Reportage: TUSS Almunge MK den 13 april 2024

Annons:

Häng med på ett reportage från Almunge MKs TUSS där rallybilar och dess förare gör sig redo för vårens och sommarens grustävlingar.

Upplandsklubben Almunge MK arrangerade en TUSS lördagen den 13 april i Arlanda stad. Ett dussin-tals rallybilsägare passa på att A-besiktiga sina ögonstenar inför den stundande vårsäsongen.

Motorsport4sale var på plats denna gråmulna lördag i april som värmdes upp av de fina rallybilarna som man längtar att få se på grusvägarna i rallyskogen.

Längst ner i reportaget hittar du också filmen från TUSS:en.

Foto & text: Niclas Åkerström

Annons:

Reportage: TUSS Almunge MK den 13 april 2024
Flera ekipage var på plats god tid för att få sig en översyn. Arrangörsklubbens Patrik Åhman, som också tillhörde besiktningspersonalen denna dag, passade på att ”tussa” sin häftiga Opel Corsa 1600

Reportage: TUSS Almunge MK den 13 april 2024Redan på plats inne i hallen var Almunge MKs Erik Wallins Volvo 242 med den snygga blåa färgen. Erik gjorde som sin klubbkompis Patrik, att passa på att få sin bil besiktigad medans han kontrollerade de andras bilar.


Klockan slog 10:00, TUSS:en var igång och Eriks Volvo åkte upp i taket för inspektion.


Strumpbeklädda stötdämpare minskar slitaget från grus och smuts. Erik är anmäld till Aspgren Bygg Sprinten i Sigtuna tillsammans med sin klubbkompis och co-driver Jan Ramsell. Och går allt som tänkt blir det även Björn Waldegårds Minne den 4 maj.


Först ut ur hallen var Stefan Anderssons breda Saab 99 anno 1980. Stefan och co-drivern Monica Källberg, som båda tävlar för Almunge MK, är anmälda i Appendix K-klassen till lördagens Aspgren Bygg Sprinten den 20 april.


Vem har detta Idolkorts-dekal på sin rallybil?


Jo, det är Vallentuna MKs Pär Lodén som var tidigt i hallen med sin Volvo 242 Grupp H, en bil han köpte hösten 2021 från Örebro. Pär, som man ofta träffar på i rallyskogen när han inte kör själv, har inte tävlat på två år då Volvon har behövts lite kärlek.

Men nu är det äntligen dags igen och han kommer till Aspgren Bygg Sprinten med fastskruvad väghållning i framvagnen och en ny kam och nya förgasare till Volvo-spisen. Med i högerstolen är Jessika Lundahl från Skepptuna MK.


Mer Volvo och nu denna läckra Hulkengröna Volvo 940.


Den framförs av co-drivern Bernt Kilen och föraren Per-Arne Eriksson, båda från MK Rimo. Per-Arne som innan Volvon körde Subaru, införskaffade sig 940:n år 2020. En Volvo som tidigare gått i Rally-SM (ex. Simon Johansson). De är anmälda till både Aspgren Bygg Sprinten och hemmatävlingen Björn Waldegårds Minne.


Två generationer Volvo-rallybilar blir TUSS:ade. Sen var det dags för dagens enda…


… fyrkraffsare när David Forslund från Films MK rullade in. Rullade ut gjorde han tyvärr  i Sigtunas sprinttävling i höstas. Det blev mestadels ”bara” lättare plåtskador på bilen, men den landade så dumt till att den var tvungen att vältas upp på vägen på den orullade sidan. Men nu är allt fit for fight igen och dags för revansch för David som har med sig Lina Holmgren från Films MK i högerstolen.


När det blev en lucka i besiktningskön passade Patrik på att köra in och hissa upp sin Corsa för påsyn av sina klubbkompisar.


Mer Opel när Rasbo MKs Jimmy Säfströms flerfärgade Ascona B rullas in. Han och co-drivern Elias Säfström, också tävlandes för Rasbo MK, kommer till start i Appendix K-klassen på lördag i Sigtuna.


Rasbo MKs Gunnar Olars på plats med fräna Opel Kadett GT/E. Gunnar gjorde en ”James Bond / Burt Reynolds-manöver” (se filmen här) i Sigtunas sprinttävling i höstas, där han kom undan med lite plåtarbete på bakluckan.


Opeln som går i Grupp H har han byggt själv och premiär var på Gotland 2009. Nu är det 2024 och nya rallyäventyr väntar, närmast Björn Waldegårds Minne den 4 maj. Sen är siktet ställt på att göra den nya Finess Onotade Rallycupen.


Besiktigat och klart för Niklas Karlsson och hans BMW 318 från 1998. Tillsammans med Tony Tummen Karlsson i högerstolen är MK Rimo är den Televerks-orange (se loggan på motorhuven) BMW anmälda till Aspgren Bygg Sprinten.


Mer godis för alla som gillar en ”ring med en blixt i-bil”.


Det är inte Appendix K, utan en breddad Opel för Grupp H.


Ägaren Nicke Oresved från MK Rimo här med sin snygga Opel. Pluspoäng för sponsordekalen på kjolen. Under huven sitter det en 2,4 liters motor vars kraft ut på bakhjulen går via en Volvo dogbox-låda, Ludde-lock och Volvo bakaxel. Nicke är anmäld till Aspgren Bygg Sprinten nu på lördag.


Då kör vi på med lite Volvo-godis.


Vem kör den här Torslanda-raketen?


Jo, det gör Ulf Pettersson från MK Rimo som tillsammans med klubbkompisen Johan Tillaeus är med som föråkare och lägger spåren till de tävlande i Aspgren Bygg Sprinten på lördag.


Mer Volvo, nu en 142:a från 1969.


Det är Kjell Ekström från Sigtuna RC som är den lycklige ägaren. Kjell som i många år kört olika GrE-bilar (Saab, Opel och Mazda) rattar sedan 2022 en Volvo 142. Snyggt orange med mattsvart huv är så rätt. På lördagens hemmatävling ställer han upp som funktionär men sen till Björn Waldegårds Minne den 4 maj är han tillbaka bakom ratten. Då kör han i Finess Onotade Rallycup-klassen för Appendix K tillsammans med co-drivern Daniel Hollgren.


Franskt på menyn när den här Renault Clion är på väg upp i luften. En bil som började sin tävlingskarriär gick på som en rallycross-bil, men numera är en rallybil som framförs av…


… Thomas Lyman från MK Rimo. Thomas som tidigare kört VOC-242 rattar sedan 2022 framhjulsdrivet och denna Renault. Tillsammans med co-drivern Thomas Henriksson är han anmäld till såväl Aspgren Bygg Sprinten som Björn Waldegårds Minne.


Sista Opeln på pelarlyften i det här reportaget.


Krister Zotterman från arrangörsklubben Almunge MK gör en liten comeback till helgen med Fredrik Djereflod i högerstolen i sin Opel Kadett.


Jo visst kom det en Opel till – det finns många rally-Oplar i Uppland. Den här tillhör Joel Säfström från Rasbo MK som tillsammans med sin kartis Filip Nilsson från Almunge MK är anmälda till Aspgren Bygg Sprinten på lördag.

Då rundar vi av från Almunge MKs TUSS och ser fram emot en massa fina tävlingar i Uppland. Som det ser ut nu är det nio rallytävlingar planerade, med SM-tävlingen Rally Uppland som grädden på moset.

20 april – Sigtuna RC – Aspgren Bygg Sprinten
1 maj – MK Rimo – TUSS
4 maj – MK Rimo – Björn Waldegårds Minne
29 maj – 1 juni – MK Tierp – Rally Uppland (SM)
8 juni – Rasbo MK – Bresontrofén
29 juni – Films MK – Rally
8 augusti – Films MK – TUSS
24 augusti – Östhammars MK – Stormspokalen
8 september – Rasbo MK – EVB-Sprinten
15 september – MK Tierp – WEZ MEK Sprinten
21 september – SMK Uppsala – Rally Uppsala Historic

Håll koll på Tävlingskalendern där vi länkar till aktuella Inbjudningar och anmälningslistor.

Vi tackar Almunge MK för det trevliga lördagsnöjet och håller tummarna för att de också kan arrangera en rallysprint eller rallytävlingar i framtiden.

Och här kommer filmen från TUSS:en.

Annonser: