Ted Malm varvar PV och VOC med internationella tävlingar

En intervju som mest skulle handla om en rallybil med nya dekaler blev så mycket mera. Ted Malm från Arlövs MC berättar om hur han blev med PV och planerna för Volvo Euro Cup 2021.

I den här intervjun som börjar med Volvoäventyr på kontinenten går sen vidare med ett 55-årigt rallyjärn via hashtaggen #FKKCancer upp till ett vintrigt Jämtland och slutar så småningom på Barbados i Västindien.

Efter att ha tävlat i flera fina rallytävlingar utomlands tidigare i karriären längtade Ted Malm tillbaka. Så mycket att han beslutade sig för att dra igång en cup med europeiska tävlingar. I pandemins spår 2020 blev det en tuff uppgift. Men eftersom att ge upp inte var något alternativ blev det tävling till slut. Och nu är planerna i full gång för Volvo Euro Cup 2021.

Snabba fakta
Namn Ted Malm
Klubb Arlövs MC
Ort Blentarp utanför Sjöbo
Co-driver Katharina Malm (Teds fru)
Service Jerry Strandh och Anders ”Drutten” Östberg
Sponsorer Starka Betong, Lundells Motorsport, Sunnyside Experience, Trelleborgs Byggplåt, FKKCANCER
Bil Volvo PV 544 -65 App K, Volvo 244 för Volvo Euro Cup

Vi börjar med att backa bandet till 90-talet och hur Teds rallykarriär startade.

När startade din tävlingskarriär?
– Började som co-driver 1991 till Rolf Nilsson i Grupp-H eller dåvarande Nationella klassen som den hette på den tiden. Sedan dess har jag åkt cirka 300 tävlingar fram till 2017 då vi köpte vår första VOC och jag och frun började tävla tillsammans. Har kört cirka 50 tävlingar sedan dess.

– Katharina gör ett fantastiskt jobb i hytten och skriver noter på utlandstävlingar som om hon aldrig gjort något annat.

– I mitt fall så kan jag direkt säga att jag hade inte klarat detta överhuvudtaget utan Katharinas driv i teamet. Hon har kommit från ingenstans till att verkligen vara den som pushar på att – skall vi inte åka den tävlingen också och den och den.

– Med ambitionen 20 tävlingar per år varav fem – sju utomlands så finns det inte på kartan att jag fått till det schemat om inte hon hade haft ett intresse i det hela.

Vilka är dina största tävlingsmeriter så här långt?
– Som co-driver en tredjeplats i West Euro Cup med Peter Lundell 1999. Som förare är det en tredjeplats i DM 2019 samt några klassegrar.

2020 blev ju ett speciellt tävlingsår, hann du med att tävla något förra året?
– Vi körde fyra tävlingar. Snapphanerallyt, sedan en klasseger i Minnesbergssprinten, bröt i kampen om ledningen i Sturupssprinten och avslutade med en andraplats i Djurs rally i Danmark Euro Cup.

Ted Malm bakom ratten

Apropå Danmark så är just rallytävlingar utomlands något som går som en röd tråd genom Teds karriär. Och numera är han cupgeneral för Volvo Euro Cup som han drog igång hösten 2019 inför 2020 års säsong. Föga anade han då, eller någon annan heller för den delen, att en världsomspännande pandemi skulle vända upp och ner på det mesta och med det även tävlingskalendern.

Hur kom du på idén med Volvo Euro Cup?
– Eftersom jag tillsammans med Peter Lundell tävlade mycket utomlands i slutet på 90-talet så saknade jag alla de härliga tävlingarna och stämningen.

– Så juli 2019 gav vi oss iväg 150 mil ner till Österrikes tävling Rally Weiz. En helt fantastisk upplevelse. Vilka vägar. Vilken organisation och vilken fest. Vi höll på att rulla redan på shake down och hamnade rakt in i en vinodling då vi rycktes med på den fjärde rundan och ville pressa tiden.

– Tävlingen gick bra. Över 20 mil SS, ingen sömn, mycket regn, mycket sol och tusentals svängar. Varvlopp genom bergsbyarna på kvällen, ja helt fantastiskt.

– På vägen hem beslutade vi att göra verklighet av de tankar jag haft under den våren, att starta en Volvo Euro Cup 2020. Arbetet gick riktigt bra och jag fick ihop riktigt bra tävlingar, men de ströks en efter en. (Coronapandemin, reds anm.) Så vi kunde endast genomföra en tävling, den i Danmark. Men i gengäld så blev den fantastiskt rolig. Alla som körde var lyriska dagen efter tävlingen.

– Jag kände en sådan enorm glädje under hela dagen då jag såg allas glädje i det vi gjorde och lyckades få ihop.

Det är ju svårt att planera i dessa tider, men hur ser de senaste planerna och schemat ut för Volvo Euro Cup 2021?
– 2021 blir vassare. Förhoppningsvis blir det premiär den 5 juni i Norge. Sen Danmark i augusti följt utav Belgien i september och Holland i oktober. Eventuellt blir det en final i Tyskland.

För senaste nytt för Volvo Euro Cup, vart hittar man det?
– Just nu finns allt på facebook.com/volvoeurocup och inom kort kommer det en egen hemsida.

Hur många team har bekräftat sitt intresse för att köra cupen 2021?
– Som det ser ut nu blir vi inte mindre än 20 team i alla fall.

För de som är intresserade av testa sina kunskaper i tävlingar utomlands, vad måste man ha koll på och vad gäller för tävlingsbilen?
– Att tävla utomlands är inte så komplicerat. I Volvo Euro Cup har ju jag hanterat allt åt cupen tillsammans med arrangören. Så vi kör ju på cupens tekniska reglemente. Licens kör vi på vår vanliga, den är FIA-godkänd. Försäkringar likaså.

– Det enda som är skillnad är att man måste se över säkerhetskraven. Det vill säga ha ett sprinklersystem, det går på typ 1.500 kronor. Du behöver även splitterfilm på sidorutorna.

– För den personliga utrustningen så är underställ, balaklava, handskar och skor ett krav. Men i övrigt är det bara att tuta och köra.

– Vi i vår cup är väldigt uppskattade av arrangörer och utländsk publik eftersom det finns historiskt ganska spektakulära framfarter utomlands med VOC:are.

Ted Malm på sladd

En spännande cup med en massa framtida rallyäventyr väntar med andra ord. Vi hoppas verkligen att tävlingarna blir av och att de kommer att ge deltagarna massor av rallyupplevelser och adrenalin.

Nu till det som det egentligen var tänkt från början att den här intervjun skulle handla om.

Undertecknad följer Malms Motorsport på Instagram och fastnade tidigare i vintras för några poster innehållandes en vit PV med svartguldig dekor. Som svag för den kutryggiga modellens framfart i olika motorsporter ville jag veta mer om bilen.

En PV för rallyskogen

Årsmodellen är 1965, berätta mer om själva bilen.
– Den är byggd av Janne Blom i Finspång som tävlat flitigt och framgångsrikt i PV. Bilen är en Appendix-K med en B18 sport-motor bestyckad med dubbla SU-förgasare. Tror det är typ 131 hästar i den. Men bilen är ganska lätt så det kompenserar en del.

Hur kom det sig att du införskaffade dig en 55 år gammal rallybil?
– PV:n är en satsning tillsammans med Lars Stugemo i Sunnyside Experience. En satsning bygger på kampanjen #FKKCANCER där jag försöker hjälpa Lars så mycket jag kan med att få in pengar till cancerforskningen.

– Då jag fick beskedet att jag har en elakartad cancertumör på bukspottskörteln som dessutom inte går att få bort annat än med en avancerad operation som man gärna undviker så beslutade jag mig för en ”bucket-list”.

– En av sakerna på listan var att få uppleva Svenska Rallyt som förare. Jag insåg att enda chansen rent ekonomiskt är i den historiska klassen. Ett samtal till Janne visade att den bilen han hade var till salu. Vi kom överens om ett pris om jag kunde ordna ihop alla finanser på 28 dagar fram tills anmälningstiden gick ut till Rally Sweden 2020.

PV i garage

– Allt flöt på och Stugemo fick nys om kampanjen och tog kontakt med mig. Tillsammans utvecklade vi idén. Tack vare sponsorer, stöttande personer som följer oss och Stugemo så fick vi ihop allt. Jag höll på dag och natt med projektet.

– Fyra dagar innan vi skulle köra upp till Värmland så fick vi beskedet att den historiska klassen blev inställd på grund av blidvädret. Jag åkte rakt hem och la mig på soffan, hela min kropp brakade ihop och jag blev inlagd på sjukhus i sex dagar.

– Sen har vi försökt få till det med flera starter med PV:n men pandemin stoppade oss, och så även i årets Rally Sweden.

Ted ute och sladdar med PVn

2021 års tävlingssäsong börjar som 2020, med en massa inställda tävlingar på grund av pandemin. Ted var anmäld till februaritävlingen Utrikesrundan och sen till marstävlingen Jämtnatta. Två tävlingar fick ställas in av olika orsaker. Men det blev istället lite träning i de jämtländska skogarna hos Depå Grande.

Volvo PV som väntar på rallyskogen

Hur kändes bilen på testet?
– Den är rolig att köra visar det sig här uppe på testerna.

Efter flera rundor sladdandes mellan snövallarna blev motorn lite trött, förmodligen en kolv som tackade för sig. Så nu väntar garagearbete både med PV:n och att iordningställa VOC:en inför säsongens planerade tävlingar. Och just teamets ”modernare” bil ska få en läcker look som för tanken till de klassiska JPS-dekorerade Lotusbilarna i Formel 1.

Malms Motorsport

Så nu är det bara att vänta in våren och med våren kommer värmen och värme, det är något som det finns gott om på Barbados. Det är där som den här intervjun landar. På den lilla och tätbefolkade ön i Västindien.

Efter en artikel på Motorsport4sale med filmklipp från just Barbados visade det sig i kommentarsfältet till Motorsport4sales Facebookpost om artikeln att Ted har långt gångna planer att köra rally – på Barbados! Hur kom det sig?

Ska du köra rally på Barbados?
– Ja, vi skulle åkt i maj i år egentligen, men pandemin satte stop för det. Fick kontakt ifjol via Svenska rallyt med en kille från Barbados

Hur gick det till?
– Han var här för att se Svenska rallyt 2019. Jag såg honom i en intervju och då började jag kollade upp det hela. Så vi är inbjudna till SOL Rally Barbados 2022.

En snabb googling och man landar på SOL Rally Barabdos hemsida och det ser väldigt häftigt ut.

Hur är upplägget för den tävlingen?
– Blir nog ganska spektakulärt. Det är först en RS-tävling på söndagen som är ett PR-jippo innan själva huvudtävlingen. Sedan är det en vecka med events och recce med mera innan man kör en stor FIA-organiserad 3-dagars tävling fredag till söndag.

Där snackar vi ett rallyäventyr de lux värdigt en plats på en rallylovers Bucket list. Det finns med andra ord anledningar att ha koll på Malms Motorsport Instagram framöver också.

Motorsport4sale tackar för intervjun och hoppas på en spännande säsong i Volvo Euro Cup, att det blir rally på Barbados och att Ted också får sladda med PV:n.