Reportage: Rally Uppsala 4 oktober 2014

Annons:

SMK Uppsala stod om värd för SM-finalen i rally i år igen, och det blev en hit. Spännande tävling, fina vägar, snällt höstväder och mycket publik när kampen om 5 guldmedaljer skulle avgöras.

 

Redan inför SM-finalen hade Göteborgaren Leif Peterson tillsammans med codrivern Toni Sundqvist sett till att säkra guldmedaljen i Trimmat 2wd och kunde köra med armbågarna ute om de velat. Men i resten av klasserna var det sekundfighter om såväl segrar och SM-poäng.

Hos RaceConsulting finns tider och resultat från Rally Uppsala och SM-medaljör hittar ni här.

Här följer Pierre Skytts reportage från 2014 års SM-final.
(Bilder Pierre Skytt och texter Pierre Skytt / Niclas Åkerström)

Annons:

 

141004_uppsala_1a
Rally Uppsala 2014 ser ut att bli final i SM-sammanhang även 2015. Publiken har hittat hit. Det uppskattades att det var 60 000 besökare i skogen och på publiksträckan och av antalet publikbilar att döma såg det inte ut att vara någon överdrift.

 

141004_uppsala_1b

Vi börjar med lite Klassiker som var med och värmde upp publiken. Minst var först ut den här gången, en koja som rattades av Hans-Åke Söderqvist från Norberg. Han och co-driver Robin Sanell låg absolut sist i resultatlistan efter första kvällssträckorna men avancerade allt eftersom konkurrenterna bröt och slutade som femma på de snabba Uppländska vägarna.

 

141004_uppsala_1c
Mäster Stig Blomqvist själv med Robert Jacobsson i högerstolen med den skönt mullrande Falcon Futura sprint. Tyvärr mullrade det inte hela vägen för Stig denna gång då kopplingen hade slirat (?) klart för sista gången efter SS8 med bara en sträcka kvar.
141004_uppsala_1d
Per Göthberg och Calle Svennestam från Eskilstuna MK skulle ha startat med sin SEAT Ibiza kitcar, men efter diverse problem fick Per plocka fram ”Midnattssols-bilen” istället. De låg trea länge och väl men hade hela tiden lite problem med en cylinder som inte ville hänga med. Tyvärr bröt ekipaget med just nämnda motorproblem efter SS7.

 

141004_uppsala_1e
Janne Westlund från Kopparberg gjorde som Fredrik Åhlin. Han ledde från första start och behöll den ända in på Vaksala torg. Segern var säkrad för Westlund och Anita Jansson med deras välgående Volvo.

 

141004_uppsala_1f

Evelina Olofsson i sin Opel Corsa imponerar med sitt körsätt. Snyggt och prydligt men ändå med attack. Hoforsföraren med Paulin Bergqvist i högerstolen slutade som femma i JSM 2WD Klass 2.

 

141004_uppsala_1g

Patrik och Anette Åhman från Almunge Mk låg trea i JSM 2WD Klass 2 inför sistasträckan, en specialsträcka som de säkert åkt minst 50 gånger under åren i deras karriärer. Men den här gången skulle oturen grina dem i ansiktet då de fick bryta efter sista sträckan med trött motor.

 

141004_uppsala_1h

Tvåan i JSM 2WD Klass 1 för helgen blev Emil Smedberg och Esmeralda Gyllensvärd från Wäxjö i deras Honda Civic. Det sas att ekipaget blev serverat räksmörgås i serviceuppehållet?!

 

141004_uppsala_1i
Helgens man. Fredrik Åhlin som med norrmannen Morten Erik Abrahamsen i högerstolen lyckades skaffa sig ett gap redan på fredagskvällen och drygade ut mest hela rallyt till de övriga. Segern var ett faktum och förhoppningsvis ser vi mer av Fredrik nästa säsong, både i Sverige och i tv-sändningar från andra delar av rallyvärlden.

 

141004_uppsala_1j
Hemmahoppet Mats Thorszelius hade med sig Sofie Lundmark i högerstolen den här gången och lyckades knäppa de övriga SM-åkarna på näsan genom att ta hem andraplatsen i Uppsala och Uppsalaskogarna.

 

141004_uppsala_1k

Tobias Söderqvist med brorsan Joakim Söderqvist i högerstolen krängde in Corollan på asfalten. De avslutade SM-säsongen med en seger men inga medaljer tyvärr den här gången.

 

141004_uppsala_1l
Bronsmedaljörerna i Trimmat 4wd, Johan Rudengren från Eskilstuna med co-driver Christer Johansson från Flens MS, har kört stabilt under hela säsongen men just insatsen i Uppsala var ingen hit för teamet, tyckte Johan.

– Totalt sett är vi nöjda över säsongen men just den här tävlingen kunde gått bättre, sa Johan på söndagsförmiddagen.

– Vi tappade redan på fredagen i mörkret. Ovanan att köra i mörker och hitta bromspunkter var svårt, tyckte Johan. Satsningen till 2015 kan säkert bli av, om inte reglerna ändras som SBF föreslagit.

 

141004_uppsala_1m
Här två killar som sladdat rallybil på i stort sett var enda meter grusväg i Uppland, Karl Johan Lögren från Films MK med SMKs Uppsalas Raymond Wessman i högerstolen rattade hem tredjeplatsen bland klassikerna.

 

141004_uppsala_1o

Per Göthberg igen på SS7 innan det var dags att kasta in handduken efter motorproblemen.

 

141004_uppsala_1p
En tung helg för JSM-duon Daniel Brorson och Timmy Berntsson från Wäxjö MS som först bröt innan det roliga började på fredagsetappen, de startade om på lördagmorgonen med fina sträcktider fram till att lådan sa tak-å-hej-för-mej efter SS8.

 

141004_uppsala_1q

Pontus Åhman från Almunge med sin ”SuperCorsa” har varit snabb hela året, men ibland också för snabb. I finalen på hemmavägar fick Pontus till det och slutade överst på pallen med sin codriver Johan Johansson från Valdemarsvik i högerstolen i JSM Klass 2 2wd. Codriver-Johan som nästa helg åker rally i Tyskland med Algot Öberg från Eskilstuna (läs mer här). Fotnot, Corsan hade blivit åtta bland seniorernas Trimmat 2wd enligt tiden.

 

141004_uppsala_1r

Mats Thorszelius in action igen på SS7. En sträckseger blev det för Mats den här helgen, på SS2 i fredagkvällens mörker.

 

141004_uppsala_1s

Guldduon Jerker Axelsson från Trollhättan och Mattias Andersson från Säffle ville inte chansa i Uppsala och säkrade SM-tecknet med sin hedrande tredje plats i tävlingen.

 

141004_uppsala_1t

Mats Jonsson och Johnny Johansson kör som vanligt väldigt mjukt och snyggt. De hade chans på guldet, om alla OM hade slagit in typ. Nu blev de istället fyra och medaljskåpet (eller är det en hangar?) utökades med två fina silver.

 

141004_uppsala_1u

Flera Guldkillar här, Leif Petersson satsade så hårt att det snarare tog mer tid än vad han ville. Toni Sundqvist vid notblocket lotsade som vanligt och underhållningen i skogen var det inget att klaga på.

 

141004_uppsala_1v
SM-silver med en poängs marginal blev det för Gotlands Johan Holmberg och Henrik Appelskog som fick en punktering på sista sträckan, där de stannade för att byta och det tog sin runda tid vilket visade sig i ett blygsamt resultat för dagen.

 

141004_uppsala_1x
Mattias Adielsson från Göteborg laddade för guld med Bo Holmstrand i högerstolen.

 

141004_uppsala_1y

Mikael Ericsson från Trollhättan med Ida Hegge vid sin sida blev tvåa i Trimmat 2wd i SM-finalen.

 

141004_uppsala_1z

Hon skyndade mot Vaksala Torg för att gratulera brorsan Fredrik Åhlin. Mikaela Åhlin Kottulinsky som själv har en racingkarriär (och lite rallycross) som går uppåt och framåt i den tyska VW Scirocco cupen.

 

141004_uppsala_1å

Niklas Karlsson från Vallentuna och Andreas Johansson från Eskilstuna MK kör alltid för allt vad tygen håller, så även denna gång. De hade nog en pallplats inom räckhåll i Otrimmat 4wd men en morgontrött bil eller förare/codriver på lördagen gjorde att sekunderna rann iväg på SS3 och SS4.

 

141004_uppsala_1ä

Kolla in det guldiga spårvalet, se och lär!

 

141004_uppsala_1ö

Emil Bergkvist tävlandes för Adac Ostwestfalen-lippe E.v och Joakim Sjöberg från Falköpings MK testade en ny typ av Air Condition på ”Bonnens” Volvo 940. De får ju köra med plastrutor i Appendix K så varför inte? Men det var inte trimning utan lagning efter en närkontakt med Moder Jord tidigare under rallyt. Läs mer om Emils och Joakims framfart i Uppsala här.

 

141004_uppsala_3a

Endast ett ekipage till start i Tjej-Rm och det var Jessica Larsson med farsan Dick i högerstolen som nådde målet på Vaksala Torg efter nio specialsträckor.

 

141004_uppsala_3b

Sebastian Johansson och Tobias Steen från Gotlands Mfbk tog hem segern i JSM Klass 1 och också JSM-guldet.

 

141004_uppsala_3c

Emil Karlsson och Magnus Hermansson från Hällefors MK höll rätt konkurenter bakom sig i JSM Klass 2 och med sin andraplats i finalen såg till att bli JSM-Mästare i Klass 2. Viva la Volvo!!!

 

141004_uppsala_3d

Ett år i guldets tecken för Niklas Hägg från SMK Hälsinge och Christer Carlsson från Katrineholms MK. De slutade säsongen som de började (Guld i SM-vintersprinten), med SM-guld i Otrimmat 4wd.

 

141004_uppsala_2a

Inne på torget mötte vi upp några glada miner, här syns Mikael Ericsson som var mycket nöjd och glad över resultatet.

 

141004_uppsala_2b

Motorsport4sale gratulerade hemmasonen Gustav Thorsell till den fina placeringen.
– Hittar vi pengarna så kommer vi tillbaka nästa säsong igen, kommenterade Gustav och vi håller tummarna.

 

141004_uppsala_2c

En superlycklig guldmedaljör, Mattias Adielsson, som med Bo Holmstrand bärgade guldet och glädjen i teamet gick inte att ta miste på.

De fick frågan om det blir fler utlandssatsningar?

– Får vi med oss sponsorerna försöker vi kör EM nästa år, sa Mattias.

Vi kan bara önska lycka till med satsningen och gratulera till en lyckad säsong.

 

141004_uppsala_2d

Guld även till Niklas Hägg och Christer Carlsson som satsat väl hela säsongen vilket gett resultat.

 

141004_uppsala_2e
Glada miner på rampen med Mikael Ericsson och Ida Hegge.

 

141004_uppsala_2f

Tomas Thorszelius fick idag lämna högerstolen till förmån för Sofie Lundmark. Tomas tog hand om sponsorer istället och Mats blev lotsad på bästa sätt till en silverplats i hemmatävlingen.

– Vi får vi se hur satsningen blir i framtiden, sa Mats. som ändå verkade nöjd med sin insats.

 

141004_uppsala_2g

Prispallen i Trimmat 2wd från vänster med Mikael Ericsson och Ida Hegge, Bröderna Söderqvist och Johan Carlsson och Johan Lövgren som också firade SM-bronset.

 

141004_uppsala_2h

Adielsson och Holmstrand med cykelhandlarn Jonsson. Det skämtades att Holmstrands födelsedag var just idag och han hade hunnit blivit 21?!!

 

141004_uppsala_2i
Dags att runda av från Uppsala och årets final. Mycket folk var det ute i skogarna och på stadssträckan

 

Rally Uppsala 2014
En guldbil får avsluta repotaget med Adielsson bakom spakarna. Kan bara konstatera att Uppsala verkade lyckas i år också. Idel nöjda kommentarer från förarna och publik och vi ser fram emot 2015 års mästerskap.

Annonser: