SM-jubilerande Emil Karlsson bygger ny Volvo 940

Annons:

Intervju med Emil Karlsson som trots två rullningar i fjol körde hem ett SM-silver. Nu kommer han och teamet till start i en nybyggd Volvo.

Säsongen 2023 blir jubileum för Hällefors-föraren Emil Karlsson som då kör Rally-SM för tionde året i rad. Det blir i en helt nybyggd Volvo 940 efter dubbla takvisiter under 2022.

Totalt har det blivit imponerande sju medaljer i SM, fyra silver i JSM, två silver och ett brons i SM. Samtliga bakom ratten på en Volvo.

Vi passade på att fråga Emil om säsongen som gått och vad han ser fram emot under 2023. Och om han funderat på att prova andra drivhjul.

Namn Emil Karlsson
Klubb Hällefors MK
Ort Vänge, Uppland
Co-driver Jessica Larsson
Sponsorer MNE AB, Systemsvets, Lidköpings skog och trädgård AB, Dione Kullager, Öhlins, Pirelli, Gustavsson Composite, Valegrens Åkeri AB, JT schakt AB, Kjellbergs AB, Tractive, JB engine, Grythyttan stålmöbler, Bolist Hällefors, Uppsala Bärgningstjänst, Däckhuset Uppsala, MTB vvs ab, Surahammars Oljeprodukter, Jibes plåt AB, Hällefors Möbel Ab, Gummicentra, Mickes skog och Trädgård, Ålands färg och ta petAB, race4fun sweden, Tomaxelssonbilab, Kfwestlundsentreprenadoteknikkonsult, Ekmanshedesundaab, Nerikekuggomekan, THentreprenad, Ukarlsson Bygg Ab, Nyköping bygg o Kakel
Bil Volvo 940 Grp H
Motor Evo maskin från JB-engine
Transmission Växellåda från Tractive
Väghållning Öhlins

Annons:

Först, berätta om säsongen 2022 och hur den gick.
– Säsongen 2022 började riktigt bra, i den första SM-deltävling i Boden blev vi tvåa och sen vann vi Midvintersprinten hemma i Hällefors.

– På våren gick det också bra. Förutom en bruten tävling på Rally Gotland så vann vi Götenerundan som vi körde som genomkörare inför South Swedish Rally. Väl där blev det en andraplats. Till Rally Arvika var vi sjuka och skulle bara ta oss igenom tävlingen och få poäng och vi fick med oss en fjärde plats som vi var mycket nöjda med.

– Sen började strulet. Slotstsprinten är ju en av årets höjdpunkter, men tyvärr så gjorde vi en rejäl flygtur på SS2, landade tokigt, rullade och bilen blev skrot.

– Men då kom Markus Naessen från Nyköping och erbjöd oss att låna hans potenta Volvo 240 för att köra klart SM-säsongen

– SM i Fagersta då, vi körde på i vårt tempo för att plocka poäng. Men väl på SS6 så missade vi en skarp vänster och rullade ett varv. Vi kom vidare till servicen och fixade bilen så vi kunde fortsätta och knep en ynka SM-poäng

– Det blev mycket jobb på 240:n med inför SM-finalen i Trollhättan, men vi kom till start och slutade på en 11:e plats och tog därmed hem ett SM-silver.

SM-jubilerande Emil Karlsson bygger ny Volvo 940

Nu väntar ny säsong, vad kommer du att köra för bil?
– Vi har byggt en ny 940 med samma grejer som den förra men med nya kaross.

Så inga ändringar som ni passar på att göra när ni bygger nytt?
– Nej ingenting direkt, så det är ganska exakt en kopia på gamla bilen.

Har du alltid kört bakhjulsdrivet? Eller har du testat och funderar på några andra drivhjul?
– Började med Folkrace 2007 i en Volvo och sedan dess har jag åkt bakladdare. Skulle vara kul att testa något nytt, men det kommer förmodligen vara en stor omställning och ta en tid att ändra körstil. Men någon gång så kanske.

Vad har du för tävlingsplaner för 2023?
– Vi ska satsa på Rally-SM även i år, lite kul då det är ”10 års jubileum” då det blir den tionde SM-säsongen i rad.

Vad har du för målsättning?
– Vi rullar på i vårt tempo och ser var det räcker till. Ser ut att bli stor klass även i år så de är riktigt roligt.

Blir det några träningar eller tester innan säsongen drar igång?
– Lite test och någon tävling hoppas vi väl att vi hinner med i alla fall.

Vi tackar Emil för intervjun och ser fram emot att följa hans och Jessicas jakt på ännu en SM-medalj under 2023.

Annonser: