Oskar Sundell har köpt en Nissan och bygger ny rallybil

Oskar Sundell var anmäld till Utrikesrundan i en Nissan Sunny, och vi på Motorsport4sale blev nyfikna och ville veta vad den duktige Sandvikenföraren hade för bilplaner.

Sandviken MKs Oskar Sundell började 2020 bra med framgångar i SM-premiären Rally Vännäs och en klasseger i LBC-ruschen, Lima. Men den annorlunda säsongen fick ett tungt slut redan i Snapphanerallyt då den snygga röda BMWn blev allt för bulig.

Det fick den meriterade rally-, rallycross- och backtävlingsföraren att slå till på en ny bil senare under hösten, samtidigt som han startade upp ett nybilsbygge i garaget.

Snabba fakta
Namn Oskar Sundell
Klubb Sandviken MK
Ort Hedesunda
Co-driver Joakim Söderqvist
Sponsorer Ekmans Hedesunda, Horisonterra, JPB Wood AB, Kranbolaget, Elekto-kapsel. JHL motorsport, Tractive, Andersers mekaniska, Jernbro vvs team
Bil Nissan Sunny Grupp-H samt ett bygge av en BMW Compact

Hur gick det under säsongen 2020?
– Den började bra med en fjärde plats i SM-premiären i Rally Vännäs och en seger i LBC-Ruschen i Lima (klasseger i Rwd och 11 totalt, reds anm).

Oskar Sundells kraschade BMW

– Sedan kraschade vi rejält i SM-deltävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm. Bilen blev skrot och det var färdigåkt för det året.

Hur ser det då ut på bilfronten för 2021 års säsong?
– Jag håller på och bygger en ny BMW som blir klar senare under året om vi hinner med.

Oskar Sundells BMW-bygge

– Den får ny Reigerfjädring, det hade jag på den förra BMWn också. Motorn är en m3 s14 på 2,5l och 16v som Köhler byggt. Låda och diff kommer från Tractive.

I väntan på att BMWn ska bli klar har Oskar införskaffat sig en framhjulsdriven rallybil igen. Senast var 2018 då han körde en Toyota Corolla. Men nu är det ett annat japansk bilmärke som gäller.

Oskar Sundells Sunny

– Jag köpte mig en Nissan Sunny av Jan Johansson i höstas. En bil som jag skulle rusta lite och köra med, och nu är den klar.

Reigerfjädring

NIssanmotor

– Den har fått ny fjädring från Reiger, och är utrustad med Tractivelåda. Motorn är blandning från Trond Stensböl och det blev ny underdel nyligen från Ultra Motors efter att motorn rasade på det första testet.

Hur ser då tävlingsplanerna ut för 2021?
– Tanken är att köra så mycket vi hinner med. Det är lite svårt och veta nu under pandemin vad som blir av och vad som inte blir av.

Ja, hur det blir med rallysäsongen 2021 återstår att se, vi håller alla tummar för att den kommer igång så snart som möjligt. Vi tackar Oskar för intervjun och hoppas att Sunnyn går som en raket och att bygget av den nya BMW’n går lika bra.

Vi avslutar med ett bonusklipp från Lima 2014 och Back-SM där Oskar bjöd publiken på en Close call.

Oskar Sundell Back-SM i Lima