Reportage: Morgongåvasvängen 10 maj 2014

Annons:

Mikael Waxell följde upp segern i Sigtuna med att köra hem SMK Salas tävling Morgongåvasvängen. Trea totalt och snabbaste 2wd blev överraskningen Markus Theorin från Skillingaryds MK i sin Opel Corsa A.

 

Cirka 120 bilar kom till start för att köra SMK Salas tävling Morgongåvasvängen som bestod av en fin 9 kilometer lång specialsträcka som kördes två gånger. Tävlingen var den andra deltävlingen i AutoExperten Rallycup och det blev lite nya klassegrare än i premiären i Brukssvängen helgen före.

Premiärvinnaren Michael Holmgren från Gnesta MK fick nöja sig med tredjeplatsen i 4wd då Borlängeföraren Steen Skodborg var snabbare. Men snabbast av alla blev Mikael Waxell från Örsundsbro MK.

Bland de tvåhjulsdrivna dök det upp en katt bland hermelinerna, från Skillingaryds MK i en Opel Corsa A, Markus Theorin, som med sitt suveräna första åk lade grundan för segern i A-2wd. Snabbaste tiden 2wd satte dock Roine Björk i det andra åket, men han kom aldrig ikapp A-Corsan. Trea i klassen och snabbaste bakhjulsdrivna blev Rasbo MKs  Robin Brandel som kunde sträcka ut sin fräna BMW ordentligt på den snabba och fina vägen.

Annons:

Snabbaste B-2wd blev Jörgen Johansson från Fredriksbergs MK medans Peter Reiman från Sigtuna RC vann C-2wd med sin Corolla GT. En snabb titt i resultatlistan visar att Reimans Corolla GT gått som tåget, elfte snabbaste tiden bland de tvåhjulsdrivna. Grymt!

Det blev Rasboseger i A-B Gr N 0-1400 cc och VOC Mekonomen Rally och Gr F RWD genom Fredrik Jansson medans Johnny Thyr från Films MK var snabbast i C-förarklassen. Grupp E togs hem utav alltid duktige Mattias Ledin från MK Kopparberg.

Snabbaste i Ungdomsklassen blev Elias Lundberg från hemmaklubben före Lina Björklund från Rättviks RK och Emelie Mattsson från Sandvikens MK. Klassen A/B/C, Klassiker Appendix-K -81 hade tolv bilar till start och här tog Ola Axelsson från Västerås MS sin andra raka seger.

Alla tider och resultat hittar ni här.

Nu kör vi på med ett litet minireportage från Salas tävling.

140510_morgongava_1j
SMK Salas tävlingar brukar vara populära, vår som höst, och Morgongåvasvängen anno 2014 var inget undantag. Över 120 anmälda.

140510_morgongava_1h
Det här var då den andra av totalt nio deltävlingar i Autoexperten Rallycup som är inne i en hektiskt period nu, den tredje deltävlingen körs redan på lördag (17 maj).  Då är det Flens MS som arrangerar Violenrallyt och har fått 89 anmälda och fem specialsträckor. Första start är klockan 11.00 från Hammarvallens IP.

140510_morgongava_1e
Med depåbilder från tidigt på morgonkvisten så kan det vara knepigt att lista ut vem ska köra då det saknas ett startnummer. Men Almunge MK-föraren Lars Lindqvist har mailat in och berättat att det är hans Mk1 Golf på bilden. Med Carl Askemar från Järfälla MK blev det en sjunde plats i C-2wd efter att förbättrar sig med nio sekunder i det andra åket.

140510_morgongava_1g
Efter en lång sommar kommer sen … sensommaren. Och då är SMK Sala, klubben med drag i, tillbaka i tävlingskalendern igen med sin tävling Möklintasprinten den 6 september. Det kommer att vara den sjunde deltävlingen i Autoexperten Rallycup. Bara att skriva upp i kalendern.

140510_morgongava_1d
Rimoföraren Hasse Jansson börjar bli varm i kläderna igen efter comebacken i fjol. Sakta men säkert avancerar han upp i resultatlistorna och här i Sala blev det en åttondeplats av 21 startande i A-2wd. Codriver var Ronie Andersson från SMK Uppsala.

Morgongåvasvängen 2014
Krister Wennmans lilla Golf flög fram i Appendix-klassen (kolla reg-numret, flög fram … ja ni fattar). Med klubbkompisen Lars Jansson från Rasbo MK i högerstolen blev det en andraplats i klassen. Lite av comeback också av Mattias Wennman som med codriver Filip Larsson blev 14 bil i A-2wd med Fiestan.

140510_morgongava_1f
Tomas Thorszelius på plats med sin Volvo 244, som har två dörrar fler än teamets andra Volvo. Med codriver Åke Nilsson blev det en sjunde plats i Appendix-klassen.

140510_morgongava_1c

Tommy Ohlsson från Sigtuna RC med codriver Mattias Carlström tävlandes för Mälaröarnas MK blev fyra i A-B Gr N 0-1400 cc och VOC Mekonomen Rally och Gr F RWD med tio sekunder upp till pallen. Den röda Golfen från Fagersta MK, den olydiga lokatten, som kördes av Joakim Öhman och Crister Mähl blev elva i A-2wd.

140510_morgongava_1b
Rallyfotograferna Conny och Rasmus Palm från Eskilstuna MK körde till sig en fin tredjeplats i Grupp E. Och nu går vi över från Skogs-Conny till ….

140510_morgongava_1k
… skogen och en stil(l)bild på vinnaren i Ungdomsrally, unge hemmaföraren Elias Lundberg som visade att återväxten är säkrad i SMK Sala. Så här ska en rallybil framföras. Kartis var Robert Lundberg.

Morgongåvasvängen 2014 mattias Ledin

Linda Sjölin från Flens MS tog rallylektioner i Sala då hon satte sig i högerstolen i sin egen rallybil. Rallymagister var GruppE-fantomen Mattias Ledin från MK Kopparberg som visade hur man kan köra Astran. Det blev klasseger och säkerligen en himla massa pepp för Linda om hur fort man kan köra.

140510_morgongava_1l
Vinnarbilen totalt, Mikael Waxell med Mikael Estrin som nu tagit två raka totalsegrar.


Den största överraskningen stod den här Corsan för i A-2wd, Markus Theorin och Eric Lennartsson från Skillingaryds MK som visade upp hemmaåkarna hur fort man kan åka. Tackar för lektionen och en koll i anmälningslistan till TRENDAB-rallyt den 7 juni så ser man att vinnar-corsan är med, härligt.

Morgongåvasvängen 2014

Aj aj aj … största bucklan gick till Per Göthberg och Calle Svennestam från Eskilstuna MK som sladdade ut mot en stolpe och sen fångades upp bryskt av en ensilageboll. KitCar-Seaten behöver nu mycket kärlek.

Morgongåvasvängen 2014

Roligare bucklor då till den här kvartetten i C förare Gr N 0-1400cc och VOC Mekonomen Rally och Gr F RWD. Vinnarduon Johnny Thyr från Films MK med Michel Brundin från Almunge MK. Och till höger tvåan Jessica och Dick Larsson från Rasbo MK.

140510_morgongava_1i

Det var allt från Sala och Morgongåvasvängen den här gången. Nästa Sala-tävling är den 6 september och nästa deltävling i Autoexperten rallycup redan nu på lördag den 17 maj när Flens MS kör Violenrallyt. (Information om efteranmälningar till Violenrally finns här)

Inbjudan till den fjärde deltävlingen i Autoexperten Rallycup är online. Det är Taxinge MK som kör TRENDAB-rallyt lördagen den 7 juni. En tävling som består av 3 specialsträckor som körs två gånger. Och det blir både nytt och gammal goding i sträckväg, missa inte det.

Annonser: