Reportage: Marknadsnatta 26 oktober 2013

Här kommer reportage från Pierre Skytt som var på plats i Ulrika-skogarna när 2013 års upplaga av Marknadsnatta avgjordes.

Västra Östergötlands Motorklubbs hösttävling Marknadsnatta är lite speciell för mig då jag själv tävlat här många gånger, och jag tyckte alltid om rallyt med de snabba men ändå smala och lite speciella vägarna. Och i dag besöker jag gärna den östgötska orten Skänninge som ligger i Mjölby kommun och har 3000 invånare. Staden är en av Sveriges äldsta och varje år arrangeras den över 1000 år gamla marknaden Skänninge Marken. Det är här ifrån namnet Marknadsnatta kommer ifrån och tävlingen är inte riktigt lika gammal som staden, men i år var det dags för den 49:e upplagan av den populära rallytävlingen Marknadsnatta. Många namnkunniga har vunnit under åren. Första året 1964, vanns rallyt av Lillebror Nasenius från SMK Köping och förra årets segrare Jari Saarinen lyckades även i år att vinna tävlingen, det blev Jaris femte seger i Marknadsnatta.

155 ekipage kom till start vid till den stora publikens förtjusning och de tävlande körde om poäng i respektive Svenska Rally Cupen och DM för Östergötland då det var final för båda mästerskapen. Resultatlistan i PDF-format hittar du här.

 

Marknadsnatta 2013

Vi börjar med en stämningsbild från Ulrikaskogen och de snabba och smala vägarna som undertecknad gillar, här är vi på väg in till målet på SS2.

131026_mnatta_1b

Det gäller visst att passa sig. Är det någon speciell rallyåkare de tänker på eller?

 

131026_mnatta_1c

Jaha, det var den här herrn som man varnade för. Ser lite lagom ilsk ut. Bara han inte sätter hornen i sidan på Björn Adolfssons Skoda!

 

131026_mnatta_1d

Mycket publik och en sladdande Mitsubishi med Ronnie Österberg från Haninge MK bakom ratten och Anders Wallbom från KAK Motorsport i högerstolen. De tappar mycket tid på SS3 och därmed så var tävlingen över den här gången.

 

131026_mnatta_1e

Kimmo Frondelius och Magnus Johansson från Katrineholms MK ser ut att ha läget under kontroll. Men det blev bara två sträcktider innan duon fick kasta in handduken.

 

131026_mnatta_1t

Fredrik Åhs och Henrik Oscarson från Västerås MS blev tvåa i B-4wd den här dagen och slutade som trea i 4wd-klassen i Svenska Rallycupen.

 

Marknadsnatta 2013

Vilken lördag för Gabriel  och Mikael Savela från Stockholms BK som inte bara vinner B-4wd utan också totala 4wd-klassen i Svenska Rallycupen.

 

131026_mnatta_1g

Jan-Olof Marklund från Umeå Automobilklubb kör verkligen snyggt med sin Lancia Delta HF Intergrale och med kartläsaren Mikael Kjellgren blev det en andraplats totalt.

 

131026_mnatta_1h

Fredrik Grahn från SMK Linde i sin fin-fina Ford Focus som blev trea i A-4wd och fyra totalt tillsammans med codrivern Stefan Ohlson från Teknis Motor Club.

131026_mnatta_1i

Totalsegraren för dagen Jari Saarinen bördig från trakten visade motståndet att de icke göra sig besväret att strida. Det verkar som om Jari lyckas hitta fart där andra misslyckas och med John Stigh från arrangörsklubben i högerstolen blev det full pott. Härlig avslutning på säsongen för Jari.

 

131026_mnatta_1j

Inga horn i sidan, men väl en sten som justerade ett bakhjul så att det tog lite extra tid på SS2 för Björn Adolfsson med sin Skoda Octavia. Det blev så förödande att WRC-Skodan inte bara missade chansen att vinna Marknadsnatta utan också tappade segern i Svenska Rallycupen.

131026_mnatta_1k

När man flyttar sig mellan sträckorna så passerar man en massa ställen man sällan annars ser. En lanthandel som är nog så viktig för trakten, men som tyvärr allt för ofta tvingas slå igen då kunderna sviker. Men Önnebo Lanthandel verkar hålla ställningarna.

 

131026_mnatta_1l

Leif Persson och Fredrik Rudmalm från Laxå MK i deras välgående 940 som blir fyra i A-2wd den här dagen och med det också bästa bakhjulsdrivna i slutställningen för A-2wd i Svenska Rallycupen med en kalasfin tredjeplats.

 

131026_mnatta_1m

Här två som kämpat hårt i A-2wd under året,  Hälleforsnäsboende Fredrik Eriksson med co-driver Daniel Edorsson som båda tävlar för Katineholms MK.  Under säsongen har de haft en tuff fight mot Svenska Rallycupens suveräna röda Golf från Trollhättan och de fick nöja sig med en deltävlingsseger och en slutlig andraplats i cupen.  Men måste ändå varit Fredriks bästa säsong hittills som slutade med en femte plats i Marknadsnatta.

 

131026_mnatta_1n

Svenska mästarna Johan Holmberg (Gotland) med Henrik Appelskog (Linköping) i högerstolen.  – Vi åkte på begagnade däck som blev lite väl trötta mot slutet, kommenterade Henrik dagens andraplats i klassen i A-2wd.

131026_mnatta_1o

Mikael Ericsson från Trollhättan med Conny Erixon blev sexa i SM men vinnar/kungar av Svenska Rallycupen med fem raka sträcksegrar i Marknadsnatta, tre vinster och fyra andraplatser i cupen under året gav en överlägsen seger i A-2wd.

 

131026_mnatta_1p

En som laddat på både SM, Svenska rallycupen och Eskilstunas Sprintcup är Eskilstuna MKs Stefan Hanhela med Emil Eklund från Gestrike RT. Hanhela har fightats med klubbkamraten Robert Andersson (SEAT) under året och Stefan drog det längsta strået då han tog hem 5:e platsen i Svenska Rallycupen för A-2wd.

 

131026_mnatta_1q

Målet på sista sträckan som lockade mycket publik.

131026_mnatta_1r

Vi avslutar reportaget med några Mekonomen-Volvos och här Frederik Eckhardt och Charlie Ekströmfrån Eskilstuna MK som blev sexa i klassen A -B Förare VOC Mekonomen Rally+ Grp N 0-1400 cc, en klass som vanns av …

131026_mnatta_1s

… Victor Karlsson från Vimmerby MS och Filip Wernefur från Skillingaryds MK.

 

Det var allt från Marknadsnatta i år och vi ser redan fram emot nästa års 50 årsjubilerande Marknadsnatta.