Reportage: Paris Bilsalong 8 oktober 2014

Annons:

Mondial de l’Automobile eller Paris Bilsalong som vi säger på svenska är säkerligen den mest besökta bilmässan i världen, i fjol var det 1,3 miljoner besökare. På 2014 års upplaga var Pierre Skytt en av dessa och här kommer hans reportage från Paris.

 

Mellan den 4 och 19 oktober pågick den franska bilmässan Mondial de l’Automobile och här kommer Pierre Skytts reportage.

 

141008_paris_1a
Paris Bilsalong är den mest besökta i världen. 1,2 miljoner besökare förra gången den arrangerades. Fast den är den mest besökta bilmässan så är den inte den mest prestigefyllda, eller mest påkostade. Enligt min mening är Geneve den mest prestigefyllda. Där ska man bara vara om man har med bilbranschen att göra. Frankfurt är den vassaste tack vare de tunga hemmatillverkarna med Mercedes BMW och Audi som alla tre satsar för att bräcka varandra. Det görs väl egentligen överallt men det märks mest i Tyskland.

Annons:

141008_paris_1b
Lite stolt över hur bilden blev. Trots ösregn och en blöt lins så blev det en trevlig kvällsbild på Paris kanske mest kända ståltorn.

141008_paris_1c
Det byggdes för världsutställningen 1905 och skulle rivas ner bara en kort tid efter men man lät det stå kvar, och det var nog en bra idé. Här står folk i kö för att komma upp och se på utsikten, dag som kväll. Jag var en av dessa. Och under tiden man stod i kön och väntade i det vackra vädret hann det både bli gråväder, regn och mörkt. Men vad gjorde det?!

141008_paris_1d
Paris har en och annan turist per år och Champ Elysee som går mellan Place de Concorde (FIAs adress) och Triumfbågen var fylld till bristningsgränsen med japaner, kineser och en och annan svensk.

141008_paris_1e
Nu kliver vi in på mässan som ligger i stan och i utkanten av tunnelbanans linje 8. Ni får inte tro att jag är intresserad av el-bilar, för det är jag inte, men denna skapelse kördes i Kina på Pekings gator för någon månad sedan och just denna kördes av forne tyske F1-föraren Nick Heidfeld. Renault har byggt bilen och “testtävlar” med dessa pysburkar.

141008_paris_1f
Efter som att vi befinner oss i Frankrike och PSA-gruppens hemland så satsade Renault stor på sin monter med runda bollarna som studsade upp och ner i taket medans de skiftade färg. Här visades nya Renault Twingo, nya Renault Espace…

141008_paris_1g
…och denna Renault Sport R.S. 01. Konceptbil som heter duga. Det var en läcker skapelse.

141008_paris_1h
Det var inte bara bilmärkena som ville synas, det fanns många som ville sticka ut och med checkersrutiga glasögonbågar, ormskinnsskor och blank kostym kommer man väl långt?

141008_paris_1j
Ett par år gammal men ändå häftig, var denna Formel 1 vagn från Lotus Renault som spakades av fransmannen Romain Grojean, som fortfarande är ordinarie förare i teamet. I år har dock framgångarna uteblivit.

141008_paris_1k
En bil vi ser på Eurosport med jämna mellanrum är Sébastien Loebs nya arbetsplats. Citroen Elysee som inte marknadsförs i Sverige men som ändå var viktig att ha som bas för sin WTCC-verksamhet.

141008_paris_1l
Två fransmän, en argentinare och en kines är förare i Citroëns team som trots sin debut i år ser ut att bli mästare.

141008_paris_1m
En av montrarna som är “för” välbesökta är Ferrari. Man får armbåga sig fram för att se vad som visas. 458 Italia Spider verkade vara huvudattraktionen.

141008_paris_1n
En till monter där armbågarna skulle vässas var hos 100 års jubilerande Maserati som visade upp detta koncept som ser mycket lovande ut.

141008_paris_1o
Hos Alfa firade man 50 år med Giullietta denna från 1964 och den nyare lite plastigare som stod längre bort i den alltid lika väl komponerade montern.

141008_paris_1p
Nu går vi vidare till fler fransmän. Peugeot låter motorsporten stå i främsta rummet. Carlos Sainz, Cyrill Depres och Stephan Peterhansel nya arbetsplats som ser helt grotesk ut. Hög och rå som få.

141008_paris_1q
Med den föraruppställningen kommer säkert Peugeot komma tillbaka till fornstora dagars framgångar i öknarna runt om i världen. Men Dakarrallyt är väl ändå huvudmålet.

141008_paris_1r
Peugeot OVYX stod faktiskt inte på mässan utan i Peugeots showroom på Champ Elysee. Den bådar gott och ser ut att bli en utmanare till Lamborghini, om den blir verklighet?

141008_paris_1s
Peugeot 208 WRX rally och en svensk skapelse i form av Hansen-byggda Rallycrossmonstret. Kul att Sverige fick en plats också.

141008_paris_1t
Timmy Hansen som lyckades i slutet av säsongen och som ska visa sig framme i resultatlistorna även i helgens drabbning i Turkiet.

141008_paris_1u
Nu drar vi till Japan och Honda som också de vill visa att de har varit, är och kommer vara framme i motorsporten. Honda som blir motorleverantörer till McLaren 2015 brukar inte göra något halvdant.

141008_paris_1v
Som på 60-talet när de först gjorde entré i motorsportens finrum F1 och började till och med utmana italienarna som inte räknat med japanernas kompetens.

141008_paris_1x
Mera Frankrike och Japan i ett. Mazda visade upp sin nya Miata eller MX 5 som den egentligen heter. Men vi på M4S vill istället framhäva motorsporten och visar denna Andros Trophee-bil. En Mazda 3 med bakhjulstyrning, fyrhjulsdrift och en massa hästar. Men just denna hade dom glömt att sko på med långnabb utan nöjde sig med friktionsdäck. Dom kanske räknar med en varm vinter i Alperna?!.

141008_paris_1y
Koreanerna visade glatt upp sin WRC-dräpare. Hyundai I20 som fått lite mer kräm i motorn och börjar utmana på allvar. Kul med nya bilar i WRC, hoppas bara att inte rallycrossen snor alla pengar och uppmärksamhet utan att fler inser rallysportens värde.

141008_paris_1z
Porsche var återigen en monter som lockade massor med folk och här visades Porsche Cayenne som bland annat fått nya baklysen!. Men LeMans-utmanaren Porsche 919 Hybrid var en publikmagnet även den.

141008_paris_1å
Lamborghinis nya blåa varelse visades och drog massor av folk. Roligt att se att folk inte tycker som motorjournalisterna vill påskina, laddhybrider osv. Man vill se höra och känna riktiga bilar.

141008_paris_1ä
Audis nya TT börjar mer och mer likna de övriga bilarna i Audis sortiment. Snygg monter men för trång.

141008_paris_1ö
Den här känsliga varelsen stod bakom glas för att ingen skulle kunna göra fingeravtryck på den. Den tål tydligen inte så mycket stryk som den kan få på en mässa? Men att dansa fram i 200 blås på en skogsväg mellan tallarna på varvstopp är inga problem.

141008_paris_2b
Lunchmat. En typ av Crepes med skinka ost ägg och det tunna brödet som veks ihop runt det hela.

141008_paris_2c
In i hallen igen och den nya MINI Superleggera som såg ganska färdig och trevlig ut. Kan säkert bli en klassiker.

141008_paris_2d
Montern som var den vassaste och kanske mest lättfattlig var Opel. Tyskarna kan. En uppbyggd scen i bakkant av montern fylld med Nya Corsa som visades på ett trevligt sätt av hjälpsamma värdar och värdinnor. Bilen i sig var kanske inte den mest spektakulära men snyggaste montern som sagt, bra jobbat Opel.

141008_paris_2e
Vettels världsmästarbil visades tillsammans med resten av Infinitys modellprogram.

141008_paris_2g
Här är det Daniel Skytt som är fotograf, så undertecknad fick vara med på bild själv och var nöjd efter ett antal timmar i sorlet. Man orkar liksom inte vara på nyfiken på allting hela dagen utan en paus då och då är ett måste.

141008_paris_2h
En vy från Eiffeltornet i kvällsmörkret mot Triumfbågen.

141008_paris_2i

Sammanfattningsvis kan man säga att mässan i Bilsalongen i Paris var en trevlig mässa som saknade udd. Den skulle behöva något för att sticka ut mer. Nu hade Paris oturen att bilfabrikanterna inte hade fler premiärer att ståta med. Men med de besökssiffror som redovisats kan man väl inte klaga som arrangör.

Men om vi kommer tillbaka? Jodå någon gång gör vi säkert det men kanske lika mycket för att det är just i Paris som att det är en bilmässa där. Vårt Svensk/kinesiska inslag på mässan kanske skulle nämnas också. Vi stannade och tittade på den nya XC90n, men blev inte speciellt imponerade. Lycka till i Kina och USA. Men som Audis direktör sade. 6 cylindrar är fler än 4. Och jag tror att bilar i den storleken gör sig bäst med 6 eller fler cylindrar och att Volvo fortsättningsvis kommer att bli den där som vill upp men inte riktigt lyckas hela vägen.

Bilen skall och bör lyftas fram som vårt tids främsta uppfinning som skapat arbetstillfällen, frihet, och glädje. Och att motorsporten alltid kommer att finnas som bilfabrikernas främsta marknadsföringsvapen.

Vid tangenterna: PIERRE SKYTT

Annonser: