Jerker Axelsson efter premiärsegern i Rally-SM

Med fem raka sträcksegrar och ledning från start till mål kunde ingen hindra Jerker Axelsson att vinna premiärtävlingen av Rally-SM i Sandviken.

Med dubbla guld i rally under fjolåret så har Jerker Axelsson från Trollhättan och kartläsaren Mattias Andersson från Säffle högt ställda mål på årets säsong.

– Vi kör för guld i Rally-SM men nu i premiärtävlingen trodde vi att det skulle bli tufft att matcha Pontus Tidemand i kampen om segern men eftersom han bestämde sig för att åka de däck man kör i VM så tappande han mycket tid, berättar Jerker.

Under lördagen kördes det fem specialsträckorna i ett strålande vinterlandskap norr om Sandviken. Jerker och Mattias gick på knock direkt med dubbla sträckvinster och en ledning med halvminuten innan första servicen.

– Jag blev lite förvånad själv att det gick så fort, vi diskuterade innan start vad för dubbutstick vi skulle köra men efter konsultation med Risto Laine som är chef för Pirellis motorsportverksamhet i Norden så gjorde vi ett perfekt val visade det sig, berättar Jerker.

Jerker Axelsson

Resten av dagen fortsatte i jämnt och högt tempo med snabbast tid på alla sträckor och inför sista sträckan hade ledningen utökats till 1 minut och 17 sekunder före Mats Jonsson och med Robin Friberg på en tredjeplats.

En nyhet till i år är att avslutande sträckan är en så kallad ”powerstage” där snabbaste ekipage får tre extra poäng. Med ännu en sträckvinst så säkrades de tre extra poängen som kan bli viktiga under resten av säsongen. Utöver de tre extrapoängen så ger en vinst 15 poäng så efter årets första deltävling så har Jerker totalt 18 poäng.

– Allt har funkat perfekt under helgen. Mattias, teamet och alla runt mig har gjort ett perfekt jobb och tillsammans med en bra däckstrategi så kunde vi kvittera ut årets första seger, avslutar Jerker.

Resultat Vinterpokalen Deltävling 1 Rally-SM, Sandviken MK
1. Jerker Axelsson 58 min 54,4 s
2. Mats Jonsson +1 min 36 s
3. Pontus Tidemand +1 min 40,5 s