Reportage: Aprilsprinten den 13 april 2024

Annons:

Här kommer ett reportage från Eskilstuna MKs tävling Aprilspinten som kördes lördagen den 13 april 2024.

Deltagarna öste beröm över Eskilstuna Motorklubb för sin inledande deltävling i Eskilstuna Sprintcup, Aprilsprinten. Rallydagen inleddes med en regnskur och uppfriskande vindar som sedan övergick i solsken.

Katrineholmare, Charlie Pettersson Christer Carlsson Ulf Pettersson och Dante Johansson (Milles lillebror)Katrineholmare, Charlie Pettersson Christer Carlsson Ulf Pettersson och Dante Johansson (Milles lillebror)

Att Katrineholms MK:s Ulf Pettersson med sonen Charlie i högerstolen var det snabbaste ekipaget för dagen i sin Ford Fiesta R5 var ingen självklarhet då konkurrenterna nosade Ulf i nacken. Bara 1,4 sekunder bakom Ulf slutade SMK Lindes Kim Nydén med Jonas Sandin vid sin sida. Trea blev hemmaföraren Pontus Florin med Filip Ekvall i en Mitsubishi.

Ett roligt inslag var att Klassiska Back- och Sprintcupen körde sin inledande deltävling i Eskilstuna, och lockade 20-talet deltagare med bilar som uppskattades av den månghövdade publiken. En av dessa var Norbergs MCs Hans-Åke Söderqvist i sin Hundkoja som drog stort intresse.

Annons:

Aprilsprinten 2024

– Man känner sig alltid så välkommen av Eskilstuna Motorklubb, aldrig några problem om man har några frågor eller önskemål, Elin, Kjell och Susanne, ja alla man har med att göra är enkla och bra, sa Hans-Åke.

Rallyrävarna Håkan Örnerdal från Norrköping, Torbjörn Jernberg Åkersberga och Hans-Åke Söderqvist Norberg
Rallyrävarna Håkan Örnerdal från Norrköping, Torbjörn Jernberg Åkersberga och Hans-Åke Söderqvist Norberg.

Nu blev det en blygsam placering för Hans-Åke och Torbjörn i Kojan då samtliga klassiker inklusive  Volvo-bilarna var sammanflätade i klassen. Men en inbördes uppdelning sker i cupen i efterhand.

Mikael Wisti med Hasse Carlsson från Fagersta i sin Volvo 240 stod högst upp på pallen när dagen vart till ända. Johan och David Rudström från Katrineholm blev tvåa före Dick Larsson med Tage Andersson från Rasbo MK som fick soppatorsk sista 200 metrarna och rullade i mål med visst tidstapp.

– Trodde motorn skar, sen hörde jag hur den gick men utan att svara på gas, rullade över linjen, tappade kanske andra platsen, säger Dick.

Vinnare i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen blev hemmaklubbens Robert Eriksson med Jonna Olson i Renault Clio R3 på hemmaplan. Det var ända sedan förra grussäsongen som Robert nu rattade bilen igen.

Aprilsprinten 2024

– Ja det var så längesen att jag sa till Jonna innan start att – jag vet inte om jag kommer ihåg hur man gör, (med ett skratt.)

Men tydligen satt det i ryggmärgen?

– Jo det verkar så, det var roligt att allt fungerade som det skulle. Det var en fin slinga som var lättkörd, vilket visade sig när tiderna är så jämna som dom var, säger Svenska mästaren från 2009.

Robert Eriksson med Jonna Olson vinnare i A-2wd
Robert Eriksson med Jonna Olson vinnare i A-2wd.

Robert fick en marginal till tvåan Janne Pettersson från SMK Nyköping på bara 0,6 sekunder. Bland C-förarna för trimmade bilar kom svenska mästaren i Rallycross Oskar Hellström in som trea med EMKs Robert Andersson som bisittare i den Volvo 940 Robert skall ratta senare under säsongen.

Oron innan start att banan inte skulle hålla måttet var obefogad. När 140 deltagare kör samma slinga tre gånger blir det en del spår. Men i stort sett alla tyckte bana höll fint.

Aprilsprinten 2024

– Riktigt fin bana, följsammare än den brukar vara, man fick ett fint flyt i körningen, tyckte Kolsvas Hannah Jakobsson som slutade sjua i fyrhjulsdrivna klassen.

Det var de äldsta bilarna som tyckte det blev lite dåligt mot slutet. Eskilstuna MK jobbade stenhårt med banan och fick till ett fint arrangemang på den lilla yta Ekebygropen ändå är.

Här fler bilder…

Aprilsprinten 2024

Aprilsprinten 2024

Aprilsprinten 2024
Aprilsprinten 2024

Aprilsprinten 2024 Aprilsprinten 2024

Charlie Pettersson och Ulf Pettersson efter segern i Aprilsprinten 2024.
Charlie Pettersson och Ulf Pettersson efter segern i Aprilsprinten 2024.

Foto & text: Pierre Skytt.

Annonser: