Tidemand får svenskt motstånd i Rally Hokkaido

Annons

Pontus Tidemand har en solklar ledning i Asia-Pacific Rally Championship när endast två event kvarstår i mästerskapet. Först ut av de två sista är Rally Hokkaido, som avgörs i Japan med start på fredag.

Mycket står på spel, men radarparet Pontus och kartläsaren Emil Axelsson är laddade för att ännu en gång ta plats i sin SKODA Fabia Super 2000 och göra som de brukar – ge allt.

– Självklart känns det bra att komma till Japan som ledare, säger Pontus. Men varje rally kommer med en ny utmaning, särskilt för mig som kör alla de här tävlingarna för första gången och aldrig riktigt vet vad jag kan förvänta mig förrän jag är på plats. Att varje APRC-tävling är så unik gör att man får otroligt mycket erfarenhet och det är en viss spänning i att köra ett rally man aldrig tidigare upplevt.

2015 års Rally Hokkaido är det 14:e APRC-eventet som hålls i Japan och lockar ofta en stor publik – förra året tog sig närmare 50 000 åskådare ut till sträckorna för att se rallybilarna från första parkett. Eventet har dessutom inte bara historia inom APRC, utan även VM. 2003 blev tävlingen nämligen kandidat för VM och 2004 hölls det tillsammans med WRC Rally Japan. Följande år hölls eventen separat igen och har sedan dess inkluderat även det japanska rallymästerskapet och är också det enda internationella FIA-rallyt som äger rum i Japan just nu.

Annons

Hokkaido är den nordligaste av Japans öar och har utbredda skogar, berg och jordbruksmark. Ön är belägen på ungefär samma breddgrad som norra Italien och Frankrike och som en effekt av den norra stillahavsströmmen, har Hokkaido långa och kalla vintrar. Tokachiregionen, där Rally Hokkaido främst avgörs, är ett ganska platt område med i huvudsak brukad mark. Öns två bergskedjor påverkar Tokachis väder, men i övrigt kommer inte rallyekipagen få stifta någon bekantskap med bergen då specialsträckorna är belägna på plan mark, även om vissa av sträckorna når foten på bergen. Det typiska septembervädret är relativt likt det svenska höstvädret med kyliga mornar och kvällar, medans värmen dagtid kan stiga snabbt vid solsken. Men överlag är hösten en regnig period, något som kan komma att bli en avgörande faktor i helgens tävling.

Rallyts bas och serviceplats finns i staden Obihiro, som har cirka 170 000 invånare och ett stort intresse för just rally genomsyrar trakten, kanske till stor del tack vare just att staden stod värd för Japans VM-rally mellan 2004 och 2007.

Mellan fredag kväll och söndag eftermiddag ska 20 specialsträckor klaras av. Tävlingen både inleds och avslutas med en snabb superspecial på knappt en kilometer och utöver det är sträckorna jämnt fördelade med tio på lördagen och nio på söndagen, inklusive superspecialen. När deltagarna når målet har de avverkat totalt 225.35 km specialsträckor.

– Det kommer utan tvekan att bli en intressant helg nu när vi närmar oss slutspurten på säsongen och det här är en tävling som jag ser fram emot att köra. Vi är redo att kämpa för ett bra resultat och förhoppningsvis blir det ett tajt och spännande race, avslutar en laddad Pontus.

Efter Asia-Pacific Rally Championships fjärde deltävling, har Pontus 147 poäng i sammantaget, vilket ger honom en ledning på hela 43 poäng över Gaurav Gill på andraplatsen. Förutom en revanschsugen Gill, bjuder Rally Hokkaido på omkring 25 erfarenhetsrika konkurrenter och bland dem även svenskt motstånd i form av Patrik Sandell.

Annons