Peter Reiman debuterade med nya Corollan

Motorsport4sale har en förkärlek till Corolla GT-bilarna från 1986 med de ylande 1600-motorerna. Och nu i lördags dök det upp en ny bekantskap i svenska rallyskogen. Rasbo MKs Peter Reiman kom till start i Rally Sigtuna med sin nyinförskaffade Toyota Corolla GT 1600 och vi passade på att fråga lite om nya bilen.

Allt eftersom anmälningslistan fylldes på till Rally Sigtuna den 19 oktober kunde Corolla-fantaster notera att Rasbo-föraren Peter Reiman var anmäld i en Corolla GT 1600. Men var det den gula T4 som återuppstått eller var det en ny?

Med startnummer 105, i C-2wd, kom då Peter Reiman till start tillsammans med co-drivern Johan Engström i Sigtuna och det var full attack från första början då de kämpade om klassegern. Vackert blå var bilen med ”rätt” stripning på sidorna som nog fick åskådarna att för ett ögonblick känna att de stod i skogarna utanför finska Nådendal. I mål kom de som tvåa i klassen, slagna med endast 1,1 sekund av klubbkompisen Niklas Westerman.

 

 

Men frågan kvarstod för undertecknad på väg hem från tävlingen, hur många Corolla GT det nu finns i Sverige. Sagt och gjort, det var bara att ringa upp den lycklige ägaren till vad som skulle visa sig vara T6.

Namn: Peter Reiman
Ålder: 51
Bor: Alunda
Klubb: Rasbo MK
Kört tidigare i karriären: Körde rally mellan 1982 till 1991 med Saab V4 och Opel Ascona A. Comeback 2006 i en Volvo 142 och nu aktuell med en Toyota Corolla GT 1600 från 1986 med cirka 215 kusar under motorhuven.

Hej Peter, kan du berätta lite om den blåa Corollan som vi nu förstått är en ny bekant i den svenska rallyskogen?
–  Vi åkte över till Helsingfors i slutet på augusti och köpte bilen av den finske föraren Tommi Hannuksela som tävlar för Espoo UA.

 Den gula Corollan som blev dålig (läs kort) efter en rallysprint i Östhammar för några vintrar sedan, finns den kvar?
– Den ägs numera av kompisen Tomas Eriksson och kommer att återuppstå. Tomas har plockat hem en ny kaross och arbete pågår med comebacken.

Hur gick det med att regga in den nya bilen, man har ju förstått att det inte alltid är så enkelt?
– Det tog två månader, vi hamnade i lite av en gråzon mellan Transportstyrelsen och SBF. De finska rallybilarna är ju inte registrerade i ett bilregister likt de svenska, de går som tävlingsredskap utan vanligt registreringspapper och får använda tillfälliga registeringsplåtar i samband med tävlingar. Men med fin hjälp av Pär Karlsson på SBF ordnade det till slut upp sig och bilen vart klar för tävling precis dagarna före Rally Sigtuna.

 

Peter Reiman Toyota Corolla GT 1600

Det är en stilsäker design, är det något som ni kommit på själva?
– Ja, den var blå med massor av reklam som vi bytt ut med den nya stripningen.

Hur kom det sig att det blev Corolla GT från början, har du varit över i Finland tidigare och blivit inspirerad?
– Nej, jag har faktiskt aldrig varit över på rallytävlingar i Finland. Det är från rallyfilmer man sett under åren som intresset vuxit fram.

Nu när bilen är inreggad och debuten avklarad, hur ser planerna ut framöver?
– Jag ska köra så mycket jag kan och hinner. Målet är att ha kul, sen får man se, det är ju lite knepigt med reservdelar. Men det ordnar sig. Planen är också att nästa år, då Rasbo-junioren Martin Green fyller 18, så ska han få vara med och prova bilen.

Peter Reiman Toyota Corolla GT 1600

Vi tackar för intervjun och se fram emot både Peters (och Martins) framfart med nya Corollan!