Kalle Gustafsson byter upp sig till Ford Fiesta R5

Unge Kalle Gustafsson från Stockholm växlar upp ordentligt inför 2021. Från framhjulsdriven Skoda Fabia till en fullpreppad Ford Fiesta R5.

Han är endast 19 år, men har varit med och tävlat i flera år och hunnit köra 44 tävlingar. 2014 gjorde han debut som kartläsare när han åkte med pappa Björn i hans Subaru på Himpan.

Karriären bakom ratten på en rallybil började 2017 för Kalle Gustafsson i en bakhjulsdriven Toyota Starlet GruppE i ungdomsrally, och nu fyra år senare väntar Rally-SM med en Ford Fiesta R5.

Teamets nya Ford kommer att bli den femte bilen i ordningen för Kalle som efter Starleten tävlade framgångsrikt i den silverfärgade Polon med nio klassegrar och ytterligare sex pallplatser under 2018.

2019 tog han körkort och bytte upp sig till en Skoda Fabia R2. Kanske inte den mest hästkraftstinna rallybilen i C-2wd, men det blev återigen flera klassegrar, tio till antalet. Sen var det dags för den sönderryckta säsongen 2020 som började i Vännäs och SM-premiären med Skodan och som slutade med seger med farsans Subaru i nollåttornas egna ”inofficiella VM”, Lilla-VM på Högstabanan i Haninge.

Och nu är det alltså R5 som gäller. Och vi har frågat Kalle om nya bilen och planerna för den nya satsningen.

Snabba fakta
Namn Kalle Gustafsson
Ålder 19 år
Klubb Haninge MK
Ort Huddinge
Co-driver Magnus Nilsson
Sponsorer LG Bil & Motor AB, Antes Bil, Midland Oil, LR revision och redovisning – Vingåker och Örebro.
Meriter Trea i Svenska rallycupen 2018 i ungdomsrally, Årets ungdom 2018 Stockholms Bilsportförbund. Etta Öppna östra sprintcupen 2018. Tvåa Svenska rallycupen 2019 i C 2wd. Etta Stockholm’s DM C 2wd, tvåa Stockholm’s DM 2wd.
Bil Ford Fiesta R5

Men innan vi börjar fråga om den nya bilen vill vi veta hur säsongen 2020 gick. Det minst sagt annorlunda året på alla sätt och vis.

Kalle Gustafsson i Gästabudstrofen Light

– Under förra året så hann vi köra SM-premiären uppe i Vännäs innan pandemin satte stopp för vårsäsongen. När det väl tog fart igen så var vi på plats i Katrineholm (Slottssprinten Light, reds anm.) och körde, sedan hann vi även med att köra de resterande deltävlingarna i SM och avslutade sedan säsongen i Nyköping i deras Gästabudstrofén Light.

Här måste vi dock lägga till att säsongen slutade inte helt i Nyköping. För senare på året var det dags för Lilla-VM på Högstabanan och där blev det totalseger med Subarun.

Men nu är det ett nytt år, ny säsong och också en ny bil – vad är det för bil ni har införskaffat?
– Vi har köpt en av de sist byggda Ford Fiesta R5 MK1. Den kommer från Polen där den endast har körts i 14 tävlingar av en polack som heter Robert Kocik.

En snabb koll visar att den polske föraren Robert Kocik under sina 14 tävlingar med Forden, varav flera stora internationella tävlingar, plockade tre pallplatser och nog gjorde sina två bästa säsonger hittills i karriären.

Kalle Gustafssons nya Ford Fiesta R5

Vad har den för årsmodell och specifikationer?
– Bilen är en sen 2018 och har bara tävlats med under 2019 och 2020. Den är en full Evo2 med allt det senaste på.

Du har tävlat med motorsvagare framhjulsdrivna bilar tidigare, och lite med din fars Subaru. Hur kom ni på den här idéen?
– Vi höll på ett tag och velade inför säsongen 2020 om vi skulle sälja Skodan och köpa en Rally4 bil, men efter några funderingar så beslöt vi oss för att köra vidare under 2020 och jag skulle även få chansen att prova på att köra pappas Subaru.

Kalle Gustafsson flyger fram i Katrineholm

– När sedan Coronapandemin slog till så blev det ju ett tråkigt och långt uppehåll från tävlandet och då passade det perfekt att vi skulle åka lite Subaru. Därför delade vi på den på träningsdagen på Himmelstalundsfältet, Norrköping.

– Eftersom det gav mersmak att åka 4wd och samtidigt så kände vi att det var besvärligt att hålla igång två stycken rallybilar samtidigt så beslutade vi oss för att sälja båda bilarna och satsa på en gemensam bil. Vi vill ha en konkurrenskraftig bil som båda två kan använda.

Har du hunnit testa den något?
– Vi har inte hunnit testa bilen en enda meter, allt vi har gjort är att lastat av den och kört in den i garaget där vi just nu håller på att gå igenom den så att vi vet att allting är schysst när tävlingarna väl drar igång igen.

Kalle Gustafssons nya Ford Fiesta R5 i garaget

Vad har du för planer för 2021, förutsatt att det drar igång igen efter sommaren?
– Våra tävlingsplaner är att åka så mycket det går, jag behöver lära mig hur allting fungerar och hitta ett säkert tempo. Vi siktar på att köra Svenska rallycupen om den blir av, sen ska vi även försöka köra några SM-tävlingar om det finns möjlighet.

– Magnus Nilsson kommer att fortsätta åka med mig, som han har gjort sedan jag började att åka med noter, det har verkligen varit ett bra och framgångsrikt samarbete. Vi trivs väldigt bra tillsammans och han har kunnat lära mig en hel del med all sin rutin.

Vad har du för målsättning med nya bilen?
– Jag och Magnus har en långsiktig plan men siktar främst på att försöka vara med i toppen i SM under 2022. 2021 ser ut att bli ett mellanår och för oss kan det bli väldigt nyttigt att bara ta ett år att lära sig bilen och samla erfarenhet.

– Vi ska se till att njuta ordentligt, det är verkligen stor dröm att få möjlighet att köra en sådan här bil. Vi är extremt taggade och längtar oerhört tills vi får sätta oss bakom ratten under en tävling igen, avslutar Kalle.

Taggade är också vi i publiken, och vi hoppas att du (och så klart pappa Björn) får riktigt kul med bakom ratten på den nya bilen.