Reportage: RallyX-SM Strängnäs 11 juni 2015

Annons

Här kommer ett fullmatat reportage från Kvällsrallycrossen i Strängnäs 2015 med bilder och texter signerat Pierre Skytt. Mycket nöje.

Den 11 juni var det åter dags för Strängnäs AMS kvälls-rallycross och den andra SM-deltävlingen i årets serie. Det var laddat för maxade race med början mitt på dagen med träningar och kval. STCC och RallyX som driver serierna har gjort ett bra jobb med att få till TV-sändningar med experten Jonas Kruse vid rodret vilket öppnar för mer och fler sponsorer vilket är positivt.

 

150611_rallyx_1a

Annons

Många säger att rallysporten lider av att det finns för få profiler i sporten och det kan även sägas om rallycrossen. För ett antal år sedan hade vi Per Eklund och Kenneth Hansen med flera att titta på, dom finns givetvis med idag också men utan föraroverall. Nu vet man inte riktigt vilka som man åker på rallycross för att se?. Andreas Erikssons söner och alla dom andra gör ett riktigt bra jobb och är riktigt duktiga förare och förhoppningsvis kommer sporten och SM-serien bygga upp samma profil som den en gång var. Just denna ljuva sommarkväll hade cirka 4000 personer hittat till Härads motorstadion för att se de nya förarna växa med sporten.

150611_rallyx_1b

Med ett vänligt mottagande av pressansvariga Josefin Lundin kunde vi lätt finna oss till rätta i pressrummet med informativa ledsagningar.

Lokala Strängnäsföretag hade hittat till sporten och här Fredrik Tigers team. Hallings som producerar specialdetaljer till fordonsindustrin och har många spännande namn på kundlistan. Positivt så det spritter om det. Och just för Fredrik Tiger med team har det nu startats en supporter-sida på Facebook för att stötta Fredrik och Supercar-satsningen, läs mer om TIGER SUPPORTERS här.

150611_rallyx_1c

En lite avslappad promenad innan start för Ford-föraren Kevin Eriksson kanske var framgångsreceptet för kvällen. Ju starkare och kraftfullare bil, desto lugnare verkar föraren ifråga vara. Kanske beror det på en mer uppbackad sits och mer service, alltså mer fokus på körning än på en massa annat runt omkring.

150611_rallyx_1d

En profil för rally och rallycrossen genom decennier, Per Eklund från Arvika som håller ett vakande öga på mutterdragaren och fjäderbenen till Supercar-SAABen som Linus Westman skall ratta. Mikael Gustavsson från Kil och Pers son Per-Anders skruvar som om det inte fanns någon morgondag

150611_rallyx_1e

Världsmästarsonen Paul Blomqvist rattade en Supercar-Litebil och gjorde det väl. En banan innan start är kanske den bästa uppladdningen? Vem skulle annars veta om inte Stigs son? Stig själv laddade på samma sätt under Midnattssolsrallyt 2014 vid Ericsbergs slott.

150611_rallyx_1f

Nu var det dags för lite racing på hög nivå. Supernationella klassen bjöd på fina heat och BMW verkade vara det vinnande märket för dagen. Den som drog det längsta strået den här dagen såg länge ut att bli Hyundaiföraren från Lycksele Mikael Dahlberg som är hungrig efter mer framgång efter segern i Arvika men lite trubbel satte stopp för Mikael och då klev nykomlingen Joakim Evertsson från samma klubb in och dominerade med fina körningar.

150611_rallyx_1g

TV och Stefan Klemens var snabbt framme för att få en segerintervju med Joakim.

150611_rallyx_1h

Hemmaföraren Mikael Eriksson från Strängnäs i sin Porsche körde in på en fin andra plats och Mats Öhman från Älvsbyn rattade in på bronsplatsen med sin Volvo S40. Men BMW och Lycksele var den rätta kombinationen för dagen och Joakim Evertsson är ett namn som vi säkert kommer se mer av i framtiden.

150611_rallyx_1i

Nu går vi vidare till Supercar Lites. Kevin Hansen som kör enhetsbilarna med en kaross som förställer en Peugeot såklart.

150611_rallyx_1j

Heta körningar och snabba fighter kan lätt resultera i lite karambolage, men just denna rullning av Hansen såg snarare ut att vara något materiellt som brast och orsakade det hela. Den kritiserade Skövdebanan gjorde Hansen stillastående den 10 maj och likaså denna gång. Den regerande mästaren får en tuff uppgift att försvara titeln framöver.

150611_rallyx_1k

Så det hela fick bli en uppgörelse mellan Thomas Bryntesson från NMK Trögstad och Oliver Eriksson MK Speed. Oliver hade ett litet övertag men ett litet misstag i alternativspåret gjorde att Bryntesson tog chansen och vann Supercar Lites-klassen.

150611_rallyx_1l

Team Hansen fick jobba så hårt att tältet inte räckte till, man ställde ut bilen i körvägen i depån.

150611_rallyx_1m

Fredrik Åhlin rättade till snuset och hade siktet inställt på VM-rallyt i Finland om en och en halv månad. Bilen var på total genomgång och Fredrik kommenterade att man kan stanna hemma om inte allt är tipp topp. Motorsport4sale håller tummarna för svenska framgångar i Finland å Fredriks vägnar.

150611_rallyx_1n

Ett gäng Walfridsson! Föraren Lukas laddade inför finalen och hade pappa Lars-Erik och farbror Stecka vid bordet för värdefulla tips.

150611_rallyx_1o

Hansens skruvade under övervakning av Kenneth och Susanne.

150611_rallyx_1p

Nerverna låg utanpå och starten i Supercar gick. Publiken tittade andäktigt och fick se tuffa fighter om topplaceringarna.

150611_rallyx_1q

Det knuffades friskt, Kevin Eriksson MK Speed ligger först, Sebastian Eriksson från Sunnemo tvåa hårt ansatt av Linus Westman som i sin tur fick utstå tryck från Eric Fären i Peugeot.

150611_rallyx_1r

Sebastian Eriksson i målsvängen före Lukas Walfridsson, ett Värmlandsderby med andra ord.

150611_rallyx_1s

Andreas höll kontakten med Kevin under racet och manade på eller hjälpte föraren att behålla lugnet.

150611_rallyx_1t

Trångt runt varvet med Fordar, SAABar, och Peugeoter medan Kevin Eriksson kunde dryga ut ledningen.

150611_rallyx_1u

Niklas Grönholm, en annan världsmästar-son fick aldrig riktigt till det men skuggade här Eric Fären och Kevin Eriksson.

150611_rallyx_1v

Linus Westman strax före Lukas Walfridssons gula Renault

150611_rallyx_1x

Nöjda och glada supercarförare. Trean Lukas Walfridsson th. verkade tröttast efter målgång men nöjd med sin tredjeplats. Sebastian Eriksson tvåa tv. Och Segraren Kevin Eriksson i mitten.

150611_rallyx_1y

En stolt Teamägare och pappa Andreas Eriksson, Oliver tvåa i Lites-klassen, Sebastian inte son men med samma efternamn och Fordåkare och Andreas äldste son Kevin till höger.

 

150611_rallyx_1z

Storheten på sporten sitter i servicebussarna? Rejält med utrymme verkar dom ha. Här Niklas Grönholms trailer som skulle skeppas över till Finland efter Häradsbesöket.

150611_rallyx_1zz

Walfridssons stora Renault-servicebuss. Roligt att se hur det satsas på sporten och hoppas att publiken kan fortsätta att strömma till på ett större vis i framtiden.

150611_rallyx_1zzz

Prispallen i Liteklassen med Thomas Bryntesson högst upp, Oliver Eriksson 2:a till vänster. och trean Tobias Brink. Ett glatt gäng som är på väg upp och säkerligen kommer vi att se mer av dessa i framtiden.

150611_rallyx_1zzzz

Kalendern för SM och VM tryckt på sidan av en av Andreas Erikssons trailers. Utan Andreas skulle inte rallycrossen vara det den är idag, det kan vi alla vara överens om. Med Ford och Olsbergs hjälp är det på väg att bli stort med VM och USA-baserade Global-serien att vi inte vet var det stannar. Kan USA bli riktigt intresserade kan det växa hur mycket som helst. Men det gäller också att attrahera det V8-älskande folket i väst att det går att åka fort med något så litet som en Supercar. Rallycrossen är på G och vi följer sporten med spänning och hoppas att SM inte försvinner i bruset av dom högre serierna i sporten. Nu kanske STCC har högre publiksiffra ibland men det känns som om Rallycrossen är den tyngre och mer potentiella dragloket i den koncernen i framtiden.

Vi tackar Strängnäs AMS för ett kanonarrangemang. Som vanligt proffsigt och väl genomfört med ett schema som följdes utan onödiga uppehåll. Hoppas att vi får anledning att komma tillbaka till Härad nästa år igen med denna snabbt genomförda och trevliga kvällstävlingen.

//PIERRE SKYTT     

Annons