Reportage: Formula1 Chinese Grand Prix 12 april 2015

Annons:

Då var vi tillbaka i det röda österlandet Kina igen. Sist var 2012 och upplevelsen av Shanghai och Formel 1 var fantastisk.

Den här gången skulle inte bli sämre och nu hade vi dessutom en svensk förare att heja fram, Marcus Ericsson. Loppet hette 2015 Formula1 Chinese Grand Prix för att vara exakt och var den tredje deltävlingen för säsongen.

 

1a

Förr var man kanske rädd för att bli Shanghaiad när man åkte hit, och visst när man ser detta myller kanske möjligheten fanns till att bli bortrövad men det känns som en säker plats att vara på. Har man ögon i nacken och var lite på hugget klarar man sig i trafiken också. Bara man är beredd på att alla kör mot rött. Det finns ingen given regel att rött betyder stanna tydligen?

Annons:

1b

Kontrasterna mellan det riktigt gamla och det supermoderna är total. Shanghai är den största staden i Kina och är Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum efter Tokyo samt Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktigaste stad.

 

1c

Efter The Bund, alltså strandpromenaden utmed floden Huangpu som delar Shanghai. På den andra sidan (Pudong) betade korna för 20 år sedan och nu är det en fullständig storstad med några av världens högsta skyskrapor. I hela Shanghai hade 18 670 000 invånare år 2007 medans centrala Shanghai hade 8 023 001 invånare vid folkräkningen år 2000.  Något som lär ökat med x antal miljoner fram till idag.

 

1d

Ett exempel på detta är alla nyproducerade bostäder som ploppar upp som svampar ur marken. Staten Kina garanterar kapital till byggena som håller igång ekonomin, men problemet är att få har råd att flytta in i dessa fina enorma bostadskomplex. Men efter hand när var och en får bättre så fylls lägenhet för lägenhet. Takten på byggena är mycket högre än vad folk får ekonomi till att flytta in. Invånarna i Shanghai åtnjuter en relativt hög levnadsstandard i jämförelse med invånarna i de flesta andra av delarna av Kina.

 

1e

Men vi är inte bara i Shanghai för att kolla husbyggen. Racing i stadsdelen Anting, där Audi Shanghai Circuit ligger, kördes det andra loppet i den nya serien TRC med bland annat Svenska teamet West Coast Racing med Dick Jönsson Wigroth som teamchef. Stallet ställde upp med tre Hondor som gick bäst med Morbidelli i ledarbilen. Från Pole position ledde han från start till mål och ingen annan hade någon chans.

 

1f

Här ses vinnaren Morbidelli och tysken i den andra av Hondorna. Det var ett ganska tätt race som var hyfsat spännande att se.

1h

Vilken fartskillnad. Man står och tycker att TRC-serien var snabb och sen brakar F1-bilarna ut på banan. Kvalet gick ju riktigt skapligt för Kumlasonen Ericsson. Med lite hjälp från andras misstag tog Marcus i så mycket Saubern orkade och levererade en tionde startposition.

1i

Var 30 meter utmed hela banan stod en grönklädd vakt med ryggen mot banan och vaktade, men de missade en åskådare som sprang ut på banan under F1-träningen för att ta sig till Ferrari-teamet och fråga om han fick testa en bil.

1j

Mercedes är överlägsna, vilket kan tyckas är lite trist, men desto roligare för dom. Lewis Hamilton knöt ihop säcken på hedervärt sätt med endast 0,042 sekunder före stallkamraten Rosberg på kvalet. Det gav Hamilton den eftertraktade pole position inför lördagens race.

 

1k

Nu kollar vi på Porsche Cup Asia en stund och för bevittna två race under helgen som hade gaskat upp sig sen förra gången vi var här. Jämnare race blev det men det finns ju alltid någon som drar och någon som halkar efter.

1l

Lite närkontakt blev det nere i hårnålen där sammanstötning var ett faktum efter lite omkörningsförsö. En framvagn och en bakvagn fick lov att ses över inför nästa race.

1m

Söndag och F1. Det dök upp en sisådär 145 000 åskådare under helgen och för att kolla in tävlingarna. Betydligt fler västerlänningar 2015 än 2012, och flera svenskar som vi träffade på flyget hem bland annat.

1n

Förarpresentationen på en skalad dubbeldäckad buss. Här sköttes intervjuerna inför racet och Marcus vinkade glatt när dom svenska flaggorna uppenbarade sig på läktarna. Manors Roberto Mehri, bredvid ryssen och Toro Rossoföraren Danil Kvyat, Marcus Ericsson Sauber, Manors Will Stevens, båda Ferrariförarna Kimi Räikkönen, Sebastan Vettel. Romain Grojean Lotus, Fernando Alonso Mclaren, Rally världsmästar-sonen Carlos Sainz jr. Superrookien Max Verstappen och Valteri Bottas för Williams.

 

1o

Kinas nationalsång spelades inför starten av F1-loppet och en helikopter som flög över oss med flaggan fladdrandes.

1p

Dags för start och nerverna ligger utanpå, pulsen ökar och lamporna släcks. Iväg for dom och läkar-Mercedesen hade inte chans trots sitt sköna ljud. En observation vi gjorde var att ljudet hade blivit lite bättre i F1-orna i år. Inte lika pysigt som förra året. Men vi hade aldrig några hörselskydd så det saknas fortfarande mycket. Men farten finns där och speciellt för Hamilton som laddade och tog starten före Rosberg som aldrig fick (?) chansen att attackera.

1q

Det hände lite saker längre ner i fältet, bland annat när Marcus och Max Verstappen hade lite närkontakt som reddes ut snyggt och fint av de unga förarna.

1r

Mercedes förtjänar en bild för sin fina insats och snabba bilar, trots att de deras överlägsenhet tog bort spänningen tidigt i loppet.

1s

Mäktig vy över den tjusiga anläggningen som jag tycker håller mycket hög klass. Välbyggt, snabb och goda möjligheter till bra översyn från publikplats. Den har dock en benägenhet att bli lite händelsefattig vad det gäller första platsen. Den som leder och tar starten har en förmåga att vinna.

1t

Marcus skiftade däck och tappade någon placering, återtog och avancerade men kunde aldrig utmana längre upp i fältet.

1u

Svängen innan kalenderns längsta raka. Och en stilstudie på hur Saubern slickar asfalten. Marcus gjorde en mogen körning som resulterade i en 10 plats och ytterligare en hedervärd VM-poäng. Hamilton vann före Rosberg och Sebastian Vettel med Ferrari in som trea.

1v

Dom var inte så många, men här och var vajade den svenska flaggan.

1x

Finländarna hade anlitat många hemmafans att marknadsföra Finland. Eller så är det bara så enkelt att de finska framgångarna gjort avtryck i sporten de senaste åren.

1y

Militären märktes överallt hela tiden, jag vet inte hur många dom var men det kan nästan verka lite överdrivet många.

1å

Man kan bara var nöjd över en sån här resa, några få dagar i Kina och denna kokande stad som Shanghai är och dessutom uppleva det som uppfattas som den mesta av det bästa av sporter. Nu har ju undertecknad en förkärlek till rallysporten, men nekar inte ett F1-löp i första taget.

1ä

Efter en lång dag på banan och det sorlande ljudet börjar tystna, kastar John Blund en näve grus i ögonen på en och det är dags för lite nattamat på gatan från en cykelkärra av en dam som grillar grillspett. Gott!

1ö

Kan inte låta bli att imponeras över skylinen. Här ryms internationella banker, biltillverkares kontor och världens näst högsta skrapa bara för att nämna något.

Shanghai är definitivt värt ett besök. Med Finnair från Stockholm via Helsingfors och raka vägen till Kina över Ryssland avverkades resan på 8 tim och 45 minuter dit och med motvind, 10 timmar hem.

Väl mött nästa gång

PIERRE SKYTT

Annonser: