Att arrangera en rallytävling under coronatider

Annons:

Vi har intervjuat Crister Nystrand som är tävlingsledare för Slottssprinten Rally Light om hans erfarenheter om vad som är annorlunda nu med tanke på Covid-19.

För många i Sverige, och över hela världen, har livet ändrats på ett sätt som vi inte hade en tanke på i början av året, innan corona-viruset slog till.

Men sakta börjar nu också Sverige att återgå till vad som nog får beskrivas som det ”nya normala”. Allt fler idrottsevenemang öppnar upp igen, om än utan publik, som till exempel fotboll och motorsport.

Sporten är ju förutom själva tävlingsmomentet även en viktig social knutpunkt i mångas liv. Det är då vi träffar vänner och bekanta, i depåer, garage, på banor och i skogen.

Men vad är det som skiljer sig åt från att arrangera en rallytävling nu jämfört med för bara sex månader sedan?

Annons:

Vi fick chansen att intervjua Katrineholms MKs Crister Nystrand, med mängder av erfarenhet inom rallysporten, om vad som har tillkommit i och med lördagens arrangemang av Slottssprinten Rally Light 2020.

När tog ni beslutet om att ställa in “stora” Slottssprinten och sedan att arrangera Slottssprinten Rally Light?
– Vi tog väl ett beslut runt 17 maj, när vi insåg att det inte skulle gå att köra en fullskalig tävling i sommar. Att flytta tävlingen var inget alternativ vi övervägde.

Vad fick er att känna att det ska kunna gå att genomföra en rallytävling under dessa tider?
– Utifrån att myndigheter och förbund gradvis öppnat upp för resor och att evenemang och tävlingar får förekomma, så har vi genomlyst förutsättningarna och kommit fram till att en Light-variant är möjlig att genomföra på ett begränsat område och på ett bra och säkert sätt.

Vad är det för extra åtgärder som ni som arrangör måste ta till för att kunna arrangera en rallytävling under pandemin? Har ni någon checklista?
– Oj, ja det är mycket som är ändrat och med nytänk till denna gång. Det vi gjort är att gå igenom hela flödet som sker under en tävling, och tittat på hur vi kan göra detta på bästa sätt ur flera aspekter.

– Men just det att vi prioriterar att saker inte skall vandra via flera händer, exempelvis ett tidkort som under en tävling byter händer massor av gånger. Nu kommer vi inte ha ett fysiskt tidkort som skall hanteras, till säkerhet för både tävlande och våra funktionärer.

– Man behöver inte ha någon fysisk kontakt alls. Det är mycket sådana saker som är nytt. Det kommer säkert att bli lite ”learning by doing” denna gång.

Har det varit annorlunda i kontakter mer länsstyrelse, kommun och polisen?
– Ja, vi har såklart haft flera dialoger med både Länsstyrelse och Polisen, samt vårt bilsportdistrikt. Alla har ställt sig positiva till vårt upplägg och tänk.

Vad skiljer mot att arrangera en vanlig rallysprint, hur kommer deltagare och funktionärer att märka det under tävlingsdagen?
– Det är ju som sagt mycket nytt denna gång, allt från lite olika i anmälan, besiktning, sträckpersonal och prisutdelning och så vidare. Kort sammanfattat, det blir mycket nytt för både tävlande och funktionärer.

Förbudet mot att anordna samling med mer än 50 personer, hur kan det fungera under en rallytävling?
– Det är Polisen som är någon form av tillsynsmyndighet, och de har klargjort att för motorsport räknas inte tävlande, mekaniker eller funktionärer in i dessa 50 personer. Och när vi inte säljer någon program/karta och vi kör denna som publikfri, då har vi som arrangör inte aktivt sökt någon publik/besökare.

Hur känner du som tävlingsledare inför tävlingen, vad är det du och ni andra i tävlingsledningen kommer att fokusera extra på?
– Att få till en bra, säker, sportslig tävling, med stor tanke på de föreskrifter och rekommendationer som finns just nu. Och vi är ju alla ute på en rallytävling, vi behöver inte vara nära, inte i trånga lokaler eller stå inpå varandra.
– Jag känner mig Ok på det sett vi har sytt ihop detta koncept, det blir en ”Lightvariant” men det blir en tävling i vart fall.

Är det några erfarenheter och råd som du vill med dig till andra rallyarrangörer?
– Tänk igenom hela flödet på tävlingen, hur kan vi minska på social närkontakt och att minimera alla kontaktytor som personer tar i, både medvetet och omedvetet.

Det är ju som sagt en publikfri rallytävling som arrangeras. Hur kan alla rallylovers följa tävlingen under lördagen?
– Ja publikfritt på plats i vart fall. Vi hoppas såklart att Live-sändningen med flera kameror som täcker de cirka sista 700 meterna av sträckan skall bli sevärt. Det blir lite test av detta koncept också för Per och Sebbe på Rally-Live. SBFplay på SolidSport kommer vara en av platsformarna vi sänder på, men det kommer också sändas på flera Facebook-sidor, bla. Rallyradion och Slottssprinten. Och så blir det ju Rallyradio som vanligt.

Vi tackar Crister för svaren och önskar så klart en spännande rallytävling på lördag.

Motorsport4sale är också på plats, och vi kommer att ladda upp bilder och filmklipp under lördagen, och även efter tävlingen, på våra sociala media (om tekniken är med oss):
facebook.com/motorsport4sale
youtube.com/motorsport4sale
instagram.com/motorsport4sale

För dig som vill veta mer om förhållningsregler, riktlinjer och råd så har dels Svenska Bilsportsförbundet en sida med information, samt även Folkhälsomyndigheten där man kan ta del av information till arrangörer av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19.

Annons: