Reportage: Offerdalingen 11 januari 2014

Annons:

Här ett litet depåreportage med bilder inskickade av Katrineholms Christer Carlsson som var codriver till Niklas Hägg i Evo-Mitsubishin. Totalsegern gick till Emil Bergkvist som fick en perfekt start på säsongen när han tillsammans med kartläsaren Sofie Lundmark tog hem totalsegern i 2014 års upplaga av Offerdalingen.

 

Här ett litet depåreportage med bilder inskickade av Katrineholms Christer Carlsson. Offerdalingen anno 2014 blev ett rally som innehöll mycket dramatik längs de fyra specialsträckorna trots att startantalet endast var 35 bilar. Resultatlistan hittar du här.

130111_offerdalingen_1b

Här det enda fyrhjulsdrivna ekipaget som skulle ta sig i mål den här dagen. Ludvikas Mattias Nyström med kartläsaren Johan Garli som blev fyra totalt.

Annons:

Offerdalingen 2014

Tvåa i klassen VOC/Eko/N-1400 C blev Kristian och Jim Andersson från MK Nord Jämten.

 

Offerdalingen 2014

Madelene Sandström och Maria Strömstedt tävlandes för MK Nord Jämten hade inte samma flyt. De tvingas tyvärr bryta.

 

130111_offerdalingen_1e

VÖMK-föraren Pelle Sääv som är anmäld till Svenska Rallyt i en R5-Fiesta senare i vinter kom till start i ”Super-Skodan.” Det blev två snabba tider innan den fräna Skodan hamnade på de brutnas lista efter en avåkning på den sista sträckan.

Offerdalingen 2014

Kent Ola Björklund från MK Ratten tog sig i mål som fyra i VOE/Eko/N-1400 A B. Men det krävdes lite ….


… dramatik och ”satan i gatan” på SS2.

 

130111_offerdalingen_1g

Långväga gäster från SMK Trollhättan i form av Robert Blomberg och Kristoffer Karlsson. De satte två fina tider men sen blev det inga fler den här dagen.

130111_offerdalingen_1h

Arne Rådström från Östmarks MFF och codrivern Thomas Nilsson från NMS Boden kom till start i en Appendix Volvo 242 (ex Forslund). Och när alla tidskorten lämnats in så visade det sig att den fräna Volvon inte bara var snabb, utan också näst snabbast av alla som kom i mål.

Häng med i baksätet på SS2.

130111_offerdalingen_1i

Christian Gustavsson Ludvika MS tillbaka med MK1-golfen som har fått en ny motor. Tyvärr fick Christan och codriver Stefan Gustavsson brytaefter knappt halva rallyt.


Se och lyssna på den varviga Golfen som tyvärr får tekniska bekymmer här på SS2, låter som transmissionsproblem.

130111_offerdalingen_1j

Anton Brorsson och David Arhusiander från Jämtlands MK gick ut hårt men …


… här på SS2 blev det en snövallsvisit och duon fick ta hjälp av konkurrenterna för att komma vidare och de blev till slut trea i VOE/Eko/N-1400 A B.

130111_offerdalingen_1k

Ted Öqvist från Gestrike Motorclub hade celebert besök i högerstolen, rally- och rallycrosstjärnan Patrik Sandell från Jämtlands MK. Det resulterade i en klasseger i VOC/Eko/N-1400 C.

130111_offerdalingen_1l

Lina Björklund från Rättvik RK utklassade konkurenterna i Ungdomsrally på SS1, men sen var det roliga slut för Lina och codrivern Patrik Lindberg från Hedesunda MK.

130111_offerdalingen_1m

Ingen bra dag för den här Saaben, efter en tid som vittnar om problem på SS1 så blev det inga fler tider för Janne Hellgren och Mats Nilsson från Jämtlands MK.

130111_offerdalingen_1n

Joakim Ivarsson från SMK Märsta med codriver Jan Andersson från Rasbo MK kom i mål, som femma i Gr.H – A, men de tappade minuter på varje sträcka, ibland några och ibland många. Men i mål kom de i alla fall.

130111_offerdalingen_1o

Och här har vi då vinnarbilen, Emil Bergkvist från Hofors MS, som kanske inte ville visa konkurenterna vilka däck han och codriver Sofia Lundmark från Piteå MS skulle köra på. En kalasstart på säsongen för duon som hade flyt med att slippa snöskottande kollegor.

130111_offerdalingen_1p

Sexa totalt och tvåa i VOE/Eko/N-1400 A B kom Fredric Magnusson med codriver Joacim Ihren, båda tävlandes för Jämtlands MK.

130111_offerdalingen_1q

Markku och Samuel Kärkkäinen från Vännäs MK gick ut hårt och satte två fina tider med Celican, men liksom flera andra den här dagen blev det inga fler.

130111_offerdalingen_1r

Mattias Rönqvist från Vännäs MK och codriver Jonny Olofsson från Umeå AK satte en jättefin tid på SS1 följt av en godkänd tid på SS2 men sen tyvärr inga fler.

130111_offerdalingen_1s

Tobias och Joakim Söderqvist från AMF Årsunda spöade Emil med 9,9 sekunder på SS1 men efter det kommer texten BRUTIT i resultatlistan för den snabba Corollan.

130111_offerdalingen_1u

Nils Östgård från Vännäs MK och Fredrik Andren från Umeå AK tappade 12-13 minuter på de två första sträckorna, men sen var det full fart på den lilla Fiestan som blev trea i Gr.H – A till slut.

130111_offerdalingen_1t

Niklas Hägg från SMK Hälsinge hade med sig Christer Carlsson från Katrineholms MK som codriver och de öppnade hårt. Krigade med Sääv i en sekundfight på SS1, men redan innan målet på första sträckan så …

Offerdalingen 2014

… hamnade de här. Ingen djupdykning i diket men tillräckligt för att Mitsubishin inte kunde tugga sig upp igen. Racerapporten blev så här:

Gick inte alls som planerat i dag, öppnade sträckan kanonbra, allt stämde kanon. Men efter 3,5 km in på första sträckan gled vi ut lite i en snabb högersväng och fästet bak försvann och snövallen var för mjuk för ta stöd emot. Vi åkte i diket en bit innan vi fastnade.

Skadorna på bilen blev lite trasig plast och motorrummet fullt med snö.Några ur publiken hjälpte oss upp på vägen och de sa att vi var snabbast 2 km in av alla startande. Sånt får man ta med sig. Hitta de positiva i de tråkiga som hände. Stort tack till Niklas för en mycket trevlig dag i rallybilen och till Östberg, Nyström, Linus och Hampus för den lilla servicen som blev gjord.

Nya tag till nästa helg i Umeå och SM-sprinten.

 Mvh Codriver Christer Carlsson Niklas Hägg Motorsport

 

130111_offerdalingen_1v

Vi avslutar reportaget med bild på vinnarduon Sofia och Emil vars racerapport kommer här:

” Det gick över förväntan i Offerdalingen 2014 för team Emil Bergkvist Motor från Hofors. Efter fyra körda sträckor kunde de för första gången i karriären titulera sig som totalsegrare i tävlingen.

35 bilar kom till start i årets upplaga av Offerdalingen, som avgjordes i ett kylslaget Krokom under lördagen. Emil Bergkvist med kartläsaren Sofie Lundmark gick ut i ett lugnt och sansat tempo för att sedan öka succesivt. Tävlingen skördade många bilar som på grund av olika anledningar körde av vägen eller blev hindrade av framförvarande startande som fastnat i snövallarna.

Det var ett svårtkört före, då gäller det bara att hålla fokus framåt, säger Emil.

Många bilar ramlade alltså bort ur startfältet under dagen, bland annat konkurrenterna Tobias och Joakim Söderqvist som bröt med tekniska bekymmer redan på SS2. Stefan Jonsson och Stefan Ahl blev hindrade redan på första sträckan och hade därför ingen chans på seger. När sedan Per-Arne Sääv med kartläsare Emil Axelsson i sin Skoda Fabia 4wd körde av vägen på sista sträckan låg vägen fri för Emil och Sofie. De kunde då med sin Ford Fiesta R2 2WD köra i mål med en totalseger i bagaget.

Det känns riktigt skönt att få en bra inledning på säsongen, säger Emil.

Offerdalingen 2014 var också ettårsjubileum för team Emil Bergkvist Motor, 2013 körde nämligen Emil och Sofie sin första tävling ihop just i Offerdal samma helg förra året. Ett år senare kom karriärens första totalseger för ekipaget, som nu laddar om inför SM-sprint i Umeå nästa helg. Emil och Sofies tidigare konkurrenter i Sverigeserien, Arne Rådström och Thomas Nilsson, knep andraplatsen i sin Appendix K, 50 sekunder efter segrarna.”

 

Annonser: