål, det förtjänade han verkligen.

Han är inte den första F1-föraren som kör rally. Hur bra är han?
– Det är bra för rallysporten att han bestämde sig för att stanna, han är definitivt en tillgång i världsmästerskapet. Han är en mycket bra person och har en extrem talang, som han visade i Monte Carlo. Så jag ser verkligen fram emot att följa vad han kommer att göra i de tolv WRC-rallyn som väntar. På asfalt är han stark men det kommer att bli mycket intressant att se vad han är kapabel till på snö och is i Sverige.

Vad är det med rallysporten som är det verkligt speciella för dig, det lilla extra som får dig att tända till?
– Hela livet har jag tyckt om att vara i naturen, jag älskar äventyr. En av många fördelar med rallysporten är att man kommer till så många fantastiska platser över hela världen. Dessutom har man alla entusiastiska fans och ett bra team som stöttar, och det har jag verkligen i Volkswagen. Så, rally är en fantastisk sport. Banracing är absolut också utmanande men för ögonblicket skulle jag aldrig byta ut min Polo R WRC mot någon annan bil.

Hur klarar du att vara motiverad när saker är jobbiga eller tråkiga?
– Vi har 13 rallyn världen över, från Australien till Sverige, och däremellan en massa tester – så jag reser mer än 250 dagar per år. När jag är hemma njuter jag av att koppla av och sporta litet, till exempel med klättring, löpning eller att ge mig ut på min cykel. Det finns ingen tid att ha tråkigt… , avslutar Sébastien med ett skratt.

Annonser: