Reportage: EMK-kannan 14 september 2013

Tävlingen som egentligen inte skulle ha körts på grund av för få anmälda. Men med en tävlingsledare som Anita Pentell så finns det inget som heter att ge upp. Genom starkt sponsorstöd från lokala företagare i Eskilstuna garanterade Eskilstuna MK att bjuda in de 50-talet anmälda till EMK-kannan och kanske den mest innehållsrika specialsträckan i hela Sverige, SvalbovikenBälgviken (Kojäng).

Den 19 kilometer långa SS1 löper utmed den natursköna Näshultasjön och enligt Bruno Berglund innehåller alla tänkbara noter som går att hitta på. Här har det hänt alla tänkbara mest spektakulära avåkningar genom åren. Ett exempel är när den på sjuttiotalet kördes och tävlingen hette då Rally Bore, när en av Eskilstunas meste co-driver själv som chaufför körde och rullade över en sten rätt ut på sjön, och det som räddade ekipaget den gången var att isen var precis lagom tjock för att bära upp en Opel Ascona med besättning. Sträckan har körts många gånger förr men väldigt sällan i dess helhet som nu. Totalt kördes 4 SS varav 2 special var förlagda till Ekebygropen där start, mål och service var beläget.

 

EMK-kannan 2013

Vid Bilia i Eskilstuna skedde besiktningen och var öppen från sju på morgonen. De flesta verkade ha ordning på grejorna och rullade lugnt igenom. Besiktningschefen Kenth Karlsson ledde arbetet och verkade nöjd med det mesta.

EMK-kannan 2013

Som vanligt lockade Eskilstuna till sig en mycket stor publikskara som kan beskrivas som inbiten och trogen. Många som varit aktiva, är aktiva och hyperaktiva återfanns utmed bansträckningen.

EMK-kannan 2013

Volvo entreprenadmaskiners meste motoringenjörer satt bakom spakarna och nothäftet i denna sirentjutande Renault Clio. SM-åkaren Robert Eriksson, i vanliga fall Clio R3, som touchade naturen i SM-deltävlingen i Linköping, fick plocka fram träningsbilen och en arbetskamrat vid namn Patrick Larsson för att spåra åt kommande startfält. Tyvärr fick Robert och Patrick, trots sina motorfärdigheter bryta (då det mesta av sträckningen redan var genomkört,) med en vattentörstande motor.

EMK-kannan 2013

Serviceplatsen i Ekebygropen såg ut att fungera väl med kärrparkering i närheten och med servering att stilla hungern i. Den meste servicebilen stod Martin Jansson från Rasbo MK för. Co-driver är ambulerande batteriförsäljaren Lars Blondell från Mantorp.

EMK-kannan 2013

Ute på SS1 vid målet på den utmanande Svalboviken- Bälgviken eller egentligen Kojäng där målet var beläget sladdar Märstas Mats Svensson med sin fina Opel Ascona 400 tillsammans med Gunnar Envang mot en andra plats i veteranklassen. Laddet var det inget fel på i alla fall.

EMK-kannan 2013

Dan Andersson och  Niklas Lundkvist från Eskilstuna MK jagade på allvar men nådde aldrig riktigt ända fram. Men en välförtjänt tredje plats blev det med V4an.

EMK-kannan 2013

Tomas Ragnarsson från SMK Nyköping med Katrin Karlsson i högerstolen fick tyvärr lov att bryta med sin fina VW 1303 S.

EMK-kannan 2013

Segerbilen i Midnattsolsrallyt 2013, dock med annan chaufför denna gång, billbyggaren själv Daniel Jansson med Linda Jansson som bisittare från SMK Södermanland gasade tillräckligt för att piska de andra veteranbilarna.

EMK-kannan 2013

Ett namn som är välkänt i rallysammanhang. Nensén i efternamn och Max i förnamn borgade för en fin insats i de sörmländska skogarna med den gråa Grupp Ekonomi Golfen. Seger i klassen med 31 sekunder marginal ner till tvåan.

EMK-kannan 2013

Håkan Suld från Östhammars MK med Ola Persson från Rasbo MK rattade hem andraplatsen i VOC Mekonomen med endast 4.9 sekunders diff upp till segrarna…

EMK-kannan 2013

…Anton Suontausta och Andreas Peters från Kolsva MS i sin Volvo 940 körde friskt så gruset yrde. Enda sträckan som de tappade tid på var just SS1 men de övriga sträckorna så dominerade de VOC-Mekonomen-klassen.

EMK-kannan 2013

Markus Kujanpää med Vesa Kujanpää från Södertälje KRC spakade till sig en tredje plats bland Suzukidominerande klassen för C-förare GrN upp till 1400cc.

EMK-kannan 2013

Christina Granfors med Caroline Östmark från Kolsva MS körde hem andraplatsen i sin fina Suzuki Swift.

