Meriterad Toyota Starlet i händerna på Samuel Sporre

Annons:

Vi beger oss till Åland och intervjuar Samuel Sporre från Ålands MK som tidigare i år införskaffade en häftig Toyota Starlet. Sånt vill vi veta mer om.

Totalt finns det en handfull aktiva rally/rallysprint-förare och co-drivers på Åland just nu, och på Eckerölinjen rallysprint i somras var det tre förare med till start. Utöver Samuel Sporre som vi intervjuar här så var även Bengt Mattsson och Gunnar Jansson med bakom ratten på varsin bil samt som co-drivers Tage Andersson och Magnus Söderström i två andra bilar.

Samuel som började med gokart vid sex års ålder och fortsatte med det tills han fyllde 14. Årets efter, som 15-åring, körde han sin första rallysprint, i en 1300 cc Toyota Starlet.

Och nu är det också Starlet som gäller, men med mer pulver under motorhuven.

Namn Samuel Sporre
Klubb Ålands Motorklubb
Ort Mariehamn, Åland
Co-driver Ingen co-driver just nu då jag bara kört rallysprint och i Finland kör man de utan co-driver.*
Sponsorer Primabil, Mekonomen Åland, DAX, Sollentuna Emballagehantering och Sporres Ekoisolering och bygg.
Bil Toyota Starlet Ryhmä F (finska grupp H)
Motor 4AGE 20V Powered by Pasi Kurkimäki 200+hk
Transmission Lampola dogbox och Volvo bakaxel
Väghållning Öhlins

Annons:

* Fotnot – Just på åländska Eckerölinjen Rallysprint gäller dock även delar av det svenska reglementet och då kan co-drivers få åka med i rallybilarna.

Först, berätta om säsongen 2022 och hur den gick.
– Började med att jag i maj åkte över med färjan till Helsingfors och vidare till Tammerfors för att hämta upp en täckt trailer. På vägen mot hamnen åkte vi förbi och tittade på bilen som jag en månad senare skulle köpa. En Toyota Starlet som är byggd av Petri Jussila och har mycket fina resultat med Petri själv bakom ratten, bland annat trea i finska rallysprint-mästerskapen. Riku Kankkunen, brorson till rallylegenden Juha Kankkunen, har även rattat bilen åren 2012 och 2013.

Meriterad Toyota Starlet i händerna på åländske Samuel Sporre

– Efter två kortare test med bilen var jag redo för premiärtävling hemma på Åland i slutet av jul. Den årliga Eckerölinjen rallysprint var tillbaka efter några års frånvaro på grund av pandemin.. Jag öppnade med ett första åk i rätt lugnt tempo för att känna sig för lite. Ökade på mera och mera. I den tredje och sista omgången kändes det riktigt bra även om det fanns mer att ge, men det kändes viktigast att bara ta bilen till mål i den första tävlingen som fungerade klockrent.

– Vidare till Sastamala rallysprint i september en tävling som gick helt okej resultatmässigt och bilen fungerade återigen riktigt bra. Dock var jag inte helt nöjd över min körning, kändes bekvämare hemma på Åland, kanske för jag känner till den vägen så bra. Men viktigt att få komma i mål med hel bil.

Sprinttävlingar i Finland, vad är det för upplägg på dom?
– I Finland är det alltid två åk och bästa tiden som räknas.

Är det genomkörning före tävlingarna?
– Bara cykla eller gå före sprint gäller i Finland.

Samuels Sporres Toyota Starlet

I vilken klass går Starleten och vill andra bilar är vanligast i den klassen?
– Starleten ingår i Ryhmä F (finska Grupp-H), jag kör klassen under 1650cc så tex Opel Corsa, Toyota MR2, Toyota Corolla GT. Ibland är det även med R2:or i samma klass, men mycket Starlet.

Blir det några uppdateringar på bilen till 2023?
– Inte några större förändringar förutom att byta till en lägre utväxling i bakaxeln och allmän service. Bilen känns riktigt bra och är lättkörd.

Meriterad Toyota Starlet i händerna på åländske Samuel Sporre

Vad har du för tävlingsplaner för 2023?
– Planen är att köra mycket på alla tre underlag – snö, grus och asfalt. Går allt som det ska blir det vintertävling i slutet av januari eller i början av februari.

Körs det några andra biltävlingar på Åland, utöver rallysprinten i slutet på sommaren?
– Brukar vara en backrace-tävling på hösten också. Det har varit några svenska förare och kört den vilket är roligt. Det har även varit en mindre vintersprint de år det varit en bra vinter på Åland. Men det är några år sedan det var någon sådan tävling senast, kanske dock i vinter nu när det verkar bli kallt och mycket snö.

Meriterad Toyota Starlet i händerna på åländske Samuel Sporre

Vad har du för målsättning?
– Målsättningen för nästa år är att köra mycket och ha roligt, lära mig bilen bättre och förhoppningsvis vara på pallen någon tävling. Då skulle jag vara nöjd!

Klart vi håller tummarna för en pallplats, eller fler, för Samuel under 2023. Och vi tackar för intervjun.

Bonustips för den som vill ha lite mer koll på motorsporten på Åland, lägg till Ålands MKs hemsida under favoriter. Förutom rallysprint och kanske backrace så tävlas det även flitigt i folkrace på ön.

Annonser: