Pierre Skytt om Rally Sweden 2019

Visst blev det en trevlig tävling i Värmland och Norge i år också. Svenska rallyt bjuder återigen på feststämning som var på topp i skogarna med 200.000 tillresta åskådare som gör sig besväret att flyga hit, bo, äta och klä sig varmt.

Rally Sweden 2019

Även om vädret denna gång blev en handfull grader på plussidan och vägarna fick utstå en del kritik, så blev det ett resultat till sist som gjorde om VM-tabellen, istället för Ogier högst upp, blev det Tänak i ledning före Neuville innan nästa möte i Mexiko.

Rally Sweden 2019

Kan inte låta bli att tycka lite synd om rekordmannen, med 197 startade VM tävlingar, Jari Matti Latvala som återigen hade tätkänning. Men men … nästa gång kanske är hans tur?

Kris Meeke

Kris Meeke är ett annat namn som jag aldrig tidigare trott på, men efter hans sansade körning kanske Tommi Mäkinen fått Nordirländaren att lugna ner sig och få till en riktigt bra, kraschfri säsong.

Pontus Tidemand

Många tycker att Charlottenberg är lite off. Vad ska då Pontus Tidemand tycka? Vi valde Charlottenberg för tredje året i rad och har bra läge mot fredagens Norgesträckor.

Rally Sweden 2019

Och på kvällen sitter vi mitt i ingenstans och äter tillsammans med både japaner, Estländare, Engelsmän och tyskar. En härlig mix med gemensamt intresse för rallysporten. Utanför hotellet landar en helikopter med ett par norrmän med pilot som följde rallyt på bekvämaste sätt.

När klagomålen på de spåriga vägarna, var som hetast under fredagen kom EM-aktuella Mattias Adielsson på rallyradion och säger att, vädret är som det är, det kan man inte rå över, det är rally och förutsättningarna är bara att acceptera. Kloka ord.

Junior VM blev ju en rysare som, även om Dennis Rådström och Johan Johansson ledde stort och kontrollerade tävlingen och njöt så blev en snövall och drivaxelbrott tyvärr ingen upprepning av 2018 års vinst. Istället kom Tom Kristensson från SMK Hörby med Henrik Appelskog in som vinnare. I en bil som dom aldrig suttit i innan shakedown på torsdagen. Storstilat och bästa tänkbara inledning på en förhoppningsvis fortsatt lyckad VM-säsong. Bara att hoppas på Dennis Rådström kommer tillbaka till nästa möte och kan strida om segrarna med Tom.

WRC 2 och WRC2 Pro. Ja, varför ska man krångla till det. Men visst Citroën kom ju med i TV när powerstage skulle köras. Betalar man så får man vara med. Även om Ole-Christian Veiby vann och Johan Kristoffersson blev trea i VW Polo så fick Mads Östberg i Citroen mest uppmärksamhet. Men fjolårssegraren i Junior VM, Emil Bergkvist från Torsåker i en Ford Fiesta är namnet att komma ihåg som slutade på platsen direkt efter Kristoffersson. Bergkvist som hade minsta möjliga förberedelser innan start lyckades mycket väl, och förhoppningsvis får han ihop fler styrningar framöver.

Historic blev väl nästan som förväntat. Petter Solberg med sin Pernilla som segrare i Ford Escort. Tvåan Mats Jonsson och Johnny Johansson i Mazda. Även Eskilstuna MK hade sitt inslag i denna klass där Danne Andersson med sonen Robert körde sin Suzuki Swift till en åttonde plats i klassen och 26 totalt.

Rally Sweden 2019

– Mycket roligt att få vara med i en del av Svenska Rallyt, säger Danne. Japansk press visade stor intresse för Andersson och Suzukin under service, även Hyundai-mekarna tog bilder och frågade.

– Nu är man väl kändis i Japan också, skrattade Danne som tyckte att det var mycket svårkört, men samtidigt en upplevelse för livet. Danne som fick hela Colins Crest att jubla, Bua eller i alla fall reagera när han via storbildsskärm hyllade rallyt och frågade varför så många skulle dricka så mycket öl utmed tävlingsbanan?

Rauno Aaltonen är ett namn likt Sebastien Loeb, men för 50 år sedan. Men still going strong. 81 år gammal i Hans Åke Söderqusit byggda BMC Cooper S.

Aaltonen som hade Hans Sylvan med sig i bilen hade fått skotta snö på Hagforssträckan men kom loss.

RallHans Åke fick hål i växellådan på Hagforssträckan. Men fick till en blygsam slutplacering i alla fall.

Ott Tänak blev 2019 års namn i Värmland. Bra grund för fortsättningen. Men en som verkligen visade på att man kan åka fort utan misstag är Sébastien Loeb. Sjua och platsen strax före Pontus i mål. Ingen placering som Loeb är nöjd med. Vi kan nog räkna med mer ladd nästa tävling han ställer upp i.

Pontus Tidemand

Förhoppningsvis kommer Pontus tillbaka snart igen också. På frågan om han har fler styrningar på gång svarade han. – Det tror jag.

Vi hoppas och tror på Pontus i VM samt att Svenska rallyt får leva vidare 2020.

/PIERRE SKYTT

Bonusbilder från Pierre Skytt