Latvala om segern i Rally Sweden och jakten på VM-titeln

Jari-Matti Latvala gick upp i VM-ledning efter sin seger i Rally Sweden. Här berättar han om segern i det svenska VM-rallyt, inför Mexico, konkurensen med teamkompisen Ogier och om sin idol Henri Toivonen.

 

Jari-Matti Latvala, grattis till din första seger för säsongen. Hur känns det efter den framgången?
– Segern i Sverige var ett speciellt ögonblick för mig. Det är det enda rallyt i rally-vm  som jag vunnit tre gånger. Det var också i här som jag firade min första seger i WRC  (2008). Men det var också några kritiska ögonblick i Rally Sweden. Till exempel under fredagen när jag förlorade tid på Hagfors Sprinten och Andreas (Mikkelsen) kom farligt nära. Men på lördagen gick allt planenligt  och vi kunde ta hem segern. Jag var helt i extas efter målgång!

 

Vet du vad du har gemensamt med Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Tommi Mäkinen, Kenneth Eriksson och Marcus Grönholm?
– Låt mig tänka till. Jag tror att vi alla vunnit Rally Sweden mer än två gånger. Det är verkligen ett respektingivande sällskap.

 

Är det svårt att behärska en WRC-tävling som den i Sverige? Hur gör du då för att lyckas vinna ett så svårt rally?
– Allt handlar om strategi. 2008 var det liknande förhållanden,  en massa lösgrus blandat med snöslask och is. Sådana förhållanden verkar passa mig. Om man jämför ett sådant rally med ett asfaltrally är det en enorm skillnad. Man måste hålla sig lugn i Sverige och köra i rena spår. Jag hade problem med det i början i Sverige men allteftersom lyckades jag kontrollera det. Jag vill också understryka att Volkswagen ger alla sina förare samma chans. Var och en av oss har möjlighet att slåss om segern – inga teamorder. Det märks på stämningen, teamet har helt enkelt fungerat perfekt.

 

Det första grusrallyt för säsongen i Mexiko börjar snart. Hur förbereder sig Volkswagen för det?
– Vi har varit i Spanien två dagar för att förbereda oss för Rally Mexico. Jag körde en av dagarna och Sébastien den andra. Séb anpassar sig otroligt snabbt till nya förhållanden. Fortare än jag. Jag behöver lite uppvärmning inför grusrallyn. Det var samma sak under Rally Great Britain förra säsongen. Om jag inte varit på grus på två månader märker jag det direkt.

 

Vad förväntar du dig av Rally Mexico?
– Segern har naturligtvis gett mig självförtroende. Men samtidigt som man är i ledningen måste man vara realist. Om man gör ett misstag i Mexiko är chansen till seger liten. 2012 åkte jag till Mexiko direkt efter vinsten i Sverige. Då kändes det bra men sedan tvingades jag tyvärr att bryta. Man måste se till att få så många poäng som möjligt. Det är inte ett av mina bästa rallyn, men naturligtvis är en seger möjlig. Men det är inte min huvudsakliga målsättning. Även en pallplats skulle vara super.

 

Du är den nya ledaren i WRC. Blir det nu en stor kamp mellan dig och Sébastien Ogier?
– Jag hoppas det. Men en sak är klar: Séb kommer att vara förbaskat sugen på att vinna i Mexiko. Jag vill naturligtvis också bli världsmästare. Det är mitt stora mål. För att klara det behöver man ett komplett paket och jag jobbar på det. Men sedan är det andra förare också som har samma dröm, så därför koncentrerar jag mig just nu bara på ett rally i taget. Séb är verkligen stark. Om någon ska slå honom måste de konsekvent prestera som bäst, på alla underlag.

 

Vad tänkte du under Rally Sweden när Sébastien Ogier gjorde ett misstag?
– Han är också bara en människa. Visst, om man ser tillbaka på förra säsongen får man intrycket att Séb aldrig gör misstag. Jag är övertygad om att alla förare någon gång gör ett misstag under ett rally. Som sagt, vi är bara människor.

 

Med bra resultat ökar du trycket på din teamkamrat…
– Som förare är det naturligt att följa teamkamratens prestationer. När Séb var så snabb förra året ökade trycket på mig. Trots det tänker jag att vi är professionella och vet hur man hanterar trycket.

 

Fruktar du Sébastien Ogier?
– Han är en mycket stark förare, också mentalt. Han känner sig hemma på alla slags underlag. Han är utan tvekan svår att slå, men trots det ska man aldrig vara rädd. Om man är rädd lyckas man inte med någonting. Man kan ha respekt för andra förare men aldrig frukta dem. Som jag sade, om man ska vinna världsmästerskapet måste man konsekvent göra bra ifrån sig.

 

Den här säsongen jobbar du med en mental coach. Vad har förändrats tack vare det?
– Jag lyssnar mer på mina känslor. Förr ville jag vinna vissa rallyn till varje pris. Då blev ofta allt fel och jag ville för mycket. I sådana ögonblick var mitt självförtroende noll. Min mentala coach har lärt mig att man måste lyssna till sina känslor. Om allt inte är idealiskt är det bättre att växla ned. En annan sak är att jag kommunicerar mycket mer med Miikka, min kartläsare. Nu har vi en strategi, en plan. Vårt samarbete kunde inte vara bättre. Han griper in när jag ibland vill för mycket. Så var det inte i början av vår karriär tillsammans.

 

Var det din idé att arbeta med en mental coach?
– Det var teamets idé. Teamet kom till mig och sade att jag kunde bli bättre på det här området. Christopher blev min mentala coach under Rally Great Britain och sedan dess har jag litat på honom till hundra procent. Han har lärt att ha rätt fokus och när jag tappar fokus hur jag ska få tillbaka det. Jag var ibland också för tänd inför ett rally. Han har lärt mig att närma mig rallyt på ett mer avslappnat sätt. Jag vill inte gå in för mycket i detaljer, men jag har för det mesta lyckats med det genom avslappnings- och koncentrationsövningar.

 

Volkswagen har dominerat de senaste tävlingarna. Tror du att de kan fortsätta att dominera på grus?
– Det är fyra tillverkare i WRC. När jag ser på Hyundai får man säga att de gjort stora framsteg redan men det fattas lite för att nå toppen. Volkswagen kunde samla mycket mer erfarenhet före sin debut. Men jag är säker på att ett eller annat team kommer att lysa den här säsongen.

 

Din landsman Marcus Grönholm var WRC-mästare 2002. Är det inte dags för ännu en finsk världsmästare?
– Det sätter en del tryck på mig att det gått tolv år sedan en finsk förare var världsmästare. En finländare har varit världsmästare till och från under de senaste 20 åren. I Finland har folk redan börjat hoppas på mig även om rally har tappat lite i popularitet. Om jag lyckades vinna titeln skulle sporten absolut vinna i popularitet i Finland.

 

Du är ett stort fan till Henri Toivonen. Skulle du vilja bli världsmästare till hans ära?
– Det finns några paralleller mellan Henris karriär och min. Han vann sitt första rally när han var ung och sedan fick han mer och mer erfarenhet. 1986, året när han dog, vann han Rally Monte Carlo och ledde länge i Rally Sweden. Han hade fått en superstart på säsongen. Även om han är min idol är det inte så att jag vill bli världsmästare till hans ära. I mina ögon var han den modigaste föraren för sin tid. Ingen kunde köra en Grupp B-bil som han. Ibland ville han bara för mycket.

Följ Jari-Matti och teamet på www.volkswagen-motorsport.com.

Nästa deltävling i Rally-VM är Rally Mexico den 6-9 mars.