Reportage: Finalsprinten den 19 oktober 2019

94 bilar kom till start när Eskilstuna MK arrangerade Finalsprinten som var just finalsprinten i deras cup Sprintcupen. Det bjöds på ett mustigt höstväder och en hel del bredsladdar, watersplash och en och annan bucklig karossdel över de tre åken.

Tre åk skulle köras på och runt Ekebybanan där alla tre åken räknades när Eskilstuna MK arrangerade Finalsprinten. Och av de 94 startande i de olika klasserna blev det en hel del utsocknes segrar då cupens deltävlingar även lockar långväga deltagare.

Leif Persson från Laxå körde hem totalsegern med sin Mitsubishi medans snabbaste 2wd blev en Seat från Oskarshamn framförd av Mikael Ekman. Den kompletta resultatlistan från Finalsprinten samt slutställningen i cupen hittar ni på vår resultatsida.

Text: Niclas Åkerström och Pierre Skytt.
Foto: Pierre Skytt och Andreas Peters.

Finalsprinten 2019
Vi börjar det lilla reportaget med en bild som säger allt om Finalsprinten. Den stora lilla sprintcupen som allt som oftast har lapp på luckan i anmälningslistan med förare och co-drivers som kör på och över gränsen mellan (över) grushögar och cement-suggor. Här är det hemmaduon Hans Jonsson och Sune Vesterlund som tyvärr bara fick en tid registrerad.

Finalsprinten 2019Robert Eriksson från hemmaklubben testade lite nya inställningar inför Marknadsnatta, blev tvåa i A-2wd.

Finalsprinten 2019
Joacim Johansson i Golfen håll sig på rätt köl även om det var nära.

Finalsprinten 2019
Vindrutedekalen talar tydligt – här kommer det en gammal hederlig Amazon som mäter sig med de nyare och modernare (eller mindre omoderna) bilmodellerna. Jonas och Juhani Mylläri från Fagersta MK slutade som 14 bil i B-2wd bara några sekunder efter en … Saab V4! Verkar som Backström satt en trend med sin PV, köra med gamla godingar i Grupp-H.

Finalsprinten 2019
Rasmus Persson från SMK Nyköping körde för allt vad tygen höll, här hoppandes i sin Volvo 240.

Finalsprinten 2019
Här har gränsen redan passerats.

Finalsprinten 2019
Det brukar allt som oftast alltid vara minst ett stackars ekipage som tippar över vid sprintarna i gropen. Och den här gången gick (o)turen till Tony Karlsson och Rickard Floren från Flens MS som nästan nådde målskyltarna i det första åket.

Finalsprinten 2019
Vi får hoppas att det mest var kosmetiska skador på Volvon och att vi får se den i skogen, på vägen, snart igen.

Finalsprinten 2019
Kenneth och Mikael Ekman från Oskarshamns RRC som vann A-2wd och även körde hem cupen i deras påskgula Seat Ibiza.

Finalsprinten 2019
Spegel spegel i vattenpölen där, säg vem som den vackraste rallybilen är … mången rallyfanstaster svarar nog Opel Ascona B. Jan Onkamo från Eskilstuna MK vet hur man framför en den tyska bilen sidledes över grus. Med i högerstolen sitter Mikael Edlund och de blev fyra i A-2wd, bara några sekunder upp till pallen.

Finalsprinten 2019
Kjell Sandberg från Haninge MK i sin fina Ford R5a, blev tvåa.

Finalsprinten 2019
Man ska inte spara på torkarbladen … kolla in den här rena vindrutan på Mitsubishin som forsade fram genom lerpölarna. Kolsva-kvartetten Ronnie, Hanna, Martin och Malin Jakobsson delade på bilen under dagen där Ronnie och Hanna drog det längsta strået i teamet. De blev tre i klassen, medans Martin och Malin blev åtta.

Finalsprinten 2019
Kjell Eriksson EMK med Mattias Eriksson i Clion testade vallarna i Ekebygropen.

Finalsprinten 2019
Avslaget bakhjul på Mitsun för Andreas Pettersson från Norrköpings MK som fick ansluta sig till de brutnas lista.

Finalsprinten 2019
”Jag tog det lite lugnt, då bilen redan var såld” var Skogs-Connys kommentar till bilden på vår Facebook-sida www.facebook.com/motorsport4sale …. och ja, det ser väl kontrollerat ut här host host. Men Conny och Max Sandberg körde också för pallplats, något som de klarade av. Hemma-Volvon blev trea, endast två tiondelar upp till andraplatsen.

Finalsprinten 2019Leif Persson, Dagens vinnare från Laxå prickade en grusvall i cirka 100 km/h och fick sig en fin tvåhjulning, men klarade det även han, och med snabbaste tid dessutom.

Finalsprinten 2019Vinnare idag och i cupen totalt i A-2wd blev Mikael Ekman med Kenneth Ekman vid sin sida i sin SEAT Ibiza.

Finalsprinten 2019Tack för i år, nu är snart 2019 års säsong över och det finns tid till reparation och puts till att 2020 års säsong börjar.

Stort tack till Eskilstuna MK som arrangerar den här fina cupen som inbjuder lika mycket till rallysladdar som rallymingel när deltävlingarna körs. Så här skriver de själva på sin hemsida:

Nu har vi avslutat årets Sprintcup för 2019. Med ett prispott på 67000:- Ett stort tack till alla som deltagit under året förare, funktionärer och publik, Som vanligt avslutades årets cup med prisutdelning samt middag, som våran underbara kökspersonal fixat, maten var uppskattad av de som var kvar. När vi om några timmar, dagar har landat och återställt allt, så är det dags att blicka fram mot nästa år.

Vi ser fram emot nästa år och nästa års Sprintcup, som bjuder på ett säkert vårtecken när anmälan dyker upp på klubbens hemsida – håll koll på den redan nu.