Reportage: Midnattssolsrallyt 29 juni – 2 juli 2016

Annons:

2016 ska Midnattssolsrallyt gå i Småland med Vimmerby som central ort! Det är väl ingen som hittar dit? Nej vi ska inte åka ända dit, sa många i Mälardalsområdet. Undertecknade tänkte detsamma.

Men vad fel man kan ha. Hur mycket folk som helst hade letat sig ut i den småländska myllan. Förarna tyckte det var kanon och publiken uppskattade det.

Midnattssolsrallyt 2016

Några som skulle åka, och var på det klara sedan länge, var Eskilstunagrabbarna Kenneth Jonsson med sin randiga kartläsare Hillar Veiksaar i en inhyrd SAAB 2-taktare. – Helst skulle vi vilja ha en V4, men nu efter 38 års uppehåll från sporten kanske det är lagom att starta om karriären med, kommenterade Kenneth. Sune Vesterlund som skulle köra ”Midnatten” för 6 gången var bekväm med sin VW 1303 S och Per Göthberg i sin Porsche som haft stolpe ut i sina tidigare försök.

Midnattssolsrallyt 2016

Annons:

Vi blandar hej vilt med en Lancia Fulvia 1600 HF som rattades av Pank Hertsenberg som vi känner igen sedan tidigare år i ”Midnattsarrangemang”.

Midnattssolsrallyt 2016

Sune Vesterlund i sin ”bagge” tillsammans med Magnus Tranefors hade aldrig riktigt känning på Kjell Franssons VW men kämpade väl och slutade trots en avåkning på SS16 på en andraplats i klassen. -Inga pokaler men ett enormt roligt och kanske det tuffaste Midnattssolsrally vi kört, sa Sune efter målgång.

Midnattssolsrallyt 2016Roland Appelskog som ligger i med sin BMC Cooper. Blev tvåa efter Hans-Åke Söderqvist i en likadan BMC. Alltid lika kul att se dessa sköna kärror veva fram i skogen. Synd att det inte är fler i startlistan.

Midnattssolsrallyt 2016Alfredsson och Birath forsar fram till publikens förtjusning med sin vackra Ascona 400.

Midnattssolsrallyt 2016Kopparbergs Janne Westlund med Anita Jansson vid kartan rattade säkert och snyggt hela tävlingen. Hade inte dom vassaste tiderna men låg med och bevakade och klättrade stadigt i listan.

Midnattssolsrallyt 2016Eskilstunabon, stridspiloten, entreprenören Harry Joki med rutinerade Toni Sundkvist från Motala i högerstolen rattade Finess-Volvon som vann för ett par år sedan, då med Jimmy Olsson vid ratten. Nu gjorde Harry en fin insats trots några småmissar här och där men tiderna räckte till en total nionde plats till slut.

Midnattssolsrallyt 2016Per Göthberg hade lockat med sig sin gamle vapendragare och SM-åkaren Robert Eriksson som skulle räkna tider och hålla reda på vart dom befann sig. Och som sagt i början på reportaget så har Per haft lite stolpe ut varje försök och likaså denna gång. Motortrubbel på torsdagen gjorde att tiden sprang ifrån de på sträckorna och på servicen med resultatet att det blev 180 straffprickar plus förlorad körtid. Per gav sig inte så lätt och skruvade sig igenom problemen och satte snabbaste sträcktider sista dagen och lyckades bli 15 man i totalen och trea i klassen.

Midnattssolsrallyt 2016”Hujeda” mig så mycket publik det var ute i skogen. Roligt att se så mycket folk. Man kan nästan kalla det folkvandringen till Småland.

Midnattssolsrallyt 2016 Service på Eksjö torg.

Midnattssolsrallyt 2016Thomas Thelin i Porschen gjorde starka insatser förra året med, men lyckades inte då efter att det blev stolpe ut för honom också. Till i år var ambitionen den samma, men Porschen var inte på humör 2016 heller, och Thelins-bröderna tappade och försvann från toppstriden mot slutet.

Midnattssolsrallyt 2016Mats Jonsson behöver väl inte så mycket av presentation men vissa hade i alla fall åsikter om hur nya bilar man skulle få ställa upp med. En Mazda från 1990 är ju bilar som körs i dagens ”moderna” rallyn. Kanske ska man dra gränsen för fyrhjulsdrivna turbobilar i klassiska rallyn? Nu blev det ingen bra placering för Mats då transmissionen gav upp. Mats Jonsson ska nog hålla sig till SM då hans försök i detta rally inte varit lyckosamma något år.

Midnattssolsrallyt 2016Lasse ”Cykelhandlarn” Jonsson och kommentatorn Christian Holmudd på torget i samspråk.

Midnattssolsrallyt 2016Geoff Bell i en Datsun 260Z

Midnattssolsrallyt 2016Mäster Stig Blomqvist i den lite otympliga Ford Falcon. Det var två stycken likadana till start i klassen varav den andra rattades av Karl-Bertil Ling från Kolsva. Nu drog Stig det längsta strået denna gång.

Midnattssolsrallyt 2016Den alltid lika omtyckta Björn ”Nalle” Johansson från Boxholm körde så snyggt och städat att han skulle skriva boken om hur man ska köra rally. Opel Kadett GTE är bilen som fick publiken att jubla.

 

 

Midnattssolsrallyt 2016

En iakttagelse från undertecknads sida, stod och såg ett blindkrön. 200 meter efter krönet var det rakt sen en ganska tvär vänstersväng. Många ställde upp bilen på krönet för eventuella svängar direkt därefter. Men Flodin tvekade bara på gasen någon sekund. Bäcklund en millisekund. Nalle, Stig Blomqvist och Mats Jonsson höll fullt över krönet. Hur kunde dom veta att det var 200 meter rakt? Ett sjätte sinne kanske?

Kjell Fransson från Vimmerby kanske kände till vägarna och verkade hålla gasen i botten mest hela tiden med sin VW 1303. Roligt att se hur fort det går att åka med en bubbla.

Midnattssolsrallyt 2016Patrik Flodin, Thomas Thelin, Arne Rådström, samtliga i ledning under rallyts gång. Men den som till sist skulle få stå högst upp på pallen var ingen mindre än vår mångfaldigt Svenska Mästare Kenneth Bäcklund i sin Ford Escort RS från Vara MK.

Midnattssolsrallyt 2016

Vi avslutar med Eskilstuna MKs Kenneth Jonsson som nu efter 38 års uppehåll kommit tillbaka och efter Midnattssolsrallyt konstatera att Kenneth verkade ha så roligt och glädjen lyste igenom mer än tydligt inför denna start. Huruvida en fortsättning för Kenneth och Hillar Veiksaar är aktuell får vi återkomma till.

Man kan väl i alla fall säga att det blev ett lyckat arrangemang och att Vimmerby har chansen att fortsätta med att vara centralort till Midnattssolsrallyt fler år är ganska stor. Men nu ska väl alla inblandade ta lite sommarledigt för att komma tillbaka med nya idéer, nyrenoverade bilar och ny energi till 2017.

/Pierre Skytt

 

Annonser: