Reportage: Japan GP 13 oktober 2013

Annons:

Motorsport4sales utsände reporter Pierre Skytt tar pulsen på Formel 1 i Asien och närmare bestämt det 25 års jubilerande Japans Grand Prix 2013 på Suzuka.

Här kommer ett fullmatat reportage från solens rike, Japan, signerat Pierre Skytt.

Japanese Grand Prix 2013

Japan är ett land jag sent kommer att glömma och förhoppningsvis kommer jag tillbaka någon gång till denna överpositiva upplevelse. Snyggt, prydligt, rent och trevligt, är ord som sammanfattar vistelsen i Japan. Att köra på vänstersida av vägen och sitta på ”fel” sida i bilen och köra kändes lite speciellt. Men efter ett par kurvor så kändes det ganska bra och när man vant sig av med att signalera en sväng med vindrutetorkarna så kändes det ännu lite bättre. (Och vilken respekt man har för pengar i detta land. Nästan allt betalas kontant och visst är det så att man får mer respekt för vad saker och ting kostar när man räknar upp sedlar istället för att sätta in ett kort i en apparat som säger pip!.)

 

Annons:

Japanese Grand Prix 2013

Ett trevligare folk och mer serviceinriktat beteende har jag aldrig varit med om. En ömsesidig respekt som oftast saknas i Sverige och något vi kan ta efter och lära av. 126 miljoner människor bor i Japan varav 36 miljoner trängs disciplinerat i världens största stad Tokyo. En renare storstad finns säkert inte. Det fanns inte så mycket som ett kolapapper eller tuggummi på gator och torg.

I Tokyo finns 5 miljoner automater som man kan handla snabbmat i. Dom står utplacerade överallt, i parker, utmed gator och här kan man beställa alltifrån Sushi till hamburgare för en billig penning. Även restaurangerna hade en bra prissättning.

 

Japanese Grand Prix 2013

Det trevliga bemötandet är något som gick igen överallt.

 

Japanese Grand Prix 2013

Efter Tokyo körde vi ca 100km sydväst om Tokyo och hamnade då vid Fuji-berget som sticker upp mot skyn med sina 3776 meter och bjöd på en helt fantastisk utsikt. Fujiberget är Japans högsta berg och är en vulkan med totalt 8 toppar som man kan bestiga om man har lust och ork till det. Det var i Fuji som Fuji Heavy Industries grundades, och vi som är rallytokar vet ju vilket bilmärke som det företaget bygger, Subaru!

 

Japanese Grand Prix 2013

Vi åker nu 40 mil söder om huvudstan till Nagoya som bara är lika stor som hela Sverige med sina 9 miljoner invånare och är Japans andra största stad. Här är vår sovstad och utgångspunkt för vårt F1-äventyr ca 6 mil från Suzuka och den legendariska racerbana där många svenskar har haft sin arbetsplats. Bland andra Eje Elgh, Björn Wirdheim och Anders Olofsson vilka haft Japan som sin bas när dom var (är) kontrakterade tävlingsförare.

 

Japanese Grand Prix 2013

Varningstexterna var tydliga att det inte skulle finnas så mycket parkeringsmöjligheter så vi tog god tid på oss och kunde vi bara välja och vraka bland parkeringsutbudet och landade ca 500 meter från banan, helt ok promenadavstånd.

Fansen hade hopat sig i mängder vid en anslutningsväg intill banan och vi förstod snart att vi kunde få en skymt av F1-profilerna. Här syns Fernando Alonso med sin Ryska flickvän Dacha Kapuntiska som la ut ett filmklipp på just alla fans på Alonsos twitterkonto. I baksätet syns Fernandos personliga ”hjälpreda”.

 

Japanese Grand Prix 2013

Det var tydligt hur påverkade vissa blev enbart att få en skymt av sina idoler. Här en kvinna som fick se Christian Horner (Redbulls teamchef) och började skaka och gråta av lycka eller nåt?

 

Japanese Grand Prix 2013

Mark Webbers efterträdare i Redbull, Daniel Ricciardo också han från Australien vinkade glatt åt fansen.

 

Japanese Grand Prix 2013

Det var ganska tydligt vem som rev ner de mesta applåderna vid förarpresentationen och sålde mest tröjor och kepsar. Kimi Räikkönen, trots all uppståndelse inte verkar särskilt upprymd, men fansen var hur många som helst.

 

Japanese Grand Prix 2013

Honda äger och har haft Suzuka som sin testbana under alla år och ville verkligen visa upp sina vinnarbilar genom åren i anslutning till banan. Man körde uppvisning med det gamla vinnarbilarna och visade hur det lät för ca 20 år sedan, (härlig sång) Banan har ett eget nöjesfält som man var tvungen att passera innan man hamnade på själva banområdet. Just nu saknas Honda som leverantörer till F1 men 2015 väntas en Hondamotor sitta i Mclarenstallets bilar igen. Här är Jenson Buttons BAR Honda som han tog sin första seger i.

 

Japanese Grand Prix 2013

Japaner Japaner, satt i solgasset och lyssnade på något som sas på den stora scen. Jag kunde bara gissa vad det var?

 

Japanese Grand Prix 2013

Det börjar dra ihop sig för race. Kvalet vanns av Mark Webber och tvåa blev Sebatian Vettel och överraskningen Romain Grosjean stannade på tredje startruta.

 

Japanese Grand Prix 2013

Presidenten, inte Barack Obama men väl FIAs Jean Todt syntes mellan staketen. Han verkar ha ett kul jobb.

 

Japanese Grand Prix 2013

Supportklasserna i Japan var inte många och inte så kända för oss utanför Japan. Här körde iaf Japanska Carrera Cup och det var ganska tydligt att det var just denna Garmin-sponsrade Porsche som skulle vinna…

 

Japanese Grand Prix 2013

…då resten av fältet inte hade en chans.

 

Japanese Grand Prix 2013

Tröttheten slog till hos vissa redan innan racet. Men kanske hade hon startat lika tidigt som oss.

 

Japanese Grand Prix 2013

Här ser vi några som var laddade och pigga inför uppgiften att heja fram en tysk och en finne. Japanerna kanske är dom flitigaste att spöka ut sig och tillverka skyltar och andra påhejande detaljer.

 

Japanese Grand Prix 2013

Startlamporna släcktes och vem tog starten om inte självaste Romain Grosjean i Lotus medans de båda Red Bullbilarna ramlade bakåt. Webber som kör sista året i F1 hade kanske hoppats på en seger i Japan och han hade verkligen chansen, men skulle fransmannen Grosjean sätta käppar i hjulen för Australiensaren? Eller skulle trean så här i inledningsskedet Sebastian Vettel ta sin 5:e raka seger?

 

Japanese Grand Prix 2013

Tättrion skuggades av Lewis Hamilton i Mercedes tätt följd av Ferraris Fillipe Massa och Fernando Alonso samt Nico Hulkenberg i Sauber.

 

Japanese Grand Prix 2013

Racet blev bra och relativt spännande med schysta fighter och ett antal omkörningsförsök, trots att banan inte riktigt tillåter men än ett idealspår.

 

Japanese Grand Prix 2013

När de mjuka däcken åkte på bilarna så blev det stabilare för förarna. Snabbaste varv sattes av Grosjean men skulle det räcka?

 

Japanese Grand Prix 2013

Konstant kö till det angränsande nöjesfältet och det kännetecknande pariserhjulet.

 

Japanese Grand Prix 2013

Hur gick det till i loppet? Ja Sebatian Vettel är en man av rang när de gäller. Han lyckades vinna sin femte raka seger och köra ifrån både stallkamraten Mark Webber och den starka Romain Grosjean. Sebatian var inte sen med att hylla Fransmannen för sin insats. Vettel som den senaste tiden blivit utbuad av publiken efter målgång slapp det denna gång. Japanerna är lite för artiga för att bua ut folk.

 

Japanese Grand Prix 2013

Helikoptrarna var många och skjutsade folk till flygplatsen för vidare transport.

 

Japanese Grand Prix 2013

Undertecknad kan inte vara annat än nöjd och glad efter ett sådant äventyr.

 

Japanese Grand Prix 2013

Några som blev extra hyllade och som borde göras mer i Sverige vid alla arrangemang var funktionärerna. Publiken hyllade med applåder och glada tillrop vilket jag tror sporrar vem som helst.

 

Japanese Grand Prix 2013

En familj satt snett framför oss på läktaren och den lille killen ville ge mig något som present? förvånat tog jag emot den snygga glittriga skylten som det stod F1 på och jag kunde inte annat än tacka och bocka och ta en bild tillsammans med de vänliga Japanerna.

 

Japanese Grand Prix 2013

Anläggningen var mycket snygg, ren och kändes nybyggd. Med utsikt över Stilla Havet kändes det som om man var långt hemifrån, vilket var sant.

 

Japanese Grand Prix 2013

Gerhard Bergers vinnarbil Mclaren Honda från 1991 och många fler klassiska skönheter prydde banområdet.

 

Japanese Grand Prix 2013

Mörkret lägger sig och Pariserhjulet lysets upp i grönt och falggorna vajar i den varma Oktoberkvällen. Härlig stämning som man inte vill avsluta i första taget. Man kan gå omkring på området hur länge som helst, (lugnet efter stormen).

 

Japanese Grand Prix 2013

Vad han stod och viftade för vet jag inte, men glad var han iaf. Kanske för att julgranen hade tänts upp och tomten är i antågande?

 

Japanese Grand Prix 2013

Lite andlig spis i form av ett tempel i Nagano som var mycket välbesökt.

 

Japanese Grand Prix 2013

150 mil senare med hyrbilen började besöket lida mot sitt slut och jag tror att det här var en av de mest positiva resorna jag varit med om. Vackert väder hela tiden. Förutom precis sista dagen då himlen öppnade sig och rapporterna om en antågande Tyfon var aktuell.

 

Japanese Grand Prix 2013

På väg mot flygplatsen och kryssande i rusningstrafiken i Tokyo. Men återigen var det inga problem att köra här då människorna var så vänliga och disciplinerade att man hjälpte varann så gott det gick om man hamnade i fel fil. Jag hörde någon använda tutan en enda gång i denna megastad!

 

Japanese Grand Prix 2013

Tyfonen lamslog hela flygtrafiken och bara till USA ställdes 130 flighter in. Finnair som gick ner på Japans västkust i väntan på att kunna plocka upp oss efter ovädret passerat var en av få som gick iväg från Japan endast 3 timmar försenat.

Rysslands norra kustlinje passeras och det känns bra att kunna sammanfatta med endast positiva intryck av resan.

 

Arigato Nippon!

 

Vid tangenterna
PIERRE SKYTT

 

Annonser: