SM-silver till rookien Mattias Olsson

Annons:

Årets SM-final i rally är avgjord. I lånad bil säkrade Mattias Olsson SM-silver direkt som ”rookie” i sin första SM-säsong. Men det blev spänning och dramatik om silvret ända in på mållinjen i Rally Uppsala.

Efter fredagens prolog låg Mattias med nye codrivern Stefan Gustavsson på tredje plats i klassen, bara tio sekunder från ledningen. Trots att tävlingen i första hand handlade om att säkra SM-silvret, så höll Mattias ett stabilt högt tempo också under lördagen. Mattias och Stefan avancerade, plockade sekunder på ledande Emil Bergqvist. De var efter sju körda sträckor uppe på andra plats.

– Vi körde bara på som vanligt, men tog inga större risker, säger Mattias Olsson.

På näst sista sträckan blev det ändå lite väl spännande.
– Bakvagnen släppte i en halvsnabb sväng, vi kanade ner i ett 1,5 meter djupt dike, jag höll i säkert 50 meter innan det stannade längst ner i diket, berättar Mattias.

Annons:

Tur i oturen fanns det mycket folk ute på platsen. Bland annat rallyförare som väl förstod Mattias situation, och visste att han måste ta bilen i mål, för att säkra SM-silvret.

De bar upp bilen tillbaka på vägen, helt fantastiskt, de räddade min silvermedalj, berättar Mattias med stor tacksamhet till åskådarna på plats. Nervöst var det också i teamet, som inte fick in tid på Mattias från sträckan. Han gjorde oss riktigt nervösa, vi uppdaterade säkert tre gånger i sekunden på resultatsidan på internet, berättar mekchefen Mikael Grumer.

Sedan blev det en lugn körning genom sista sträckan mot SM-silvret för Mattias. – Jag bromsade för allt kändes det som, det var riktig sparlåga på körningen.

Tävlingsdebut: Munkforsrundan 2011 C-Förare VOC
Meriter: 1:a Nordic West Euro Cup 2012. 1:a Wikinger Rally, Tyskland 1:a Ostsee rallye, Tyskland. Från C till A-förare på 10 månader.Snabbaste VOC totalt i Kullingstrofén och KMK-trofén 2011. Seger i VOC-klassen Sommarcupen och RallyMasters 2011.