Johannes Joons om sin nybyggda Toyota Corolla och kommande satsning

Annons

Silly season 2022 börjar tidigt i år och redan nu har Joons Motorsport från norra Uppland visat upp sin nybyggda Toyota Corolla – och vi passade på att fråga om satsningen.

Vi är många som följt Joons Motorsport på Facebook och undrat över vad det varit för häftig blå, givetvis, rallybil som teamet byggt på den senaste tiden. Och på tisdagskvällen gick teamet ut och berättade om vad som var på gång och vad som ska hända.

Motorsport4sale tog så klart chansen att fråga lite mer om bilen och satsningen.

Den 27 årige rallyföraren från Skutskär, tävlandes för MK Tierp, började sin karriär 2011 som junior. Det blev inte så många tävlingar de första åren men runt 2015 tog det fart, med flera segrar i en blå Toyota Corolla för Grupp E.

Annons

Slutet på samma år införskaffade sig teamet en trimmad Honda Civic Type-R och något år senare blev det en Opel Astra som gällde i några år innan det blev Volkswagen Polo och Golf under några få tävlingar 2020 och 2021. Årets säsong kröntes med en seger i GrF-Golfen innan det nu är dags för trimmat igen, den här gången i en helt nybyggd Toyota Corolla.

Joons Motorsports nya Toyota Corolla

Snabba fakta
Namn Johannes Joons
Ålder 27 år
Klubb MK Tierp
Ort Skutskär
Co-Driver Christoffer Bäck
Sponsorer Joons Lack & Däck AB, Solcalor Solution AB, Assemblin El AB Gävle, Vägmaskiner i Skutskär AB, Oskars Service AB, Älvkarleby Byggmaterial AB, Engvalls Ingenjörsbyrå AB, Blå kiosken i Skutskär. Och fler på gång!
Bil Toyota Corolla GrH B

Joons Motorsports nya Toyota Corolla

Med sig i högerstolen får han den rutinerade co-drivern Christoffer Bäck.
– Grymt roligt att han vill vara med på denna resa och det kommer göra väldigt mycket för mig både i bilen och utanför. Christoffer hjälpte mig att bygga mitt notsystem för tre år sedan och vi kommer lägga mycket tid på att utveckla det ytterligare. Han tillför även stor rutin till hela teamet om hur man ska jobba rätt och lägga fokus på rätt saker, berättar Johannes.

När kom du på den här idéen?
– Idén om en sådan här satsning har funnits en längre tid. Men innan jag ens vågade ta tanken till en första handling så insåg jag att jag inte kan göra det ensam. Jag behövde först och främst besluta mig om vilket vapen som är bäst.

– Jag insåg även att jag måste börja i rätt ände när det kommer till vilka byggstenar mitt team ska byggas av. Så jag har lagt lagt stort fokus på att knyta kontakter med både grymma mekaniker och kartläsare samtidigt som jag och pappa påbörjade projektet med att bygga den nya bilen.

Och just pappa Jörgen Joons fortsätter att vara teamchef, utan honom blir det inte mycket rally berättar Johannes som fortsätter om andra nyheter i teamet.

– Servicechef är Jocke Renberg så klart som fortfarande och styr upp service, och där får han även lite nytt folk med sig i form av Niklas Brodin som är en ny kugge som blir kanon och ha med sig.

– Även Johan Holmberg ansluter till teamet och med hans enorma rutin och erfarenhet av körning, setup och tävlande på högsta nivå ser vi med stor glädje fram emot att få ha med honom på tåget och dra nytta av just det, fortsätter Johannes.

Joons Motorsports nya Toyota Corolla

Berätta om bilen
– Bilen är en nybyggd Toyota Corolla som går in i nya Grupp H. Allting är nytt på bilen och vi har inte funderat på kostnad utan byggd bara på de värsta delarna. Motorn är en 2.0L 16V med fyrspjäll och den drivs med en Tractive-låda och drivaxlar från UNIC.

Joons Motorsports nya Toyota Corolla

– Fjäderbenen är Rieger runt om och vi har fått bra hjälp av Micke Gustafsson på Tech Pro att ta fram grejer. Vi har även hans nyinklassade spindlar på den runt om, så allt ska vara så stabilt det bara kan.

Vad är planen för första säsongen?
– Målet med 2022 är att åka mycket tävling och få ihop mil i bilen. Första tanken är att åka mycket tävlingar vi får reka på, så vi kan utveckla vårat notsystem inför framtiden. Då vi siktar på full SM säsong till år 2023.

Johannes Joons och Christoffer Bäck

– Det känns grymt roligt för mig att få göra denna satsning när vi har så jävla bra förutsättningar!! Finns ingenting att skylla på. Nu jobbar vi vidare för att inleda dom första testerna med bilen i början av januari, avslutar Johannes.

Jättekul med en sådan här satsning och nybygge tycker vi med och vi ser fram emot vintern och de första testerna.

Annons