Reportage: Rally Sweden 14 februari 2015

Annons:

Pierre Skytt var på plats under Rally Sweden med kameran och här kommer hans upplevelser, möten och ögonblick från rallyfesten i de värmländska, och norska, skogarna.

150214_rallysweden_1a
Överallt i Karlstad syntes det tecken på att det var rally på G. Reklampelarna lyste upp i mörkret med motiv på flygande Citroën-bilar och Petter Solbergs framfart.

En man som saknades och hyllades med all rätt var Björn Waldegård. Han som såg till så att Sverige blev en riktig rallynation när han blev den förste världsmästaren för förare och alltid var den föråkare i Svenska som alla visste satt och kollade av sträckorna en sista gång innan startfältet släpptes lös. Björn “Nalle” Johansson axlade rollen väl och att alla inte lever för evigt är ett sant faktum, även om det ibland sker allt för tidigt.

150214_rallysweden_1b

Ett riktigt troget rallygäng från Eskilstuna på plats. En av många gäng. Vi är väl en sisådär 20 0000 intresserade som besöker Värmland varje år, vilket gör rallyt till Sveriges enskilt största årligt återkommande sportevenemang.

Annons:

150214_rallysweden_1c

En som fick en kul förfrågan för ett antal år sedan är Emil Bergkvist från Torsås. Han var i Finland och åkte Volvo Original, plötsligt stod det en tysk framför honom och frågade om han var intresserad av att komma och testköra en Opel Adam. Svaret var givet och framgångarna i tyska Opel-cupen gav honom chansen att starta i det svenska VM-rallyt med stöttning från Opelhandlarna. Och inte nog med det, köra hela Junior-EM.
– Det är helt fantastiskt att få den här chansen, kommenterade Emil innan start i Karlstad. Vi hoppas på att Emil kan komma fram och förvalta sin sits väl för framtida segrar.

 

150214_rallysweden_1d

När man möter storheter i kongresscentret i Karlstad får man väl lov att ta en bild tillsammans. Michèle Mouton som var snubblande nära en VM titel 1982. Det skilde endast en poäng mellan henne och Walter Rörhl som tog hem VM det året. Men hon verkade inte gräma sig för mycket över det just i torsdags.

För er som är för unga, eller för gamla, för att minnas. Här en av flera filmer om den franska rallylegenden.

150214_rallysweden_1e

Ott Tänak hade ganska höga förväntningar på sig innan starten i Svenska i år efter hans fina körningar här tidigare. Men det skulle bli en tuff uppgift för samtliga Fordar, det var som om dom inte hade det där sista som Tyskarna piskat ur sina Baggar.

150214_rallysweden_1f

Holländaren som inte visste vad snö var innan start. Eller nästan iaf. Han tog över Dani Sordos plats i Hyundai-bilen efter att spanjoren misslyckats på mountainbiken i Spanien. Kevin Abbring gjorde ingen besviken. Jag tror hans aktier stärktes genom att visa att han tog sig i mål med god fart.

Vill man ha en plats i ett VM team ska man hålla sig nära en som håller på med trampcykel-utövningar. Många har fått kasta in handduken på grund av trampcyklarna.

150214_rallysweden_1g

Här har vi den flygande fransmannen som inte verkade bry sig om att han blev omkörd i resultatlistan ett par gånger. Han är väl den nya Loeb om man kan uttrycka det så. Verkar knyta ihop säcken i vilka lägen som helst. Men om den bestraffning som han ådrog sig blir verklighet ändra resultatlistan till en tredjeplats för Ogier.

150214_rallysweden_1h

Mads Östberg har skruvat sig igenom Svenska rallyt i år. Vi körde om honom 3 gånger under fredagen och varje gång stod han och skruvade på Cittran. Men till sista sträckan fick han upp farten och visade sig stark. Dock för sent.

150214_rallysweden_1i

“Worlds best driver” hade man målat upp en banderoll och hängt upp på läktaren på Monza 2014. Och åsyftade Robert Kubica. Jag tvivlar lite på den analysen men kan hålla med om att han är rysligt snabb när han håller sig på vägen. I år gick det väl ganska bra för Robert men lite problem och tidstillägg gjorde resultaten dåliga.

150214_rallysweden_1j

Här ser vi ett bevis för mekandet för Östberg och Jonas Andersson. Ett ansiktsuttryck som talar för sig själv.

150214_rallysweden_1k

En som vi inte ska räkna bort är Henning Solberg och Ilka Minor. Men tyvärr hade motorkraften inte hittat till den glade Henning. Tyvärr hann inte Henning med denna gång och förhoppningsvis får vi se en piggare Ford i händerna på norrmannen i Mexiko.

150214_rallysweden_1l

Martin Prokop från Tjeckien med sin färggranna bil lyfter inte riktigt men är med och syns på världsarenan år efter år.

150214_rallysweden_1m

Pontus Tidemand kände medvind på Travet där han var snabbast av alla. Och under fredagen lyckades han ganska väl till en början. Men sen så blev det snöskottning som kostar enormt mycket tid och striden om vinsten i WRC 2 var som bortblåst. I Kirkenaer lät han ändå positiv
– Vi kämpar på och det känns som om det går bra, kommenterade Pontus.

150214_rallysweden_1n

Han ser lite trött ut. Per Eklund som åkte föråkare och var tvungen att kliva ur sängen mycket tidigare än dom andra förarna. Han och Jan Olov Bohlin såg till att det inte stod en massa folk i vägen.

150214_rallysweden_1o

Nu till en man som hade skit-bråttom till en Baja Maja som stod vid Kirkenaers regrouping-område. Jari Matti Latvala ville inte stanna och skriva autografer. När han kom ut där ifrån gick det att få fotas med honom och även en och annan autograf skrevs.

150214_rallysweden_1p

Rallyts överraskning Thierry Neuville från Belgien är ju inte direkt känd för sina framgångar på snö och is. Men han levererade stort denna helg och visade att Hyundaierna är att räkna med.
– Det finns mer vi kan göra med bilen, utvecklingen går framåt, sa Thierry.

150214_rallysweden_1q

Andreas Mikkelsen som fick ärva första platsen från sina VW-kamrater efter att dom stod och skottade snö kom som en överraskning. Men att hålla nerverna i styr ända in över mållinjen är en annan sak. Även Mikkelsen tvingades ta hjälp från publik på den sista sträckan och Ogier kunde ta hem det hela.

150214_rallysweden_1r

En av våra främsta co-drivers i Sverige, Henrik Appelskog från Linköping lotsade Joakim Roman i en Ford Fiesta R5. Det gick kanske inte helt fort för Örebroaren Roman och Appelskog inledningsvis. Men efter hand så lossnade det lite,
– Sista sträckorna gick det ganska skapligt, kommenterade Henrik efter målgång. Det blev inga framskjutna placeringar

150214_rallysweden_1s

Vi tar en bild till på Ott Tänak som landade snett och snyggt med sin Fiesta.

 

150214_rallysweden_1u

Sjuan i rallyt, Chris Meeke lyckades med en och annan bra tid. Men besvikelsen över resultatet syntes på den gode Chris efter den direktsända TV-sträckan.

150214_rallysweden_1v

Undertecknad och rallyts verkliga framgång, Thierry Neuville och verkade hur lugn som helst under hela rallyt.
– Det går ganska bra, men vi ska satsa allt, kommenterade Thierry i Norge. Ledningen fick han hålla en stund i alla fall. Men fick ändå ge sig för den omutbare Ogier.

150214_rallysweden_1w

Australiern Hayden Paddon körde stabilt och lyckades hålla ett snyggt tempo på dom flesta sträckorna.

150214_rallysweden_1x

Kålsoppa, hamburgare och korv med mera serverades på Restaurang Röjden

150214_rallysweden_1y

En och annan Norrman syntes till i publikleden.

150214_rallysweden_1z

Australiensiskt svanhopp. Paddon släppte inte en tum på gaspedalen.

150214_rallysweden_1za

Bilradion gick ut och sa att skolbarnen från Östmark hade siktat 16 älgar på morgonen in mot Torsby från skolbussen. Vi åkte samma väg men missade dom, den ända vi såg var den färggranna inne på kongressen i Karlstad, verkade ganska ofarlig.

Rally Sweden 2015 är till ända och vi längtar redan till nästa års upplaga. Vi får väl hoppas att vi kan erbjuda teamen hotell och ett upplägg som passar dom även i framtiden. Avtalet löper ut 2017 och förhoppningsvis kan vi få se när Toyota bilarna åter igen skrider fram på våra isbelagda vägar i världsklass.

// Pierre Skytt

Annonser: