Reportage: Rally Gotland 26 april 2014

Annons:

Björn Adolfsson höll undan med sin WRC-Octavia och blev 2014 års segrare av Rally Gotland med Micke Johansson från Ludvika MS i högerstolen. Snabbste 2wd blev Magnus Wallén från Vallentuna MK med codrivern Andreas Olsson Rasbo MK i den snabba Sunnyn.

 

Över 150 bilar kom till start när 2014 års upplaga av Rally Gotland skulle avgöras. Här kommer ett mindre reportage från tävlingen då vi tyvärr inte hade någon stillbildsfotograf på plats i år (vi hoppas få ta revansch på det 2015!). Men med stämningsbilder och filmklipp blir det ett litet reportage i alla fall, för reportage måste vi ha från den vackra ön.

Årets tävling kördes som vanligt fredag till lördag med två specialsträckor på fredagskvällen följt utav fyra sträckor till på lördagen. Sammanlagt var ss-längden 9,4 mil, med bland annat två vändor på Tofta övningsfält, och det skulle bli ett utslagsgivande rally om än inte så mycket avåkningar.

 

Annons:

140426_gotland_1

Tävlingsledare Jörgen Hellström kommenterade efter tävlingen på Gotlands Allehanda:
– Jag tycker det varit ett bra arrangemang i år. Det man skulle kunna anmärka på är att det blev lite trångt vid tävlingscentrat på Lövsta i och med alla bilar och människor. Men överlag tycker jag att allt fungerat bra.

140426_gotland_2

SS1 på fredagskvällen och det var unge Niklas Karlsson tävlandes för Vallentuna MK som var snabbast. Med Patrik Barth MK Ratten i högerstolen visade han att Mitsubishin skulle bli att räkna med den här helgen.

140426_gotland_3

En Mitsubishi som la av tidigt var tyvärr Daniel Lundborgs. En axel i växellådan hade gått av meddelade codrivern Christer Carlsson, och när teamet skulle laga lådan på kvällen och hittade de fler delar och ville inte chansa. Det blev en tidig exit det här året tyvärr för Skepptunaekipaget.

140426_gotland_4

Med en två dagars tävling med nästan tio mil specialsträckor skulle man tro att alla tog det lugnt på första sträckan. Men icke, flertalet ekipage bröt redan på den första sträckan och flera med buckliga bilar. Här är det Fredrik Dannevall och Patrik Sjödahl från Nollåtta MK som genade över en stor sten i ett vägbyte, det slutade med en kullerbytta.

140426_gotland_11

Den här Volvon fick bryta ännu tidigare, Jonas Arvidsson från Laxå MK och Dennis Askling från Hallsbergs MK stod på näsan bara några kilometer in på SS1. De startade om i ”Dagen efter”-tävlingen för de som brytit på fredagen men ville köra lördagens sträckor. Jonas och Dennis hade oturen att bryta även på lördagen.

Stopp på SS2 tog det för Andreas Broberg och Tobias Lis från Värmdö MK som dock startade om på lördagen och var näst bästa ekipage för Dagen efter-bilarna.

 

140426_gotland_5

Snabbast av alla efter den första dagen på ön var KAK-föraren Björn Adolfsson med sin WRC-Octavia, han var dock endast 2,1 sekund före Kjell Sandberg i WRC-Corollan. Trea ytterligare 2,1 sekund efter unge Niklas Karlsson från Vallentuna MK.

Tolva totalt var hemmaföraren Christoffer Jacobsson i sin R2-Fiesta med 7,7 sekunders marginal till Rasboföraren Lars Fältman i en Corolla. Sedan följde hemmaföraren Johan Holmberg och Magnus Wallén tätt efter.

140426_gotland_6

Lördag morgon och här en illustration på luriga vägbyten på Gotland, vilken sida om träden ska man köra?

Så här kan det se ut, förare och codriver måste verkligen ha fokus för att sikta rätt mellan träd och di…. nä, inga diken, bara träd och en och annan stenbumling. Den gröna Volvon framfördes av Michael Johanssson från Almunge MK och Niklas Fransson från Uppsala MK som blev nia i Grp H 2 WD – A/N, B – förare.

140426_gotland_7

Leif Wretman och Björn Andersen från Haninge MK fick tyvärr …

140426_gotland_8

… ge upp på lördagsmorgonen med sin Evo 7 och fick med det en tung start på Stockholms-DM.

140426_gotland_9

Jörgen Joons från Skutskärs MS och Hans-Olov Andersson från Sandvikens MK med kanske Rallysveriges vackraste utsikt? Den snygga Golfen placerade sig som nia i Grp E / C-förare.

140426_gotland_10

Det var Skoda även på pallen i Dagen efter-tävlingen då Calle Fincken och Mario Fincken från Värmdö MK tog nya tag och blev trea före två hemmaförare.

Häng med i baksätet på den tjeckiska Favoriten på SS4 och se den häftiga gotländska vägkaraktären.

140426_gotland_12

Aj aj aj … här står ”Rotens” Escort men vad har hänt?

140426_gotland_13

Bevelko-bloggen berättar att det tyvärr blev motorras för Tony Jansson och Erik Dawidsson från Almunge MK redan på fredagskvällen, och därmed ingen Toftaupplevelse för duon den här gången.

Anders Lundin från MK Rimo och Cay Nyberg från Huddinge MK gjorde en riktigt fin insats med Subarun när de blev femma totalt, bara drygt 20 sekunder upp till andraplatsen som togs utav …

… Niklas Karlsson från Vallentuna MK och Patrik Barth från MK Ratten i deras Mitsubishi. Man kan jämföra spårvalen i den här snabba vänstersvängen.

Skooooda

Den här bilden får illustrera vinnaren av Rally Gotland 2014, Björn Adolfsson som vann 2012 fick nu två år senare åka hem till fastlandet som Kung av Gotland tillsammans med codrivern Micke Johansson från Ludvika MS.

Tvåa då Niklas Karlsson och Patrik Barth medans Subaruduon Algot Öberg från Eskilstuna MK och Niklas Johansson från Ryds MK blev trea totalt.

Snabbaste 2wd blev Magnus Wallén från Vallentuna MK och Andreas Olsson från Rasbo MK med Nissan-bilen, de var 6,7 sekunder före Christoffer Jacobsson från Gotlands MF BK och Jesper Elfver Värmdö MK. Trea efter en riktigt fin insats kom Lars Fältman från Rasbo MK och Patrik Åhman Almunge MK, härligt kört!!

Tom Eriksson och Mats Eriksson från Gotlands MF BK tog hem klassen för Ungdomsrally medans Martin Hagman och
Jan Hagman från MK Rimo blev snabbaste Appendix-bil.

Anton Brorsson och David Arhusiander från Jämtlands MK tog en överlägsen seger i Grp F RWD / A, B – förare medans Patrik Westerberg och Henning Greek blev snabbaste C-ekipage.

Bland GrE-bilarna så vann Stefan Svensson och Henrik Jakobsson från Gotlands MF BK klassen för A/B-förare och Jesper Dahlström och André Klintlöf också de från Gotlands MF BK inte bara vann C-klassen utan var också snabbaste GrE-ekipage.

Kim Koivio från Stockholms BK och Petri Savela tävlandes för TUA var fyra totalt och snabbast i B-4wd.

Bland de trimmade ekipagen i 2wd gick segern i B till Sebastian Johansson från Gotlands MF BK och Lars Blondell från Mantorps MK. Snabbast i C var Jan Nilsson och Jimmie Krusell Gotlands MF BK.

Alla tider och resultat hittar finns i resultatlistorna som ni hittar här.

140426_gotland_14

Det var allt från Gotland den här gången, och vi som inte var på plats i år får leva med Tofta/Rauk/Kalk/havsutsikt-abstinens i ett helt år till. /Niclas Åkerström

Annonser: