Reportage: Rally Uppsala 30 september – 1 oktober 2016

Annons

Här kommer reportage från 2016 års SM-final i Rally. Det är SMK Uppsala som tillsammans med flera uppländska klubbar arrangerade Rally Uppsala. Ett riktigt kanonarrangemang som här porträtteras av Pierre Skytt.

Pontus Tidemand tog hem SM-finalen anno 2016 och här kommer Pierre Skytts reportage.

161001_rallyuppsala_100

Den varma sensommarsolen över Upplandsskogarna när det för fjärde året i rad var dags för final för Rally-SM med Uppsala och Vaksala torg som inramning av det hela.

Annons

Anders Norstedt

Tävlingsledaren Anders Norstedt, tidigare Rallycrossmästare och väl rotad i rally-Sverige hade all anledning att vara nöjd efter årets final som blev lyckad både publik- som vägmässigt.

161001_rallyuppsala_103

Vår resa i Uppland började med SS7 och den vinkel där många hade letat sig fram till. Vi började med att bevittna detta dikeshäng som reddes upp på bästa Volvo-sätt.

161001_rallyuppsala_104

När Eskilstunakillen och Strängnäs AMS Pelle Wilén redan blev klar mästare i Linköping var det bara för Volvoåkande Emil Karlsson tävlandes för Hällefors att vinna den trimmade juniorklassen och bärga hem silverpengen.

161001_rallyuppsala_105

Rally-Jonna Eson Brådhe som är tredje generationens kvinnliga rallyåkare gjorde jobbet väl. Växellådsbekymmer på fredagen gjorde att dom framskjutna placeringarna uteblev men med Madelene Buskas i högerstolen blev man till sist nionde bil i klassen i mål.

Rally Uppsala

I Backspegeln kan vi se en viss Margot Brådhe bredvid Barbara Johansson i BMC under Rally Bore 1964. Bilden tagen av Raul Skytt.

161001_rallyuppsala_106

Erik Telehagen från Wäxjö med Björn Jonasson, som har gjort snygga styrningar i årets SM fick just här punktering på höger, for fram mot en fin silverplats i totalen med sin Peugeot 208.

161001_rallyuppsala_107

Gotlands Johan Holmberg och codriver Christoffer Bäck i deras Ford Fiesta R2 blev bara tvåa i år och i tävlingen, som han uttryckte det själv vid målgång, endast 1 poäng efter …

161001_rallyuppsala_108

… Kopparbergs Mattias Ledin med co-driver Erik Lindqvist från Mälaröarnas MK kan man bara erkänna som en riktigt snabb chaufför och konstatera att hans Peugeot vann klassen för dagen och totalt

161001_rallyuppsala_109

Patrik Flodin från Ilsbo har en riktigt fin supporter-skara.

161001_rallyuppsala_110

Kristoffer Karlsson från Trollhättan som i sin Mitsubishi tillsammans med Peder Johansson lyckade ta sig upp ur diket och bärga hem vinsten i otrimmat fyrhjulsdrivna klassen, inte bara idag utan även i totalen.

161001_rallyuppsala_111

Pelle Wilén verkade totalt sakna respekt för de etablerade GrN-åkarna som lyckades vara snabb rätt igenom och tillsammans med Martin Holmdahl så styrde de Johan Rudengrens Mitsubishi till en fin andra plats i klassen i Uppsala.

161001_rallyuppsala_112

Norske Oscar Solberg med codriver Patrik Barth var riktigt snabba och tampades med Pelle en del under tävlingen. Wilén drog dock det längsta strået, men Oscar är solklart på väg uppåt i rallyvärlden och en tredje plats i Uppsala är inte dåligt.

161001_rallyuppsala_113

Skånepågen Johan Gren i sin VW Golf körde så gräset rök mot en tredje placering i Uppsala och totalt tillsammans med co-driver Mats Jönsjö.

161001_rallyuppsala_114

Stefan Hanhela med Stefan Packalen från Eskilstuna MK blev sexa i trimmade tvåhjulsdrivna klassen idag och femma i totalen.

161001_rallyuppsala_115

Mycket folk ute i skogarna medans Robert Eriksson Eskilstuna MK och Magnus Proos från Härjedalen sladdar fram i sin Renault Clio R3. Robert som blev femma och gjorde sin årsbästa placering.

161001_rallyuppsala_116

När arrangören deklarerade att Pontus Tidemand från Eda skulle komma i en Gardemeister-hyrd Skoda R5, en likadan bil som han annars rattar i WRC2, gjorde han det med bravur.. Man kunde nästa lika gärna stått utmed E4:an och kollat. Helt odramatisk körning, ett riktigt proffs tillsammans med Jonas Andersson.

161001_rallyuppsala_118

Mattias Adielsson Göteborg och Andreas Johansson från Eskilstuna MK fick en våldsam resa i sin Mitsubishi i den trimmade klassen. Man kunde aldrig hota Tidemand men Mattias framfart visar bara att körrutinen finns där. Publiken fick en fin show i skogen i lördags.

161001_rallyuppsala_119

Anders Karlsson från Säffle med co-driver David Arhusiander från Jämtland laddade som vanligt vilt med sin Evo 10a och resultatet för dagen blev en fjärde plats i klassen. Totalt blev Anders silvermedaljör i otrimmat fyrhjulsdrivet.

161001_rallyuppsala_120

Uppställda i Uppsala för fotografering, Oscar Solberg med Torsbys Patrik Barth efter sin fina insats i Uppsala.

161001_rallyuppsala_121

Stefan Hanhela vid ratten och Stefan Packalen med pokalen u högsta hugg. Femma i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen efter en fin säsong av Eskilstuna förarna i sin VW Golf.

161001_rallyuppsala_122

En som gjorde ett starkt framträdande förra året var Robert Andersson från Eskilstuna MK i sin Opel Astra. I år var tanken att göra det samma tillsammans med Karl Gustav Karlsson i högerstolen. Men tyvärr fick de lov att bryta och starta om. Men en hel del konkurrenskraftiga tider levererades under lördagen som bådar gott för framtiden.

161001_rallyuppsala_123

Den glade skåningen Johan Gren blir intervjuad av Bilsport Rally Racings Mikael Johansson på rampen på Vaksala Torg. Gren som blev bronsmedaljör i årets mästerskap i sin VW Golf.

161001_rallyuppsala_124

Kristian Johansson från Kinds MK tillsammans med Fredrik Livh från Laxå plockade fram sin VW Golf 4 kitcar. Allt för att vinna tävlingen och kunna utmana Söderqvist om titeln om nu Söderkvist skulle råka hamna längre ner än en fjärde plats. Men Silverpengen blänker vackert den med och Kristian verkade trots tappad framskärm nöjd med sin prestation under året.

161001_rallyuppsala_125

Jirvelius och Appelskog i R5 Fiestan. Henrik Appelskog gav lite info om deras tävling i Uppsala som var att det hade gått både bra och lite dåligt med diverse störningsmoment.

161001_rallyuppsala_126

Go gubbe från Göteborg, Mattias Adielsson, och Eskilstuna MKs Andreas Johansson, hemmahörande i Kungsör gjorde en stark insats och gav publiken en fin underhållning. För några veckor sedan så kvitterade Adielsson och Johansson ut en bronspeng i det Brittiska juniormästerskapet i Vauxhalls fabriksteam. Hur det blir till 2017 är ännu oklart men med den farten som duon presenterat så borde dom vara attraktiva för fler storstyrningar.

161001_rallyuppsala_127

Pontus Tidemand med Jonas Andersson vid sin sida fick en ohotad resa i Uppland och med Skoda i ryggen ser det väl ut som om Pontus fortsätter sin styrning i det Tjeckiska teamet även 2017. Men skulle något WRC-team knacka på är väl valet ganska lätt?

161001_rallyuppsala_128

 

Johan Carlsson från Degerfors med Johan Lövgren vid noterna bröt tyvärr tävlingen med sin Citroen R3.

161001_rallyuppsala_129

Guldmedaljören Tobias Söderqvist från Årsunda, idag med Bo Holmstrand vid noterna bevakade och körde igenom tävlingen i sin Corolla, blev fyra vilket räckte för att bärga hem guldet till Årsunda.

161001_rallyuppsala_130

Rally SM 2016. Fina tävlingar som erbjuder allt, vinter, kyla, is, värme, damm och höstsol i Uppland. Men var är alla deltagare? Något behöver göras. Kanske ska man köra En SM tävling per år. En sorts final som man kvalat in till genom DM tävlingar i Sveriges olika distrikt. Fylla upp en riktig fin startlista en gång per år på en riktigt lång och utslagsgivande tävling. Kanske över tre dagar med en 10 mil SS per dag? Eller mer? Hur som helst behövs något nytt. Storbritannien gjorde uppehåll för att komma tillbaka starkare än någonsin med en riktigt fin satsning på både TV, Radio och fylliga startlistor. Kanske något att ta efter där.

Uppsala ska ha all heder åt arrangemanget och vi återkommer gärna snart igen, kanske redan i november när den anrika Novemberkåsan kommer till stan.

PIERRE SKYTT  

 

Annons