Reportage: Rally Sweden 12-14 februari 2016

Annons

Här följer bilder, kommentarer och reflektioner från Pierre Skytt som var på plats under Svenska Rallyt med kamera, mobilkamera och noteringsblocket. Håll till godo.

”Vi åkte till Värmland på torsdagseftermiddagen och fick en upplevelse vi bär med oss hela året tills det är dags igen. Innan rallyt kunde vi bara hoppas på att vi fick komma tillbaka igen 2017.

Glenn Olsson VD på Svenska rallyt AB hade varit mycket försiktig i sina kommentarer om framtiden för rallyt. Skulle Japan eller Kanada få FIAs välsignelse till 2017 eller vägde Svenska Rallyts aktier så tungt att man hellre kommer åter? Frågetecknen skulle rätas ut lagom till att kylarvattnet på Ogiers Polo hade svalnat efter sista sträckan.”

160214_rallysweden_p_001

Annons

Vi inleder väl som rallyt ska göras med en presskonferens där flera av toppåkarna som är anmälda i hela mästerskapet var närvarande. Shejk Al Rahji, Hyden Paddon, Mads Östberg och Andreas Mikkelsen svarade snällt på frågorna. Al Rahji som fick frågan om varför han nu satt i en riktig WRC bil, och menade att man kan komma tillbaka nästa år i en WRC2-bil och vara mer förbered och få ett bättre tempo då. – Första testet vi hade blev jag jätterädd, sa han och tyckte att skillnaden var enorm när det sparkade iväg.

160214_rallysweden_p_002

Pontus som var laddad och hade fått svara på samma frågor hela veckan verkade mest glad när konferensen var över.

– Det var det, sa Pontus när han klev ut. Men slog ifrån sig att han var favorit till segern när jag frågade. På frågan om bilen var den nyaste och den mest konkurrenskraftiga sa han att vi har det vassaste materialet men ingen av dom andra är långsamma och Elfyn Evans som har ett enormt tempo i sig sedan förra årets WRC-åkande blir en tuff konkurrent.

Eyvind Brynildsen var laddad men sa att han var tvungen att stanna hemma för många tävlingar för att tjäna ihop pengarna som krävs.
– Jag som inte har fabriksstöd får lov att åka hem emellanåt för att tjäna ihop pengar till nästa rally. Jag hoppas att jag få sitta här mer konstant, sa Eyvind. Trodde även att han hade chans på topplaceringarna och litade inte på Pontus som menade att han skulle fokusera på mästerskapet istället för bara en bra placering i Svenska.
– Det är skitsnack från Pontus, han kommer att ge allt från början sa Eyvind.

160214_rallysweden_p_003

WRCs Jennifer Becks är rösten i WRC-radion och höll även i presskonferensen.
160214_rallysweden_p_004

En glad Mads Östberg som inte fick till det i inledningen och tyckte att det är för mycket grus och inget riktig vinterrally. Men tongångarna blev annorlunda när Forden fungerade med förträfflighet på det frusna underlaget under fredagen.

160214_rallysweden_p_005

En lugn Nyzeeländare, Hayden Paddon som var helt fokuserad under hela tävlingen och kände sig väl förberedd trots att han såg snö för första gången 2015 under Svenska rallyt.

160214_rallysweden_p_006

En gla gutt, Andreas Mikkelsen som hade goda minnen från förra året förutom sista sträckan där allt ställdes på tvären.

160214_rallysweden_p_007

Storheter från förr. Denis Giuraduet tidigare co-driver åt allehanda toppåkare och Luis Moya som gav co-drivern ett ansikte bakom den engagerade rösten. Nu har båda andra uppdrag åt Hyundai respektive VW.

160214_rallysweden_p_008

Sebastien Ogier med Julien Ingrassia från Frankrike med sin VW Polo som hade lite problem första dagen med att spåra i nysnön. Visst var det lite överraskande för Ogier som tyckte rallyt skulle ställas in innan det drog igång. Men med dom kalla graderna dygnen innan blev det ett riktig vinterrally som Sébastien senare prisade.
160214_rallysweden_p_009

Dessa eldar överallt. Röklukten biter sig fast, tur att det finns tvättmaskin.

160214_rallysweden_p_010

En kille från Irland. Kris Meeke och Paul Nagle hade verkligen ett tempo att avundas. Man satte riktigt fina tider under dagen tills en sten satte högerframhjul på tvären och man tvingades bryta. Men återkom senare med samma härliga fart. Synd att inte Kris fick visa sig hela tävlingen uppe i toppen.

160214_rallysweden_p_011

WRC2 och Elfyn Evans som hade ett mycket fint tempo som ingen annan riktig kunde matcha. Segern var som i en liten ask när Värmullsåsen var färdigkörd.

160214_rallysweden_p_012

Utmanaren på hemmavägar, Fredrik Åhlin från Hammarö i Karlstad fick även han lite TV-tid inför rallyt med farfar Rune Åhlin som tyckte att grabben gjorde ett mycket bra jobb och att Fredrik var bättre än både han själv och Fredriks pappa Jerry. Fredrik lyckades hålla ett rysligt tempo i WRC2 och utmanade Pontus på allvar men tyvärr kom en punktering i vägen och Fredrik hade inget att hämta längre.

160214_rallysweden_p_013

En trotjänare, Joakim Roman med Henrik Appelskog som vi för övrigt delade hotell med körde som vanligt utan större tätkänningar men tog sig igenom med sin Citroen DS3 R5.

160214_rallysweden_p_014

På Svullrya gick ledande Ogier i ett stöp som gjorde att bilen planade och Ogier for ut i skogen, med blotta förskräckelsen klarade han att komma upp på vägen igen utan större skador och ta sig vidare. Men bort mot regruopingen i Kirkenaer stannade han på en ficka och kollade hjulvinklarna och tejpade lite framskärm medans TV och vi störde.

160214_rallysweden_p_015

Mikkelsen stannade på samma ställe och plockade lite med bilen han med.

160214_rallysweden_p_016

Efter den stora co-driver rockaden tidigare i vintras fick Mikkelsens tidigare bisittare Ola Floene en stol hos Mads Östberg som skickade iväg Jonas Andersson till Pontus Tidemand. Ola verkade ganska nöjd med sitt byte.

160214_rallysweden_p_017

Lyckliga och lugna inför uppgiften. Miriam Walfridsson och Anders Gröndal som låg lite lagom efter i WRC2. Fick aldrig till den där tätkänningen men tog bilen i mål.

160214_rallysweden_p_018

Fredrik Åhlin diskuterade stötdämpare och inställningar med Mikael Gustavsson men verkade nöjd med sitt höga tempo.
160214_rallysweden_p_019

Pontus Tidemand och Jonas Andersson laddade friskt och menade att dom hade mer att ge. Vid Kirkenaer sa Jonas det att dom kom bra överens i bilen från första stund och att det blir ett bra år om det fortsätter som det börjat. Det tror faktiskt undertecknad med.

160214_rallysweden_p_020

Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg som fått styrning i denna Citroen DS 3 R5 verkar ha en ljus framtid att se fram emot. Han tar till sig uppgiften att lära sig och gör det i sin takt. Talangen verkar finnas där och segern i ERC 2015 ser ut att ha öppnat några dörrar som säkert kan förvaltas under 2016.

160214_rallysweden_p_021

Mads Östberg dammar fram mellan tallarna på Rämmen till tonerna av Ola Floene. 3:e platsen verkade vara hans länge och så blev det också.

160214_rallysweden_p_022

Skrälltvåan 2015 var Thierry Neuville nu blev det Hayden Paddon som också han tog sin nya Hyundai till nya höjder. Kylaren fick sig en smäll på sista Värmullsåsen och ett litet frågetecken blev det om han skulle klara sig ner till Karlstad. Men med modellera och lite champagne lyckades han och co-drivern John Kennard ta sig till Parcferme och säkra andraplatsen.

160214_rallysweden_p_023

Ole Christina Veiby med co-drivern Stig Rune Skjaermoen gjorde ingen besviken som för Even teamet lyckades hålla ett fint och högt tempo, även Johan Kristoffersson laddade på bra med en Skoda Fabia S2000, saknade lite toppfart men visade att han är att räkna med inte bara på rallycrossbanorna och racerbanorna utan även i skogen tillsammans med Patrik Barth.

160214_rallysweden_p_024

Spanjoren Dani Sordo och Marc Marti från Spanien med sin Hyundai I20 höll ett bra tempo men det rätta jämna tempot fanns inte riktigt där och det blev en lite mer blygsam placering för Spanjorerna.

160214_rallysweden_p_025

Det är roligt att gå ut på kvällen och äta, Speciellt när man får Solbergs som bordsgranne. Sonen Oskar åkte Subaru men redan på Torsbysträckan fick han bogseras därifrån. Henning som körde en äldre Ford WRC hade problem med nedväxlingarna men lyckade komma 7:a tillsammans med Ilka Minor. Henning kom ner ensam först och beställde både soppa, biffar, cola , tranbärsjuice och allt möjligt. Österrikiskan Ilka slevade in som om det inte fanns någon morgondag men bröt av tuggandet och ställde gärna upp på en bild. Henning och Petter är dom ultimata ambassadörerna för rallysporten om du frågar undertecknad. Alltid positiva och bjuder på sig själva.

160214_rallysweden_p_026

En som kom i skymundan redan på inledande Torsby var Jari-Matti Latvala som blev 2-hjulsdriven. Trots detta missöde kämpade han vidare utan klagomål och visade att han kunde vara snabbast när väl bilen blev reparerad på fredagskvällen.
160214_rallysweden_p_027

Vinnaren som var gnällig i början. Sebastien Ogier med co-driver Julien Ingrassia visade återigen på att han är en värdig världsmästare då han för tredje gången vinner Svenska VM rallyt. Men han har en bra bit upp till vår egen Stig Blomqvist som vunnit 7 gånger. Stig satt för övrigt med ett stort sponsorgäng och käkade på fredagskvällen på Café Artist.

Rallyt hade en lite trist ingång 2016. Men när väl det hela drog igång hade vi det optimala rallyt med både kyla och snö. Men dom inställda sträckorna saknades givetvis och förhoppningen står fortfarande till att vi får anledning att komma tillbaka 2017. Arrangörer och alla dessa tusentals funktionärer är väl värda all uppmärksamhet och lovord efter det jättejobb som år efter år gör det möjligt att genomföra rallyt. Förarna gav sina lovord så ofta som det gick på rallyradions utsändningar. Rallyradion som vi också tackar för underhållande resultatgivning och mellansnack. Undertecknad som för övrigt lyckades pricka in lyssnartävlingen på lördagen och vinna denna ser fram emot den utlovade doftgranen.

Länk till resultatlistan

// Pierre Skytt

Svenska Rallyts framtid då? Jo, några timmar efter målgång meddelade Glenn Olsson att rallyts framtid var säkrat de närmsta 3 åren. Läs mer här.

Annons