Rallyäventyr i Finland väntar Rickard och Patrick

Förberedelserna har pågått hela veckan hemma i det sörmländska garaget hos Rickard Gustafsson. Allt för att få Volvon klart för årets rallyäventyr för Rickard och hans co-drivern Patrick Larsson, att köra det finska Pirelli Ralli.

Liksom i fjol är VOC Mekonomen Rally på plats i finska Pirelli Ralli för att köra om poäng i Sverigeserien och NordicWestEuroCup samtidigt som de finländska förarna kör sin mästerskaps-final. Fjolåret var en succé där gasglada volvo-ekipage till och med hamnade på Aftonbladets hemsida med veckans actionklipp. I år är det 25-tal ekipage från Sverige och Finland på plats. Det är den femte av sex deltävlingar i NordicWestEuroCup samt också deltävling 6 och 7 i Sverigeserien som ska avgöras i helgen.

Rallyt körs på vägar som använts under det finska VM rallyt och bara en sån sak kan göra många avundsjuka. Totalt startar 140-talet ekipage, mestadels från Finland då tävlingen är finalen för det finska mästerskapet. På fredagskvällen körs en specialsträcka i mörker och resten av sträckorna körs på lördagen med målgång på lördagskvällen.

Ett sådant rally är så klart ett äventyr och en utmaning som heter duga, även om man inte kör om totalsegern. Rickard Gustafsson tävlandes för SMK Södermanland har tillsammans med sin co-driver Patrick Larsson från Eskilstuna MK begett sig öster ut för att genomföra vad som är många rallyförares dröm, köra rally i Finland. Pierre Skytt träffade duon i deras garage dagarna före avfärd till Finland.

–  När chansen ges, gäller det att ta den, menar Rickard som kallar det för en kul grej.

Rickard Gustafsson

Hårda bud men mjuka träd i hemmaskogen. Rickard och Patrick avverkade ett stort träd tidigt på EMK-kannan, dock var det gamla trädet (eller höga stubben) väldigt murket och man kan kalla det oavgjort mellan Volvo vs träd.

Vägen till Finland har inte varit spikrak för Rickard och Patrick. I Emiltrofén i småländska Vimmerby tidigare i år kraschade de och gjorde den bilen okörbar. Det införskaffades en ny Volvo som snabbt fick smaka på den sörmländska naturen i EMK-kannan för några veckor sedan. Det gör att slagläget inte är det mest optimala i den totala cuptabellen

– Men vi ska absolut vara med i topp 5 bland de övriga 25 startande Volvo originalbilarna, säger Rickard.

Rallyt har start och målplats i den stora arenan mitt i Tammerfors. Totalt ska hela 60 mil köras och av dessa är 15 mil riktigt snabba specialsträckor. Ett vanligt rally här i hemmatrakterna brukar vanligtvis bara vara 3-4 mil specialsträckor. Rickard och Patrick möter en helt ny utmaning. En helt annan typ av vägar, mycket snabbare och just längden på tävlingen är något nytt.

Rickard Gustafsson och Patrick Larsson

Det bästa med den här cupen är det den familjära stämningen bland de tävlande, man hjälper varandra trots att man är konkurrenter.

–  För egen del har vi inget med den totala cupstriden att göra, men vi kanske kan sluta på en 8:e plats i totalen, då får vi göra så gott det går för att hjälpa Frederik Eckhardt (Eskilstunaföraren som leder B Elit) genom att placera oss så bra som möjligt och ta poäng från de andra, säger Rickard.

Rallyt startar på fredagskvällen med en specialsträcka. Den räknas som en deltävling i NordicWestEuroCup samt som deltävling 6 i Sverigeserien. Sen ska det köras 8 specialsträckor på nästan 14 mil på lördagen, de räknas som deltävling 7 i Sverigeserien.

Vi hoppas nu att Rickard och Patrick tillsammans med sina Volvo-kompisar får en riktigt kanonhelg med adrenalin och upplevelser längs de klassiska VM-vägarna.

Må bästa Volvo vinna!

Länk till Pirelli ralli