EMK-kannan 2013
Segraren i klassen blev Mattias Lagerström tillsammans med Rickard Forsell från Norbergs MC.

EMK-kannan 2013

C-förare 2WD vanns utav Eskilstunas Antti Johanesson med Max Jensen i högerstolen. Segermarginalen blev 1 och 55 ner till Strängnäs AMS Anders Malmström och Helena Malmström.

EMK-kannan 2013

Nu till de rutinerade grabbarna. Lars – Inge Gustavsson och Mikael Hedman från Eskilstuna MK som gick in på en andraplats i klassen trots sina lite yviga spårval just här i målsvängarna på SS1.

EMK-kannan 2013

Vi hoppar över till han som slutade fyra totalt. Calle Svennestam och Stefan Packalen från Eskilstuna MK som lyckades få till en fin rytm genom hela tävlingen. Segern i B-förarklassen var ett faktum och fina pokaler bärgades hem även här.

EMK-kannan 2013

Daniel Blackne och Andreas Olsson från BSK Motor i sin fina VW Golf MK3 kör alltid snyggt men fick ge upp första platsen till förmån för dom lokala fartfantomerna Robert Andersson Carl-Gustav Karlsson.

EMK-kannan 2013

Peter Liwell och Tommy Wallin från Eskilstuna MK körde i Gnesta för ett par veckor sedan och landade efter att hopp på stötfångaren och slog i så illa att dom tvingades bryta. Peter hade lagt ner en hel del jobb i garaget innan EMK kannan och lyckades få till en nionde plats trots problem på SS1 som gjorde de bromslösa. Bromsarna fixade sig på servicen. Men tidsförlusten gick aldrig att reparera.

EMK-kannan 2013

Patrik Larsson och Kristoffer Nordlund från SMK Nyköping fick nöja sig med en fjärde plats idag i en konkurrens-tightaste klassen.

EMK-kannan 2013

Janne Pettersson och Hasse Pettersson också från SMK Nyköping fick problem på SS1 då noterna inte spelade i takt med körningen. Så en stark körning den missen till trots. Ekipaget blev trea i klassen.

EMK-kannan 2013

Sladdande Volvobilar är det gott om. Här är Jonas Sandgren och Urban Fröjd från Falköping som tagit sig ända till våra tassemarker.

EMK-kannan 2013

Segraren i klassen för de trimmade tvåhjulsdrivna bilarna blev Robert Andersson och Carl-Gustav Karlsson från Eskilstuna MK.
Det var bara tur att vi inte blev kvar på en sten på SS1, sa Robert efter målgång. Tempot var det inget fel på och en seger samt den totala andraplatsen var ekipaget välförtjänt.

EMK-kannan 2013

Totalsegraren Algot Öberg från Eskilstuna och Johan Johansson från Valdemarsvik körde mycket stabilt och snyggt genom de krävande hemmavägarna och lyckade knipa sin första totalseger.

EMK-kannan 2013

Det var ett år sen som Ragnar Öknegård och Roger Eriksson från Eskilstuna MK luftade sin Volvo senast och med en så lång karriär som Ragnar har kan man väl bara konstatera att takterna sitter i även om han själv inte tycker att farten är den rätta.

EMK-kannan 2013

Fyra totalt och seger i B-förare 2WD blev Calle Svennestam och Stefan Packalen från Eskilstuna MK med sin Volvo 242.

EMK-kannan 2013

Nöjda miner hos Robert Andersson (th) och co-driver Carl-Gustav Karlsson, som blev tvåa totalt och vann 2WD med sin Seat Ibiza.

EMK-kannan 2013

Daniel Jansson SMK Södermanland i Midnattsolsrallyvinnarbilen segrade i veteranklassen. –Nöjd, men kände att vi fegade lite mycket både här och där. Man har ju ingen lust att lägga bilen på taket, kommenterade Daniel.

EMK-kannan 2013

Algot Öberg (th) och Johan Johansson visade hemmapubliken att farten finns för framtida segrar och kommer säkert att visa det i framtiden.

Vi är jättelyckliga över den här segern och att dessutom vinna på hemmaplan är hur kul som helst, kommenterade Algot.

Vi avslutar repotaget med den här lyckliga bilden och konstaterar att det gick att genomföra en tävling trots för få anmälda. Men med starkt sponsorstöd så kunde tävlingsledare Antia Pentell och hennes starka funktionärsstab köra tävlingen iland med nöjda ekipage. Det låga deltagandet tror jag berodde på att EMK-kannan krockade med flera arrangörer i närområdet och att många skräms över att behöva åka i gropen två gånger. Man kanske skulle ha haft fler anmälda till om man kört en skogsträcka till och endast ett prov i gropen? men vad vet jag. Trevligt blev det i alla fall. / Pierre Skytt