Intervju med Pontus Åhman inför Rally Uppland

Annons:

Intervju med Almunge MKs Pontus Åhman som är tillbaka i ett SM-startfält igen, när han och brorsan Patrik ska köra Rally Uppland.

Ett av många spännande namn som är med i startlistan till Rally Uppland, den fjärde deltävlingen i Rally-SM, är Pontus Åhman tävlandes för Almunge MK.

Pontus började som junior i Ungdomsrally 2009 för att sedan bli senior 2013. Och efter det har han tävlat, och vunnit, i såväl lokala tävlingar som i Junior-SM och tävlat två år i tyska Opel Adam Cup.

De senaste åren har det inte varit mycket tävlandes bakom ratten, men det ska det bli ändring på nu. Till Rally Uppland kommer Pontus till start med en, så klart, Opel Corsa och med sig i högerstolen har sin bror, och tillika bilägaren, Patrik. Men en större comeback väntas i en helt annan bil!

Namn Pontus Åhman
Ålder 29 år
Klubb Almunge MK
Ort Knivsta
Co-driver Patrik Åhman
Sponsorer Mix Consulting AB, TGV, Binab entreprenad ab, Åkeri John Andersson, Asfaltslandslaget, Saab-experten, Rallyrutor.se, As-tryck, Rogers däck, HLL, Part, Smedbergs VVS, Uppsala fritid.
Bil Opel Corsa A, 1990, Nationella 2WD
Motor 1600 cc 8v
Transmission Sadev växellåda
Fjädring/Väghållning Proflex fjäderben
Däck Yokohama

Annons:

Hur går uppladdningen inför Rally Uppland?
– Det går som planerat. Dricker mycket vätska och servar bilen för att både maskin och kropp ska vara i trim!

Pontus Åhman inför Rally Uppland

När körde du en rallytävling senast?
– Sist jag körde var i Tierp för ungefär ett år sedan. Men innan det så var senaste tävlingen 2018.

När körde du en SM-deltävling senast?
– Sist jag körde en SM deltävling var 2018 i en Peugeot R2.

2015-2016 körde du tyska serien Opel Adam Cup, hur var det?
– Det var en period i livet och karriären som jag kommer att ta med mig livet ut. Jag växte både som chaufför och person. Om man får möjligheten att göra något liknande så tycker jag att man ska ta chansen.

Är det några konkurrenter från den tiden som du tampades som “kommit upp sig” i karriären?
– Några namn som jag tävlade emot var bland annat Emil Lindholm, Jari Huttunen och Tom Kristensson.

När bestämde du för att du skulle köra Rally Uppland?
– Mitt mål har varit att få klart min Volvo 940 och köra någon fin sommartävling i år. Nu kommer tyvärr inte bilen hinna bli klar, men känner ändå att vi måste delta. Därför tar vi min storebror Patriks bil och kör med istället.

Vänta va, håller du på och bygger en Volvo 940? Inte en Corsa eller ens Omega utan en Volvo? Hur kommer det sig?
– Jajamen! Jag bygger en 940 och det är för att prova något nytt när jag ändå har haft så långt uppehåll. Grundtanken var att bygga en enkel bil lite snabbt och bara ha kul. Men det spårade ganska snabbt ur.

Vad blir det för specifikationer på den?
– Det är en Grupp HB med 16 ventilers motor, mappad på etanol, Tractive-växellåda och bakaxel, Öhlins fjädring med mera.

Men den blir väl gul i alla fall?
– Ja givetvis är den gul! Samma färg har varit med från att farsan (Mikael, reds. anm.) började köra rally på 80-talet så den går inte att byta bort.

– Den gula färgen kom på bilen när han körde Golf 1 (på 80-talet). Sedan följde den med till Golf 2, Toyota Celica och så vidae. Sedan när jag och Patrik började köra så var det kul att föra vidare färgen tyckte vi.

Vad är målsättningen i Rally Uppland?
– Att ha kul i bilen och försöka visa upp någon form av attack för publiken. Topp-15 så är jag nöjd!

Och då blir det fler tävlingar framöver?
– Ja, detta är bara startskottet för min comeback! Vi kommer försöka tävla vidare under hösten men framförallt nästa säsong!

Pontus Åhman inför Rally Uppland

Vad ska det roligaste bli med att köra Rally Uppland?
– Så klart vara att köra på hemmaplan där många nära och kära kan komma ut och kolla.

Vi tackar Pontus för svaren och önskar honom och Patrik lycka till inför helgens hemmatävling. Följ Pontus och Volvobygget på teamets facebook-sida.

Rally Uppland startar på fredagskväll den 31 maj med två specialsträckor och fortsätter sedan under lördagen den 1 juni. Här är tidsschema och resultatlänk med mera för Rally Uppland 2024.

Annonser: