MK Rimos Lotta Lundqvist inför Rally Uppland

Annons:

Intervju med MK Rimos Lotta Lundqvist som kommer till start i Rally Uppland med sin co-driver Lotta Wennberg.

SM-deltävlingen Rally Uppland den 31 maj till 1 juni har utöver SM-fältet även en inbjudningsklass för Appendix K-bilar. Där finns flera av Sveriges duktigaste och populäraste förare, co-drivers och häftigaste bilar, som till exempel MK Rimos Lotta Lundqvist och Lotta Wennberg.

Lotta Lundqvist som var en snabb Opel-förare i rallyskogarna på 80- och början av 90-talet är sedan några år tillbaka bakom ratten. Nu liksom då är det Opel som gäller, och det i en drömbil som var en dröm på 80-talet men verklighet sedan 2018 – en Opel Manta 400.

Namn: Lotta Lundqvist
Ålder: 66
Klubb: MK Rimo
Ort: Norrtälje
Co-driver: Lotta Wennberg
Sponsorer: Yokohama, Trend, Sellholms Tuning
Bil: Opel Manta 400 -83, App K, Klass 12
Motor: 2,4l Gerent med dubbla överliggande kamaxlar, weber 50
Transmission: Getrag 5-vxl, 5,17 utväxling
Fjädring/Väghållning: Bilstein stötdämpare
Däck: Yokohama

Hur går uppladdningen inför Rally Uppland?
– Den har varit sisådär, har varit sjuk i två veckor drygt. Bara en lätt provkörning efter motorrenoveringen har hunnits med. Jag hoppas att jag får gymtid så att jag kommer i form och orkar ratta denna bil utan styrservo, annars blir det mer ”pannben”!

Annons:

Vad är målsättningen?
– Att få komma i mål, att allt har funkat och att bilen är hel. Eftersom jag inte har kört nu på nästan två år, på grund av steloperation och motorrenovering, så blir det som en nystart av bil och besättning.

Opel Manta 400
Inför Björn Waldegårds Minne 2022.

– Det ska bli kul att känna på nya motorn och de nya register vi har fått. Och kul att få visa upp denna fräna bil för publiken, ska nog kunna bjuda på lite skönsång.

Kör ni med noter, och om så, får ni rekognosera innan tävlingen?
– Ja, i min klass är det noter men ingen rek. Både Lotta och jag kör väldigt sporadiskt med noter så det är frågan om jag kommer att lyssna så mycket, haha.

– Både Lotta och jag är ju uppfostrade med Brunos beskrivande men när jag började åka med andra förare var det siffor som gällde.

Man behöver inte vara en Opel-fantast för att gilla din Opel Manta 400. När köpte du den?
– Jag och Lotta slutade tävla 1992, sen har det blivit familj och jobb tills mitten av 2000-talet då jag började åka med som co-driver. Utan noter, är åkrädd.

– 2017 var jag och tittade på Midnattssolsrallyt, träffade min gamla Opel Team-kollega Nalle Johansson, som berättade om Frank Mårdhs Manta 400 som han hade byggt. Där fanns även Peter Strid som har en fabriksbil (nr.2).

Opel Manta 400
Inför Björn Waldegårds Minne 2022.

– Vid jul ringde Nalle mig och frågade om jag var intresserad att köpa Mårdhs bil. Hjälp! Jag frågade mig själv, vill jag det? Och kom fram till att ja det vill jag. Så på den vägen är det!

Har du gjort några uppdateringar på den?
– Renoverat motorn två olika gånger. Första gången gick Trend igenom toppen, bytte ventilfjädrar. Denna gång underdel med nya kolvar och insugningsventiler. Fick hjälp av Sellholm och Däckspecialisten i Köping med fjädrar och en framvagnsinställning.

Opel Manta 400
Inför Björn Waldegårds Minne 2022.

Hur kom det sig att det blev just en Manta 400?
– Det har varit min drömbil sen 80-talet. Varje år mellan 1982-1992 tävlade jag i SSR och där var Peter Strid med och tävlade med sin 400. Oj vad jag suktade och såg upp till Peter, tror inte jag vågade prata med honom då! Nu är vi kompisar och ringer och peppar varann. Hälsade på han och hans familj för några år sedan.

Hur är den att köra jämfört med den Mantan och de bakhjulsdrivna Oplarna du kört tidigare i karriären?
– jag hade en Manta Grupp A 86-87, körde bland annat Svenska Rallyt 1987, blev fyra i klassen och 18:e totalt.

– Jag ångrade att jag sålde den, men då var man ung och ville utvecklas i karriären och det blev framhjulsdrivet för hela slanten fram till 1992.

– 400:an är otroligt välbyggd med en fantastisk motor med brett register. I grupp A-bilen hade jag 175 hästkrafter, i 400:an är det runt 290 hästkrafter. Går väldigt fint på väg med 4-länk som inte fanns på mina gamla bakladdare. Men jämfört med till exempel vissa andra App K-bilar är den omodern i fjädring och stötdämpning.

Det var aldrig aktuellt med en Corsa eller en framhjulsdriven Kadett?
– Nej, inte tänkt den tanken med Corsa eller Kadett. Tror det är lättare med det lilla jag kör gå tillbaks till ursprunget.

Opel Manta 400
Opeln under TUSS 2024.

Vilken / vilka tävlingar planerar du att köra efter Rally Uppland?
– Jag hoppas på att få starta i Bauhaus Rally i Värmland, väntar på besked från arrangören och sen har jag tänkt Slottssprinten där min bil får köras på fredagen. Sen någon mindre tävling i höst, det räcker för mig.

– Jag och en kompis ska åka hoj till Danmark, det ser jag fram emot till. Har inte kunnat köra hoj på 2-3 år på grund av ryggen.

Har du någon drömtävling kvar att köra i karriären, Sverige som utomlands? Som skulle vara kul att köra med Mantan?
Hmm, har nog inte det. Jag är nöjd med det här upplägget just nu.

– Jag har sagt till mig själv att när jag tar ut 400:an så är det fest och det är bara pensionärsrundor och har rätt att bromsa på krönen, haha, trots att Lotta skriker – Håll kvar! Jag vill ha den i fint skick och det är en del problem med att få tag i delar.

– Jag har gjort min karriär, och jag har inte den energin som förr, dessutom vill jag inte ha några krav på mig själv utan det ska vara roligt.

– Utan min fantastiska tekniker Tommy Högström (han var med redan på 80-talet) skulle det här projektet inte funka och han har en egen bil som han äntligen fått igång, och den kräver också sitt.

– Är så glad att jag har fått med mig min gamla kartis Lotta Wennberg i detta, hon kom in 2019 till Midnattssolsrallyt och under andra dagen så sa jag till henne att det känns precis som igår, 27 år sedan, helt otroligt. Vi har många roliga minnen ihop.

Opel Manta 400
Tuss 2024.

Vad ska bli roligast med att köra Rally Uppland?
– Att få uppleva atmosfären, att känna hur 400 ”sätter sig” i starten och axar iväg. Sen får jag ta det lite försiktigt och känna in hur motorn uppför sig, det går inte sätta plattan i mattan på denna bil, då är du överallt utom där du ska vara!

– Att ha kul, få bjuda på grusprut och skönsång. Det är fina vägar här. Kul att få vara med på en SM-tävling.

Det ser vi fram emot, och vi tackar Lotta för svaren och hoppas att hon och co-drivern Lotta för mycket kul framöver med Opeln och nya rallyupplevelser.

Rally Uppland startar på fredagskväll den 31 maj med två specialsträckor och fortsätter sedan under lördagen den 1 juni. Här kommer vi lägga upp tidsschema och resultatlänk för Rally Uppland 2024.

Annonser: