Pontus Tidemand redo för den franska utmaningen i Rally-VM

Annons

För ett år sedan blev han korad juniorvärldsmästare i Rallye de France-Alsace. Nu är Pontus Tidemand tillbaka i Frankrikes VM-rally i sin tredje tävling med M-Sports Ford Fiesta R5 och med fantastiska resultat i bagaget är han redo att attackera de franska asfaltvägarna.

Utöver deltagandet i värstingklassen WRC i Rally Sweden, har Pontus medverkat i två VM-deltävlingar det här året. Då i WRC 2 där han slutat på pallen i båda tävlingarna – en tredjeplats i Portugal i april och i augusti tog han hem segern i Tyskland.

– Trots att jag bara har kört två deltävlingar i klassen så är jag otroligt nöjd med utvecklingen jag har haft, berättar Pontus. Portugal var min första tävling med R5:an och jag trivdes i den direkt och det kändes bättre och bättre för varje sträcka. Det gick också bra att ställa om sig från grus till asfalt och vinsten i Tyskland är det största resultatet så här långt i min karriär.

Rallye de France-Alsace är längdmässigt årets kortaste tävling i serien med strax över 300 km uppdelat på 18 specialsträckor. Det är också en av de populäraste tävlingarna för åskådare och storpublik väntas till stadssträckan i värdstaden Strasbourg på fredag kväll. Det som karaktäriserar eventet är blandningen av smala, tekniska och snabba vägsträckor och den strategiska utmaningen med däckval då vädret över Vosges-bergen är oberäkneligt med regn och fallande temperaturer. Tävlingen innehåller också sträckor genom vingårdar, av bredare slag än de i Tysklands VM-rally, och branta stigningar i bergen.

Annons

Med sig har Pontus co-drivern Patrik Barth, som VM-debuterar som kartläsare den här helgen. De gjorde sin första tävling tillsammans i en WRC-Ford i Norge i somras och tog sitt teamwork ytterligare ett steg vidare när de gjorde rekognoseringen av sträckorna för Rally Finland.

– Patrik är ambitiös och duktig och det ska bli riktigt kul att få göra vår första VM-tävling ihop, säger Pontus. Vi har förberett oss grundligt och när vi var på test i måndags fungerade allt exemplariskt. Givetvis sätter vi höga mål och ska göra allt vi kan för att toppa resultatlistan på söndag, men vi vet också att det är en lång väg dit och vad som helst kan hända i rally.

Rallye de France-Alsace inleds med shakedown och ceremoniell start på torsdag och på fredag morgon väntar den första specialsträckan. Efter tre kompakta tävlingsdagar sker målgången strax efter lunchtid på söndag med prisutdelning på eftermiddagen.

Annons