Reportage: International Motor Show Frankfurt 23 september 2015

Annons:

Bildreportage från International Motor Show Germany 2015 signerat Pierre Skytt.

Här reportage från Bilmässan i Frankfurt signerat Pierre Skytt som står för bilder och kommentarer.

150925_frankfurt_001

Då var det åter dags för en av dom största bilmässorna i världen. 12 Hallar placerade mycket centralt i Frankfurt am Main. Floden Main som har ganska mycket trampfart. Man fraktar både containers, spannmål och annat nyttigt på pråm liknande båtar. Annars mäktig stad med Europeiska monetära systemets centralort och förutom det Tysklands finansiella centrum.

150925_frankfurt_002Vi dyker väl på motorsporten direkt. Skodas R5a som kombi. Jan Kopecky och Pontus Tidemand rattar denna till vardags. Man hade en skärm där det rullade klipp från olika Rallyn samt event man ordnar med från Skodas sida.

Annons:

150925_frankfurt_003

Vi håller oss kvar på VAG sidan och Porsche. Nya 911an som var lika vacker som någon annan 911. Dock lite förbättrad.

150925_frankfurt_004

Porsches monter var mycket välbesökt och svår att komma åt bilarna i. Om man ville provsitta var det baraa tt gå till hybridbilarna. Där var det näst intill folktomt.

150925_frankfurt_005

VW hade givetvis världens snabbaste rallybil för närvarande. Sebastien Ogier och Andreas Mikkelsen rullade förbi på väggarna från Svenska rallyt där det blev lite dramatisk upplösning i år. Som slutade med Mikkelsen i tårar och Ogier i champagnesprut.

150925_frankfurt_006

Här var det sociala medier som gällde. Man skulle visst anmäla sig till damen med stålställning för att bli fast i VWs olika appar och annat. Tur att man inte har Facebook eller smartphone.

150925_frankfurt_007

Kanske den tätaste publikskaran drog Bugattis monter. Med endast en bil blev det mycket fullt runt och fotovinkeln blev inte bättre än så här. Surfa in på www.bugatti.com för mer närgående bildmaterial.

150925_frankfurt_008

I hallen för oldtimers fann vi denna skönhet. Ove “påven” Andersson, Jean-Pierre Nicolaus m.fl. har rattat denna Renault Alpine.

150925_frankfurt_009

Nu lite modernare. Hyundais vinnarvapen som Koreanerna inte ville släppa ut på rallyvägarna i år av någon konstig ekonomisk anledning? Men nästa säsong kan vi säkert se en mer närgången kamp med VW i WRC.

150925_frankfurt_010

Bentley hade ställt upp både långloppsbil och på TV-skärmarna rullade filmklipp från norra Finland med Juha Kankkunen bakom ratten på frusna sjöar där både hastighetsrekord, dubbdäck och rallytakter testades till sitt yttersta.

150925_frankfurt_011

Sveriges Europamästare Emil Bergkvist och Opel Adam R2 fick en central plats i Opelmontern. Man visade stolt upp bilen som Emil och Joakim Sjöberg rattade till EM vinst 2015 och förhoppningsvis kan vi få se Opels R5a som är på G och i den bästa av världar med Emil bakom ratten.

150925_frankfurt_012

Hos Citroen hade man glömt sin WRC i Paris, men transporterat hit en WTCC-bil som bland annat en viss Loeb rattar i världsmästerskapet.

150925_frankfurt_013

Hos Peugeot visade man upp sin Cupbil. Ingen Hansen Rallycrossare eller R5 men väl denna. Kanske vore något att bygga rallybil av i Sverige?

150925_frankfurt_014

Subaru hade ställt fram bilen som man kör långlopp med. Montern var tyvärr inte den mest besökta, men det kanske berodde på den lite striktare och tristare layouten.

150925_frankfurt_015

Toyota hade inte heller speciellt mycket folk. Hybrider och andra batterier var helt enkelt inte intressant. Men Le Mans-bilen stod ståtligt placerad. Ingen WRC-bil som jag kunde hitta. Hade väl varit trevligt att fått en förhandsvisning av kommande rallyjärn.

150925_frankfurt_016

Inne hos Mercedes. Massor med folk. Man köade in i hallen i omgångar om 10 000, sen stängde man ingången ett par minuter innan man släppte in nästa kull. F1, DTM, och S-klass cabriolet var fint visade av Mercedes som verkligen satsat på att bräcka sina inhemska konkurrenter. BMW, och Audi fick kämpa för att synas så mycket som Merca gjorde.

150925_frankfurt_017

En lite äldre version av 600an. Brabus Classic renoverade och höll bilarna i skick åt Mercedes. Har du en klassiker av märket står hemma och vill punga ut med en ansenlig summa är det bara att ta kontakt med Brabus för hjälpen.

150925_frankfurt_018

Det har tagit 27 år för Alfa Romeo att återuppta modellnamnet Giulia. Här erbjuds en flora motorer, från små dieslar till värstingen, en Ferrari 6:a med turbo. Vi hoppas att det blir en och annan på våra Svenska vägar framöver.

150925_frankfurt_019

Under sina glansdagar jobbade 23 000 personer på Borgward och en miljon bilar lämnade bandet. Under 50-talet var Borgward tredje största biltillverkaren i Tyskland. Nu 50 år senare har märket återupplivats. Borgward, denna tyska bil som såg fin och trevlig ut på många sätt kanske kan bli att räkna med. Fyrhjulsdrift, diesel som många andra kan man läsa om på www.borgward.com.

150925_frankfurt_020

Ett smart sätt att synas var att lyfta upp bilarna. Tyvärr var det för få som gjorde det. Dom som stod på golvet syntes knappt för allt folk.

150925_frankfurt_021

Man läser olika motorjournalisters elbilshysteri, Batterier hit batterier dit. Uppkoppling, nedladdning, förarlöst. Och att bilindustrin inte lockar folk längre. Skönt att se att dom har fel. Vi är fortfarande intresserade av bilar, riktiga bilar som drivs av bensin och diesel. Som man kör själv.

Ett dygn i Frankfurt, 12 hallar, 1 miljon besökare, världspremiärer, spektakulära montrar och trötta fötter. Många intryck och väl värt ett besök med tanke på att så många visade upp sina motorsportsatsningar på ett så tydligt sätt, bra gjort bilindustrin.

//Pierre Skytt

Annonser: